Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Σαν σήμερα το 1959: Στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας

Στις 13 Ιουνίου 1959 το "Εθνικόν Πρόγραμμα" του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) μετέδωσε ένα ημίωρο πρόγραμμα τραγουδιών με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Στο πρόγραμμα του σταθμού που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες εκείνη τη μέρα διαβάζουμε απλώς ότι στις 19.30 "τραγουδεί η Ρένα Βλαχοπούλου". Δεν γνωρίζω αν στο αντίστοιχο τεύχος του περιοδικού Ραδιοπρόγραμμα υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες για την εκπομπή--το θεωρώ μάλλον απίθανο. Υποθέτω ότι μεταδόθηκαν κάποιες ηχογραφήσεις από αυτές που πραγματοποιούσε τακτικά η Ρένα με την ελαφρά ορχήστρα του ΕΙΡ στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου (αρκετές από τις οποίες έχουν φτάσει ευτυχώς στις μέρες μας). Δεν αποκλείεται βέβαια να παίζονταν και δίσκοι της, αλλά οι ηχογραφήσεις με την ορχήστρα του ΕΙΡ μού φαίνονται πιο πιθανές. Οι ηχογραφήσεις του ΕΙΡ διασώζουν τις δυνατότητες της φωνής της Ρένας σε καλύτερη ποιότητα από ό,τι οι δισκογραφημένες ηχογραφήσεις της ίδιας περιόδου, και είναι κρίμα που οι περισσότερες δεν είναι προσβάσιμες μέσω του ψηφιακού αρχείου της ΕΡΤ ή κάποιου CD.

Η Ρένα Βλαχοπούλου σε εξώφυλλο του περιοδικού
Ραδιοπρόγραμμα
(το συγκεκριμένο τεύχος κυκλοφόρησε
τον Μάρτιο του 1957)

Οπότε για τη σημερινή ανάρτηση επέλεξα μια από αυτές τις ηχογραφήσεις που αργότερα κυκλοφόρησαν σε δίσκο, πρώτα στις 33 στροφές, σε μια συλλογή της LYRA το 1991, και αργότερα σε CD, σε διάφορες συλλογές της FM Records: "Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη" του Τάκη Μωράκη με στίχους της μεγάλης μας Δανάης Στρατηγοπούλου (αν και τότε επισήμως τους στίχους του τραγουδιού υπέγραφε ο δημοσιογράφος της Βραδυνής Γιάννης Φερμάνογλου...).




Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: