Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Σαν σήμερα το 1957: Υπόμνημα για τη μείωση φορολογίας των μουσικών θεάτρων

Στις 24 Αυγούστου 1957 οι αναγνώστριες/-τες των αθηναϊκών εφημερίδων συναντούν το όνομα της Ρένας Βλαχοπούλου σε μια είδηση και σε μια διαφήμιση. Η είδηση αφορούσε τη φορολογία των μουσικών θεάτρων. Τα Νέα έγραψαν:

Κατηρτίσθη υπόμνημα για την μείωσι της φορολογίας των μουσικών θεάτρων

Συνήλθαν και χθες σε σύσκεψι εκπρόσωποι των θεατρικών οργανώσεων και των επιχειρηματιών και θιασαρχών για το θέμα της φορολογικής ανισότητος που υπάρχει μεταξύ θεάτρου πρόζας και μουσικού. Στην σύσκεψι έλαβαν μέρος οι Βασ. Μεσολογγίτης [σ. του Rena Fan: ο πρόεδρος του ΣΕΗ], Αργ. Παπαδάτος [ο γενικός γραμματέας του σωματείου τεχνικών του θεάτρου], Μίμης Τραϊφόρος, Νίκος Σταυρίδης, Καίτη Ντιριντάουα, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Χατζηχρήστος, Αλέκος Λειβαδίτης και Β. Μπουρνέλλης.

Κατά την σύσκεψι ανεγνώσθη και ενεκρίθη το υπόμνημα διαμαρτυρίας, το οποίο θα επιδοθή την προσεχή Τρίτη στον πρόεδρο και στα μέλη της κυβερνήσεως καθώς και στα μέλη της Επιτροπής Νομοθετικής Εξουσιοδοτήσεως.

Η ομάδα των εκπροσώπων του ελαφρού μουσικού θεάτρου είχε συναντηθεί και λίγες μέρες πριν, στις 21 Αυγούστου. Σε εκείνη την πρώτη συνάντηση, διαβάζουμε στο Έθνος (22-8-1957), στη στήλη "Θεατρικά Νέα" του Αχιλλέα Μαμάκη (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, κηδεύτηκε σαν σήμερα το 1966--είχε πεθάνει το προηγούμενο βράδυ), ο Βασίλης Μεσολογγίτης "ετόνισε μεταξύ άλλων, ότι το μουσικόν θέατρον, το οποίον τόσας υπηρεσίας προσέφερεν εις το έθνος από της υπάρξεώς του και ιδίως κατά την σκοτεινήν περίοδον της Κατοχής, οπότε απετέλεσε βήμα δια τον κατά του κατακτητού αγώνα με την σάτιρά του, δεν πρέπει επ' ουδενί λόγω να αφεθή να σβύση". Η επιτροπή αποφάσισε να συντάξει το υπόμνημα "εις το οποίον να τονίζεται η σημασία της υπάρξεως του επιθεωρησιακού θεάματος και η επιτακτική ανάγκη να μειωθή η φορολογία του, εξισουμένη τουλάχιστον με την φορολογία της πρόζας. Επίσης να απευθυνθή ερώτημα προς το Υπουργείον Οικονομικών δια τα δεδομένα βάσει των οποίων εκρίθη σκόπιμον να φορολογήται βαρύτατα το μουσικόν θέαμα εν σχέσει με την πρόζα. Τέλος απεφασίσθη να καταβληθή προσπάθεια ενημερώσεως του Κοινού δια τους κινδύνους που διατρέχει η επιθεώρησις, λόγω της υπερόγκου φορολογίας και γενικώς των βαρυτάτων οικονομικών βαρών υπό τα οποία τώρα κύπτει".

Η Ρένα Βλαχοπούλου στις 21 Αυγούστου 1957


Η τύχη του υπομνήματος αγνοείται (μέχρις ώρας τουλάχιστον!)... Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από δεκαεπτά χρόνια καριέρας η Ρένα Βλαχοπούλου θεωρούνταν πλέον σημαντική εκπρόσωπος του ελαφρού μουσικού θεάτρου και καλούνταν να διατυπώσει τη γνώμη της για τα ζητήματα που το απασχολούσαν. Η ίδια εκείνο το καλοκαίρι πάντως δεν εμφανιζόταν σε κάποιο θέατρο. Όπως μας πληροφορεί η παρακάτω διαφήμιση που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες το ίδιο εκείνο Σάββατο του Αυγούστου, πραγματοποιούσε εμφανίσεις στο κοσμικό κέντρο Τροκαντερόν μαζί με τον τακτικό της συνεργάτη εκείνη την περίοδο Γιώργο Οικονομίδη.


Έθνος, 24-8-1957



Δεν υπάρχουν σχόλια: