Στις 19 Ιουνίου 1967 διοργανώθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο μια μεγάλη εκδήλωση υπέρ των σεισμοπαθών της Ηπείρου--την Πρωτομαγιά του 1967 ο Εγκέλαδος είχε ταρακουνήσει την περιοχή, με επίκεντρο τη Δροσοπηγή Ιωαννίνων. Πλήθος ονομάτων του τραγουδιού και του θεάτρου, ανάμεσά τους και η Ρένα Βλαχοπούλου, ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχει αφιλοκερδώς στη βραδιά (μαζί με την ορχήστρα του Ε.Ι.Ρ. και τα χορευτικά συγκροτήματα αναμενόταν να εμφανιστούν 300 άτομα επί σκηνής) και οι τιμές των εισιτηρίων ορίσθηκαν "μόνον εις 100, 50, 30, 20μ δραχμάς".
Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), οπότε, όπως μπορούμε να φανταστούμε, οι συνταγματάρχες της χούντας βρήκαν μια καλή ευκαιρία να αυτοπροβληθούν και να προπαγανδίσουν το καθεστώς. Έδωσαν το "παρών" ολόκληρη η κυβέρνηση Κόλλια (Σπαντιδάκης, Παττακός, Μακαρέζος κ.ά.), ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Η βραδιά άρχισε με υμνολόγιο της 21ης Απριλίου από τον Τ. Παπαγιαννόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι με την εκδήλωση αυτή ο στρατός απέδειξε "διά μίαν ακόμη φοράν" την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό. Με άλλα λόγια, η όλη βραδιά ήταν μια καλή πρόβα τζενεράλε για τις χουντικές φιέστες που διοργανώθηκαν τις επόμενες χρονιές στις επετείους του πραξικοπήματος. Πανομοιότυπα ρεπορτάζ δημοσιεύτηκαν σε όλες τις εφημερίδες την επόμενη μέρα που έκαναν λόγο για την "καθολική, αυτήν την φοράν, εκδήλωσιν συμπαθείας προς την Κυβέρνησιν".
Η μόνη εφημερίδα που, πέρα από το δελτίο τύπου της ΑΣΔΕΝ που δημοσίευσαν όλες οι άλλες, δημοσίευσε κείμενο σχετικά με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν η Απογευματινή. Σε αυτό διαβάζουμε πως ο Γιώργος Οικονομίδης, που είχε αναλάβει την επιμέλεια του προγράμματος, δεν παρέλειψε να κολακέψει τους δικτάτορες λέγοντάς τους στην αρχή: "Το πρόγραμμά μας θα είναι τρίωρο, και ελπίζω να μη σας κουράση, αφού εσείς έχετε μπροστά σας ένα πρόγραμμα πολυετές". Και η εφημερίδα συνέχισε την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος:
Το μουσικό μέρος της βραδυάς άνοιξε η ελαφρά ορχήστρα του Ε.Ι.Ρ., υπό την διεύθυνσι του Γιώργου Κατσαρού, και εν συνεχεία του Τάκη Αθηναίου με τον τραγουδιστή Σάκη Παπανικολάου που ερμήνευσε την επιτυχία "Βράδυασε-Βράδυασε".
Αλλαγή ντεκόρ με την Μαρινέλλα που τραγούδησε το "Έκλαψα χθες" και το "Απόψε χάνω μια ψυχή" με μαέστρους τους συνθέτας των δύο κομματιών Μίμη Πλέσσα και Γιώργο Κατσαρό. Στην συνέχεια ο Γιώργος Οικονομίδης παρουσίασε τον Τάκη Μηλιάδη σε ένα χαριτωμένο μονόλογο και ύστερα την Αλέκα Μαβίλη, που τραγούδησε το "Βρέχει πάλι απόψε" και "Έλα - Έλα". Η Μαριάννα Χατζοπούλου συνέχισε το μουσικό πρόγραμμα με διευθυντή ορχήστρας τον Άκη Σμυρναίο, τραγουδώντας το "Αν σταματούσε η ζωή" και την "Ζαφείρα".
Μουσική και πάλι η συνέχεια με γνωστά και αγαπημένα αστέρια του μικροφώνου που παρουσίασε με σπιρτάδα και πηγαίο κέφι ο Γιώργος Οικονομίδης. Νάντια Κωνσταντοπούλου, "Μόνον εσύ" και "Χθες ακόμη", Γιάννης Βογιατζής, "Απόψε βρέχει" και "Ένας ουρανός μ' αστέρια", Καίτη Μπελίντα, "Αθηναία" και το "Πέταξε ένα πουλί" (ντουέτο με τον Γιάννη Βογιατζή). Παρένθεσι στην παρουσίαση των δημοφιλών μουσικών αστεριών του μικροφώνου ήταν η Ρένα Ντορ σε ένα πικάντικο σκετσάκι με τον Οικονομίδη και συνέχεια ο Θανάσης Βέγγος, που βιάστηκε να φύγη, παρά τις ζωηρές εκδηλώσεις του κοινού. "Εγώ είμαι του κινηματογράφου, και στο μικρόφωνο τα χάνω..." είπε χαρακτηριστικά.
Η "Τραγουδίστρια της νίκης" Σοφία Βέμπο, πλαισιωμένη από μέλη του θιάσου της, τραγούδησε παλιές επιτυχίες και νέα τραγούδια του Μίμη Τραϊφόρου, ενορχηστρωμένα από τον συνθέτη Γιώργο Κατσαρό. Το κοινό τραγούδησε μαζί τα αθάνατα εκείνα τραγούδια, συγκινήθηκε και χειροκρότησε θερμότατα την εθνική μας τραγουδίστρια. Τα δημοτικά τραγούδια, που ερμήνευσε ακολούθως ο δημοφιλής Θανάσης Καμπαφλής και το συγκρότημά του [Σημείωση του Rena Fan: η πρόταση είναι ημιτελής, φαντάζομαι "ενθουσίασαν το κοινό"...]
Σπαρταριστό στιγμιότυπο η παρουσία του Γιάννη Γκιωνάκη. Ανεξάντλητος ο δημοφιλής κωμικός, είπε ανέκδοτα και μιμήθηκε τον Ν. Σταυρίδη και... τον Γιάννη Γκιωνάκη. Η Ζωή Κουρούκλη με το "Ξέχασέ με πια" και το "Μη λες τίποτα" και η Γιοβάννα με το "Φωτιά η αγάπη μας" και ο "Καπετάνιος Φαφαλιός" (διηύθυνε ο Κώστας Καπνίσης) έδωσαν την θέσι τους στην Τζένυ Καρέζη, που αποθεώθηκε σε μια παρλάττα γραμμένη ειδικά για την βραδυά από τον Κώστα Πρετεντέρη.
Η Ρένα Βλαχοπούλου που ανέβηκε τρέχοντας στο πάλκο ξεσήκωσε τους θεατάς με τις επιτυχίες της. Τραγούδησε "Η Αθήνα την νύχτα" και "Βουαλά η Αθήνα". Το κοινό την ξαναζήτησε όταν κατέβηκε από το πάλκο και η Ρένα επέστρεψε και έστειλε την αγάπη της με... χιλιάδες φιλιά στις εξέδρες.
Ακολούθησαν οι αδελφοί Κατσάμπα και σε λίγο οι χρυσές πενιές από τα δημοφιλέστατα αστέρια του λαϊκού μας τραγουδιού Βίκυ Μοσχολιού με τα "Δειλινά" και τον "Λευτέρη-Λευτέρη", Πόλυ Πάνου με το "Καύτε τα-Καύτε τα" και "Πάμε σε κέντρα κοσμικά και σε μπουζούκια" και Γιώργος Ζαμπέτας με την Μανταλένα και τους τρεις λαϊκούς χορευτάς του, που ερμήνευσε το θρυλικό "Φανταράκι". Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, σε σωστό πανδαιμόνιο, τραγούδησαν στις πενιές του Ζαμπέτα το "Σήκω χόρεψε συρτάκι" και το "Μάτια βουρκωμένα".
Απογευματινή, 20-6-1967
Εκτός από τα παραπάνω αστέρια, είχε ανακοινωθεί πως θα λάβουν μέρος στη βραδιά η Άννα και η Μαρία Καλουτά, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, η Κλειώ Δενάρδου, η Γκέλυ Μαυροπούλου, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Χρήστος Τσαγανέας. Δεν γνωρίζω αν έλαβαν τελικά μέρος και η Απογευματινή απλώς παρέλειψε να τους αναφέρει. Η άλλη εφημερίδα που ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν η Βραδυνή που δημοσίευσε φωτογραφίες της Τζένης Καρέζη, της Αλίκης Βουγιουκλάκη, του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και των καλλονών των πρόσφατων καλλιστείων (ανάμεσά τους και η Σταρ Ελλάς Έλια Καλλιγεράκη που, αν δεν κάνω λάθος, το επόμενο καλοκαίρι εντάχθηκε στο δυναμικό του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου).
Τη μεθεπομένη της εκδήλωσης η Βραδυνή, στη στήλη "Πικάντικα ελληνικά και ξένα", συμπλήρωσε: "Εις το Στάδιον, κατά την προχθεσινήν μεγαλειώδη εκδήλωσιν, τα περισσότερα χειροκροτήματα εκέρδισαν, από τους τραγουδιστάς, κατά σειράν, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Σοφία Βέμπο και η Νάντια Κωνσταντοπούλου, από τους ηθοποιούς δε η Τζένη Καρέζη". Μαθαίνουμε επίσης πως ο Σάκης Παπανικολάου χτύπησε το γόνατό του ανεβαίνοντας στη σκηνή και τραγούδησε με φριχτούς πόνους.
Στη βραδιά κληρώθηκαν διάφορα δώρα, ενώ, όπως ανακοίνωσε η ΑΣΔΕΝ, το ποσό που συγκεντρώθηκε για την ενίσχυση των κατοίκων στις σεισμόπληκτες περιοχές ήταν 1.250.000 δραχμές...
Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου