Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Σαν σήμερα το 1966: Ζούνης και Καραμουρτζούνης

Στις 22 Αυγούστου 1966 η Ρένα Βλαχοπούλου συμμετείχε σε μια φιλανθρωπική παράσταση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Κηφισιάς και τον Λάμπρο Ζούνη. Ο Λάμπρος Ζούνης, πατέρας της γνωστής ηθοποιού Πέμυς Ζούνη, ήταν από τους δημοφιλέστερους κονφερανσιέ της εποχής εκείνης και συγγραφέας αρκετών επιθεωρήσεων που ανέβηκαν κυρίως σε συνοικιακά θέατρα. Το καλοκαίρι του 1966 ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της σειράς εκδηλώσεων "Το πανηγύρι της Κηφισιάς". Στις εκδηλώσεις αυτές, εκτός από το συγκρότημα του Λάμπρου Ζούνη, το κοινό μπορούσε να θαυμάσει "τον πλούτον των καθημερινών πρωτοτύπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (Καραγκιόζης, κουκλοθέατρον, Ελληνικοί χοροί κ.λ.π.)" (Απογευματινή, 22-8-1966). Ειδικά όμως για τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 1966 ο Ζούνης κάλεσε δημοφιλείς καλλιτέχνιδες/-νες για να στηθεί μια καλλιτεχνική βραδιά οι εισπράξεις της οποίας, με απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Κηφισιάς, θα παραχωρούνταν για να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό έργο του Αδαμάντιου Καραμουρτζούνη, και συγκεκριμένα η "σταυροφορία που έχει αναλάβει αυτός για την αποστολή στο εξωτερικό απόρων ασθενών των οποίων η θεραπεία δεν είναι δυνατή στην Ελλάδα" (Τα Νέα, 20-8-1966). 

Ο κονφερανσιέ Λάμπρος Ζούνης
Πηγή φωτογραφίας: Πρόσωπα στον Χρόνο
https://prosopa7.blogspot.com/2015/01/blog-post.html


Οι καλλιτέχνιδες/-νες που ανταποκρίθηκαν στον κάλεσμα του Ζούνη και, ευγενώς προσφερθείσες/-ντες, θα συμμετείχαν στη βραδιά ήταν οι εξής ("με αλφαβητική σειρά"): Γεωργία Βασιλειάδου, Ρένα Βλαχοπούλου, Γιάννης Βογιατζής (δεν διευκρινιζόταν αν επρόκειτο για τον ηθοποιό ή τον τραγουδιστή), Λάμπρος Κωνσταντάρας, Νίτσα Μαρούδα, Μπέτυ Μοσχονά, Σταύρος Παράβας, Νίκος Σταυρίδης, Στέλλα Στρατηγού και ο "βετεράνος του λαϊκού τραγουδιού" Μανώλης Αγγελόπουλος.

Η Ρένα Βλαχοπούλου το καλοκαίρι του 1966,
στο γύρισμα της
Βουλευτίνας
Πηγή φωτογραφίας: Βίβα Ρένα
του Μ. Δελαπόρτα (εκδ. Άγκυρα, 2002)


Η τιμή του εισιτηρίου για τη βραδιά ορίστηκε στις 15 δραχμές "ώστε να δυνηθούν να προσέλθουν χιλιάδες λαού προς ενίσχυσιν του μεγάλου σκοπού δια τον οποίον διετέθη η βραδιά" (Απογευματινή, 22-8-1966) (για να κάνουμε τη σύγκριση, οι τιμές εισιτηρίων στα κεντρικά θέατρα της Αθήνας κυμαίνονταν εκείνο το καλοκαίρι από 25 μέχρι 50 δραχμές). Και όπως τονιζόταν σε όλες τις αναγγελίες της εκδήλωσης στον Τύπο ο ίδιος ο Αδ. Καραμουρτζούνης "θα δώση προσωπικώς από ένα παγωτό σε όλα τα παιδιά".

Πηγή φωτογραφίας:
Παλαιοβιβλιοπωλείο Ίστωρ

Ο φιλάνθρωπος Καραμουρτζούνης, γνωστός για τους κουμπαράδες που έστηνε έξω από εκκλησίες, υπήρξε μάλλον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αφού σύμφωνα με κάποιες πηγές έκανε φιλανθρωπίες με χρήματα άλλων (για αυτό και, σύμφωνα με το www.slang.gr, το όνομά του χρησιμοποιείται σήμερα με αυτή τη σημασία). Πάντως το όνομά του πέρασε και στις ατάκες του παλιού ελληνικού σινεμά: στην ταινία Ο Γίγας της Κυψέλης η Δέσποινα Στυλιανοπούλου λέει "Να βοηθάμε τους φτωχούς, το 'πε κι ο Καραμουρτζούνης!"... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: