Στις 23 Αυγούστου 1965 η Ρένα Βλαχοπούλου, όπως και πολλές/-οί άλλες/-οι ηθοποιοί, συμμετείχε στον εορτασμό της Ημέρας του Ηθοποιού που διοργάνωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) σε συνεργασία με το Πανηγύρι Σαμιώτικου Κρασιού που διοργάνωσε η Αδελφότης Σαμίων στο Νέο Φάληρο.
Το Πανηγύρι Σαμιώτικου Κρασιού παρουσίαζε πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καθημερινά. Οι λάτρεις του θεάτρου μπορούσαν να απολαύσουν την επιθεώρηση Σαμιώτισσα του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε μουσική του Σαμιώτη Μενέλαου Θεοφανίδη στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Άννα και η Μαρία Καλουτά (μετά την άτυχη προσπάθειά τους να παρουσιάσουν τη "Θεία του Καρόλου" σε μορφή μουσικής κωμωδίας στο θέατρο Φλορίντα), η Σοφία Βερώνη, η Μάριον Σίβα, ο Νικήτας Πλατής, η Ζωή Φυτούση και οι Δημήτρης Χόπτηρης, Ντία Αβδή, Πέτρος Βούλγαρης, Νίκη Χατζηβασιλείου, Γιώργος Γεωργίου, Κώστας Ιωαννίδης.
Η Άννα και η Μαρία Καλουτά στην επιθεώρηση Σαμιώτισσα των Γιαννουκάκη-Θεοφανίδη |
Το μουσικό πρόγραμμα της γιορτής του σαμιώτικου κρασιού ήταν επίσης πλούσιο. Οι λάτρεις της χορωδιακής μουσικής απολάμβαναν τη Χορωδία Τρικάλων που διηύθυνε η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου με τις ορχήστρες Διδίλη, Παπαδοπούλου, Καρνέζη, σε ένα ρεπερτόριο στο οποίο κυριαρχούσαν συνθέσεις Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Ξαρχάκου. Όσες/-οι προτιμούσαν τη λαϊκή μουσική μπορούσαν να απολαύσουν το συγκρότημα του Γιώργου Μητσάκη (τραγούδι Ρούλα Κανάκη, Θόδωρος Κανακάρης). Οι φίλες/-οι του ελαφρού τραγουδιού θα χαίρονταν τις ερμηνείες της Νινής Ζαχά και της Νίτσας Μόλλυ. Χόρευαν επίσης ο Τάσος Κυριακός και η Μαρούσκα Μαρτέν, ενώ δεν έλειπαν θεάματα που απευθύνονταν κυρίως σε παιδιά, όπως Καραγκιόζης και μαριονέτες με τους δεξιοτέχνες του είδους Σωτήρη Χαρίδημο και Τάκη Καλαϊτζάκη. Κάπου εκεί βρισκόταν και ένα πρόγραμμα βαριετέ με τον Χρήστο Πύρπασο, την Ροζαλί(ντ)α Συνοδινού, τον Αλέκο Αναστασιάδη, το Τρίο Μπάλλας και την ορχήστρα Γιώργου Μυρογιάννη
Γιώργος Μητσάκης-Νίκος Ξανθόπουλος |
Μέσα σε αυτό το καλλιτεχνικό πανδαιμόνιο αποφάσισε το προεδρείο του ΣΕΗ (Βασίλης Μεσολογγίτης Άγγελος Μαυρόπουλος, Λυκούργος Καλλέργης, Μιράντα Μυράτ) να γιορτάσει την Ημέρα του Ηθοποιού. Έτσι, 33 γνωστά ονόματα του θέατρου συμφώνησαν να εμφανιστούν στη βραδιά. Τα ονόματά τους παρατίθενται με αλφαβητική σειρά στην παρακάτω διαφήμιση--αν και το όνομα της Αλίκης Βουγιουκλάκη προηγείται όλων αλλά... εθνική σταρ ήταν αυτή! (Αν και κάποια ακόμα ονόματα είναι σε λάθος θέση, μάλλον δεν πρόκειται για απόλυτη αλφαβητική σειρά...)
Τα Νέα, 23-8-1965 Απορίας άξιον πως λείπει ο Σαμιώτης Νίκος Σταυρίδης! |
Όπως διαβάζετε στο κάτω μέρος της διαφήμισης, η βραδιά επρόκειτο να κινηματογραφηθεί από συνεργείο των Επικαίρων. Πράγματι ένα σύντομο ρεπορτάζ περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Επικαίρων που προβλήθηκε από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου του 1965 στους ελληνικούς κινηματογράφους και μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου (από εκεί "έκλεψα" και όλες τις φωτογραφίες της ανάρτησης).
Ζωή Φυτούση |
Οι αγαπημένες/οι ηθοποιοί, σύμφωνα με Τα Νέα (21-8-1965), "θα γιορτάσουν στο Πανηγύρι του Σαμιώτικου Κρασιού την ημέρα αναπαύσεώς τους. Τα ινδάλματα του αθηναϊκού κοινού θα αναλάβουν τις υπηρεσίες του πανηγυριού, δηλαδή την πώληση κρασιού, την πώληση πηλίνων αναμνηστικών, θα παρουσιάσουν δεν διάφορα σκετς και θα διασκεδάσουν μαζί με τον κόσμο". Προφανώς σε μια τέτοια στιγμή συνέλαβε ο φακός των Επικαίρων τον αξέχαστο Παντελή Ζερβό...
Παντελής Ζερβός |
Νίτσα Μόλλυ |
Το ντεκόρ του σαμιώτικου χωριού που στήθηκε για τη γιορτή κρασιού επιμελήθηκε ο σκηνογράφος Βακαλό με τη βοήθεια του Σιγκελάκη. Και μερικοί... αριθμοί από το Έθνος (23-8-1965). Μέχρι τη μέρα εκείνη, 120.000 άτομα είχαν επισκεφτεί το Πανηγύρι του Σαμιώτικου Κρασιού, τα οποία κατανάλωσαν 85.000 κιλά σαμιώτικου κρασιού. "Εξ αυτών 70.000 είδαν την Σαμιώτισσα, τα 30.000 τον "Καραγκιόζη" και 20.000 τις Μαριονέττες. Την 'Σαμιώτικη Ταβέρνα' που συνδυάζει 'οίνον, άρτον και θεάματα'--ορχήστρα Μυρογιάννη--με πρόγραμμα Βαριετέ έχουν επισκεφθή 8.000 φίλοι του είδους".
Οι επισκέπτριες/-τες αγόρασαν 30.000 μπουκάλια σαμιώτικου κρασιού για το σπίτι τους και 20.000 "δίκαιες κούπες" και "μασκαραμπαρδάκια": επρόκειτο για πήλινα είδη, "ολίγον... ταχυδακτυλουργικά" τα οποία βασίζονταν στους νόμους της υδροστατικής και κατασκευάζονταν από ορισμένες Σαμιώτικες οικογένειες που περνούσαν το μυστικό από γενιά σε γενιά...
Η Ρένα Βλαχοπούλου το καλοκαίρι του 1965, στα γυρίσματα της ταινίας της Φίνος Φιλμ Ραντεβού στον αέρα |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου