Στις 26 Αυγούστου 1964 διαβάζουμε στα Νέα:
Από τις τρεις ερμηνεύτριες τελικά μόνο η Δανάη συμμετείχε στο 3ο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης που διεξήχθη από τις 16 ως τις 18 Σεπτεμβρίου 1964 (συνέπεσε με τον γάμο του τότε βασιλιά και γι' αυτό προς στιγμήν είχαν γίνει συζητήσεις για την αναβολή του, πράγμα που τελικά δεν έγινε). Δεν ξέρω αν η Ρένα Βλαχοπούλου και η Μαριάννα Χατζοπούλου είχαν σκοπό να συμμετάσχουν με τραγούδια που τελικά δεν προκρίθηκαν.
Το εξώφυλλο του προγράμματος του 3ου Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού |
Η Δανάη Στρατηγοπούλου πάντως συμμετείχε με το τραγούδι "Ο τοίχος" τους στίχους του οποίου είχε γράψει η ίδια. Τη μουσική είχε γράψει ο Αντρέας Οικονόμου.
Στο πρόγραμμα υπήρχαν μόνο φωτογραφίες των συνθετών. Δεν γινόταν αναφορά στα ονόματα των ερμηνευτριών/-τών. |
Μακεδονία, 16-9-1964 |
Στα 51 της χρόνια, η ασύγκριτη Δανάη δεν είχε βέβαια την ανάγκη της αναγνώρισης που μπορούσε να προσφέρει ένα βραβείο στις/στους ανερχόμενες/-ους τραγουδίστριες/-τές που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Επειδή όμως, όπως δήλωσε στον Γιώργο Τσάμπρα (στο ένθετο του διπλού CD που συγκέντρωνε τις ηχογραφήσεις τις στις 33 και τις 45 στροφές), ήθελε να έχει την εμπειρία ενός φεστιβάλ τραγουδιού, αποφάσισε να συμμετάσχει.
Έθνος, 16-9-1964 |
Εκείνη τη χρονιά είχαν προκριθεί 24 τραγούδια: ακούστηκαν από δώδεκα τις δυο πρώτες βραδιές και το κοινό ψήφισε τα δώδεκα από αυτά που θα διαγωνίζονταν στον τελικό της τρίτης βραδιάς. "Ο τοίχος" ακούστηκε τη δεύτερη βραδιά, στις 17 Σεπτεμβρίου 1964, και, καθώς τότε ο κανονισμός προέβλεπε κάθε τραγούδι να τραγουδιέται δυο φορές από δυο διαφορετικές/-κούς τραγουδίστριες/-στές, ερμηνεύθηκε από τη Δανάη και από τη Νίκη Καμπά. Η ενορχήστρωση του τραγουδιού έγινε από τον Ανδρέα Οικονόμου, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο Ζακ Ιακωβίδης. Δυστυχώς "Ο τοίχος" δεν προκρίθηκε στον τελικό. Ωστόσο αυτό δεν είχε σημασία για τη Δανάη.
Η Μακεδονία της 19ης Σεπτεμβρίου έγραψε:
Συγκίνησιν προεκάλεσε εις το ακροατήριον η εμφάνισις της Δανάης. Η καλλιτέχνις με τας διεθνείς επιτυχίας, η απαράμιλλη ερμηνεύτρια των επιτυχιών του Αττίκ και του Χαιρόπουλου ήλθεν εφέτος εις την Θεσσαλονίκην δια να δώση το "παρών" εις το φεστιβάλ. Το κοινόν την εχειροκρότησε θερμά. Και όταν η εκλεκτή καλλιτέχνιες επέστρεφε εις την θέσιν της, δια να συνεχισθή η εκτέλεσις των άλλων τραγουδιών, ήτο δακρυσμένη.
--Έχω τραγουδήσει χιλάδες φορές μπροστά σε κόσμο, είπε. Αυτό που μου συνέβη απόψε, δεν ξέρω, ήταν διαφορετικό.
Μία νεαρά καλλιτέχνις έτρεξε να της σφίξη το χέρι. Η Δανάη την εγκάλιασε και την φίλησε. Ύστερα την ώθηκε απαλά προς την εξέδρα.
--Ετοιμάσου, της είπε. Έρχεται η σειρά σου. Καλή επιτυχία.
Μακεδονία, 18-9-1964 |
Τελικά τα τραγούδια του 3ου Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης που βραβεύτηκαν ήταν τα εξής: 1) "Ποιος" των Τάκη Μωράκη-Νάντιας Κωνσταντοπούλου (ερμηνεία: Κλειώ Δενάρδου, Νάντια Κωνσταντοπούλου), 2) "Τώρα" των Μίμη Πλέσσα-Κώστα Πρετεντέρη (ερμηνεία: Νίκη Καμπά, Τζένη Βάνου, η οποία το τραγούδησε στη συνέχεια στα Κορίτσια για φίλημα, στο κέντρο στο οποίο διασκέδαζε η Ρένα Βλαχοπούλου και η παρέα της), 3) "Βόηθα Παναγιά" του Γιώργου Μαυρομουστάκη (ερμηνεία: Κλειώ Δενάρδου, Γιοβάννα) και 4) "Ψιλόβροχο" των Σπήλιου Μεντή-Γιάννη Ρίτσου (αγαπημένοι φίλοι της Δανάης και οι δύο...), ερμηνεία Κώστας Προκοπίού, Γιάννης Βογιατζής.
Έθνος, 19-9-1964 |
Δεν ξέρω αν σώζεται σε κάποιο αρχείο η εκτέλεση του "Τοίχου" με τη συνοδεία της ορχήστρας του φεστιβάλ. Η Δανάη επέλεξε να το συμπεριλάβει στον προσωπικό της δίσκο με τίτλο Η Δανάη τραγουδάει Δανάη που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά. Τη συνοδεύει μόνο το πιάνο του Λεβ--αλλά το πιάνο του Λεβ σου δίνει ώρες ώρες την εντύπωση ότι ακούς ολόκληρη ορχήστρα...
Μακεδονία, 19-9-1964 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου