Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Σαν σήμερα το 1951: Επάνοδος...

Στις 17 Αυγούστου 1951 η "άρτι αφιχθείσα εξ Αμερικής"  "γνωστοτάτη" τραγουδίστρια Ρένα Βλαχοπούλου επανεμφανίστηκε στο αθηναϊκό κοινό έπειτα από απουσία πέντε χρόνων και τριών μηνών!...

Ο συγγραφέας Βασίλης Σπυρόπουλος
υποδέχεται τη Ρένα Βλαχοπούλου στον Πειραιά
Έθνος, 4-8-1951


Η Ρένα Βλαχοπούλου έφτασε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου του 1951 με το υπερωκεάνιο Νέα Ελλάς. Στο λιμάνι του Πειραιά την περίμεναν με μια ανθοδέσμη ο Νίκος Σταυρίδης και ο Βασίλης Σπυρόπουλος, δηλαδή ένας από τους πρωταγωνιστές και ένας από τους συγγραφείς αντίστοιχα της επιθεώρησης Φεστιβάλ στην Αθήνα που παιζόταν στο θέατρο Σαμαρτζή από τις αρχές του καλοκαιριού. Δεν ήταν τυχαίο ότι την περίμεναν οι συγκεκριμένοι κύριοι. Αμέσως δημοσιεύτηκε στον Τύπο, εκτός από την είδηση της άφιξης της Ρένας, και η πληροφορία ότι η "βασίλισσα της τζαζ" θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες στη σκηνή του θεάτρου Σαμαρτζή.

Τα Νέα, 13-8-1951


Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε πολύ σύντομα. Η Ρένα Βλαχοπούλου, καθώς και το χορευτικό ζευγάρι Μανώλης Καστρινός-Χρυσούλα Ζώκα που μόλις είχαν επιστρέψει από τη δική τους τουρνέ στη Μέση Ανατολή, θα εμφανίζονταν στη Β' σειρά των παραστάσεων του Φεστιβάλ στην Αθήνα, στο οποίο θα προσθέτονταν και μερικά καινούρια νούμερα. Η παρουσίαση της ανανεωμένης εκδοχής της επιθεώρησης προγραμματίστηκε για τις 17 Αυγούστου του 1951.

Τα Νέα, 17-8-1951

Την επομένη, ο Αχιλλέας Μαμάκης, στα εικονογραφημένα Θεατρικά Νέα (τη σαββατιάτικη στήλη του Έθνους που μας έχει δώσει αρκετό άφθονο φωτογραφικό υλικό, εκτός από πολύτιμες πληροφορίες) αφιέρωσε λίγες γραμμές στην παράσταση της προηγούμενης νύχτας. Έγραψε για το καλά μονταρισμένο χορευτικό που εκτελούσαν ικανοποιητικότατα ο Καστρινός κι η Ζώκα και πρόσθεσε:

Το Κοινόν υπεδέχθη επίσης με ξεχωριστή συμπάθεια την επανεμφάνισιν της Ρένας Βλαχοπούλου που εξετέλεσε καταχειροκροτηθείσα δυο καινούργια ελληνικά κι ένα αγγλικό τραγούδι.

 Έθνος, 18-8-1951

Δυστυχώς δεν ξέρουμε ποιο ήταν το αγγλικό (πιθανότατα αμερικανικό) τραγούδι που χάρισε η Ρένα στο κοινό της. Ξέρουμε όμως τα δύο ελληνικά, άκρως αυτοαναφορικά, τραγούδια που ερμήνευε για το υπόλοιπο της καλοκαιρινής σεζόν στη σκηνή του Σαμαρτζή. Το "Μ' έχει πια κουράσει η ξενιτιά" του Μενέλαου Θεοφανίδη (που ήταν και ο συνθέτης του Φεστιβάλ στην Αθήνα) και το "Έλα πάμε στην Αθήνα" του Γιώργου Κορολόγου. Το τραγούδι του Κορολόγου θα το ερμήνευε λίγες μέρες αργότερα και στη ραδιοφωνική εκπομπή του Αχιλλέα Μαμάκη Το θέατρο στο μικρόφωνο. 


Αν και οι περισσότερες φωτογραφίες
που δημοσιεύτηκαν εκείνη την περίοδο
ήταν τα πορτρέτα της Αμερικής, διασώθηκε
σε πολύ κακή ποιότητα δυστυχώς
η παραπάνω φωτογραφία
από την πρώτη εμφάνιση της Ρένας
στο Σαμαρτζή.

Τα Νέα, 20-8-1951 

Την επομένη της πρεμιέρας της στο Σαμαρτζή η Ρένα Βλαχοπούλου άρχισε να εμφανίζεται και στο κοσμικό κέντρο Φαντασία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν ξεκινήσει η Ρένα τις εμφανίσεις της εκεί, τραγουδούσε η Ροζίτα Σεράνο, η οποία επρόκειτο σε λίγο καιρό να γίνει η παρτενέρ του Γιάννη Σπάρτακου. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, η τέως παρτενέρ του Σπάρτακου διαδέχτηκε τη μέλλουσα παρτενέρ του...

Έθνος, 18-8-1951

Κι έτσι, σιγά-σιγά, η Ρένα Βλαχοπούλου άρχισε να χτίζει και πάλι τη σχέση της με το ελληνικό κοινό--δίχως φυσικά να φαντάζεται πόσο έντονη θα γινόταν αυτή η σχέση σε λίγα χρόνια...



Δεν υπάρχουν σχόλια: