Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Σαν σήμερα το 1955: Πολύ κακό για το τίποτα;

Στις 25 Ιουνίου 1955 διαβάζουμε σε δύο τουλάχιστον αθηναϊκές εφημερίδες μια παράξενη είδηση που αφορούσε τις εμφανίσεις της Ρένας Βλαχοπούλου, μαζί με τη Λίντα Άλμα, τον Γιάννη Φλερύ και τον Γιώργο Οικονομίδη, στο κέντρο Χρυσό Πέταλο στο Γαλάτσι:

Γιάννης Φλερύ, Λίντα Άλμα, Ρένα Βλαχοπούλου, Γιώργος Οικονομίδης
Η φωτογραφία που συνόδευε την είδηση στο
Έθνος (25-6-1955)

ΑΠΕΧΩΡΗΣΑΝ ΔΙΟΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τέσσερις καλλιτέχναι που ενεφανίζοντο στο κοσμικόν κέντρον "Χρυσό Πέταλο" απεχώρησαν από αυτό διότι ο επιχειρηματίας δεν συνεμορφώθη με τους όρους του συμβολαίου ως προς την διαφήμισι των ονομάτων των. Οι καλλιτέχναι που απεχώρησαν είναι η βεντέτα του μουσικού θεάτρου Ρένα Βλαχοπούλου, το εξαιρετικό χορευτικό ζεύγος Λίντα Άλμα-Γιάννης Φλερύ και κομφερανσιέ Γιώργος Οικονομίδης.
Σύμφωνα με το συμβόλαιο, ο επιχειρηματίας του κέντρου είχε την υποχρέωσι να παρουσιάζη στις διαφημίσεις του κέντρου του με ισομεγέθη στοιχεία και τα τέσσερα ονόματα των καλλιτεχνών. Αντί όμως αυτού, τελευταίως στις διαφημίσεις του κέντρου τα ονόματα ανεγράφοντο με διαφορετικά στοιχεία, πράγμα που το απέδωσαν οι τέσσερις καλλιτέχναι σε πρόθεσι του επιχειρηματία να διασπάση την μεταξύ τους αρμονική συνεργασία.
Συγχρόνως με την αποχώρησί τους οι καλλιτέχναι ανέθεσαν στον δικηγόρο κ. Αγγεληνό την υποστήριξι των οικονομικών τους διεκδικήσεων ενώπιον των δικαστηρίων στα οποία θα προσφύγουν. Συγκεκριμένως, απαιτούν από τον επιχειρηματία να καταβάλη σ' αυτούς πλήρως τις αποδοχές για όλη την θερινή περίοδο για την οποία είχαν συμβληθεί μαζί του.

ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑΝΕΑΝ
Ευθύς μετά την αποχώρησί τους, οι τέσσερις καλλιτέχναι είχαν προτάσεις να εμφανισθούν στην επιθεώρηση "Πετροκέρασα" που παίζεται στο "Μεντιτερράνεαν", δεν αποφάσισαν όμως ακόμη αν θα δεχθούν τις προτάσεις ή όχι.
Εξ' άλλου, και οι τέσσερις θα συμπρωταγωνιστήσουν σε μια νέα ταινία που θα αρχίσει να γυρίζεται κατά τα τέλη Ιουλίου με σκηνοθέτη τον κ. Ντίνο Δημόπουλο. Μαζί με τις κυρίες Ρένα Βλαχοπούλου, Λίντα Άλμα και τους κ.κ. Γιάννη Φλερύ και Γιώργο Οικονομίδη, θα λάβη μέρος στην νέα ταινία και η γνωστή από το ραδιόφωνον εκλεκτή τραγουδίστρια κ. Λόλα Τσουκάτου.
Τα Νέα, 25-6-1955

Η φωτογραφία που συνόδευε την είδηση στα Νέα (25-6-1955)


Η διαφήμιση που πιθανώς "εκνεύρισε" την ομάδα των τεσσάρων ήταν η παρακάτω που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες στις 15 Ιουνίου--η Ρένα επανεμφανιζόταν στο Χρυσό Πέταλο έπειτα από ολιγοήμερη αναρρωτική άδεια, καθώς είχε κάνει μια επέμβαση ρουτίνας στη μύτη λόγω χρόνιας ιγμορίτιδας.


Τη μέρα που ανακοινώθηκε η αποχώρηση των τεσσάρων από το Χρυσό Πέταλο δημοσιεύτηκε η παρακάτω διαφήμιση που προωθούσε την έκτακτη, έτσι κι αλλιώς, εμφάνιση στο κέντρο της Νάνσυ Ντόνοβαν, η οποία εμφανιζόταν επίσης στην επιθεώρηση Πετροκέρασα στο Μεντιτερράνεαν (πρώην Ντορέ στη Φωκίωνος Νέγρη--τα Πετροκέρασα ήταν μια προσπάθεια του Χρήστου Γιαννακόπουλου να ανανεώσει την επιθεώρηση, η οποία δυστυχώς δεν κέρδισε το κοινό). Η Μπέμπα Κυριακίδου και ο Πιέρο Λοβάτι παρέμειναν στις θέσεις τους...


Το αστείο είναι ότι στη διαφήμιση του Άλσους, στο οποίο οι Οικονομίδης-Βλαχοπούλου-Φλερύ-Άλμα εμφανίζονταν κάθε βράδυ πριν πάνε στο Χρυσό Πέταλο, τα ονόματά τους είναι τυπωμένα με διαφορετικού μεγέθους στοιχεία (και χρησιμοποιείται μάλιστα και πλαίσιο για το ζευγάρι Άλμα-Φλερύ)! (Και δεν ξέρω πώς θα μπορούσαν να συνδυάσουν την εμφάνισή τους στα Πετροκέρασα με τις εμφανίσεις τους στο Άλσος, αφού οι ώρες παραστάσεις συνέπιπταν!).


Σκέφτηκα ότι όλη αυτή η υπόθεση μπορεί να ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο που σκαρφίστηκε ο Γιώργος Οικονομίδης, που ήταν "μανούλα" στις διαφημίσεις (θυμηθείτε άλλωστε την άκρως αυτοαναφορική ταινία Χαρούμενο ξεκίνημα...). Ωστόσο, αρκετές μέρες αργότερα δημοσιεύτηκε στο Έθνος άλλη μια φωτογραφία σχετική με το θέμα αυτό: απεικονίζει τη Ρένα, τη Λίντα Άλμα και τον Γιώργο Οικονομίδη μαζί με τον δικηγόρο τους κ. Χρίστο Αγγεληνό και, πιθανότατα, τον ιδιοκτήτη του κέντρου Χρυσό Πέταλο (να είναι άραγε ο Παπαχειμώνας ή ο Μοστρός) και η λεζάντα μάς πληροφορεί ότι το θέμα διευθετήθηκε, ο ιδιοκτήτης δέχτηκε να αποζημιώσει την ομάδα των τεσσάρων για τις τρεισήμισι εβδομάδες που απείχαν από το κέντρο και οι τέσσερις τελικά επέστρεψαν σ' αυτό. 


Στις 25 Ιουλίου μάλιστα δημοσιεύτηκε μια διαφήμιση με τα τέσσερα ονόματα τυπωμένα με ισομεγέθη στοιχεία και μια υπενθύμιση για το κοινό: αν και η Αθήνα φλέγεται με 40 βαθμούς, στο Γαλάτσι η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 25 (έτσι να συμβαίνει άραγε και σήμερα;...).


Τελικά, πολύ κακό για το τίποτα; Σε κάθε περίπτωση, η όλη υπόθεση διαψεύδει κάπως αυτό που κατά καιρούς δήλωνε η Ρένα: "Ποτέ δεν ρώτησα πού θα μπει το όνομά μου!..." Εκτός αν εννοούσε ότι δεν ρωτούσε "πού", αλλά ρωτούσε "πώς"!... Και βέβαια είναι κρίμα που το σχέδιο να γυριστεί ταινία με πρωταγωνίστρια τη Ρένα υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Ντίνου Δημόπουλου τελικά ματαιώθηκε...


Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: