Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1996: Γιορτή για εκατό δίσκους

Στις 29 Ιανουαρίου 1996 η εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ από μια βραδιά που διοργανώθηκε προς τιμήν του ηθοποιού και δισκογραφικού παραγωγού Μάκη Δελαπόρτα, στην οποία παραβρέθηκαν συνεργάτιδες και συνεργάτες του, ανάμεσά τους φυσικά και η Ρένα Βλαχοπούλου.

Γιοβάννα, Ρένα Βλαχοπούλου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέξια και 
Ζωζώ Σαπουντζάκη πλαισιώνουν το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς Μάκη Δελαπόρτα. 
Φωτογραφία από το βιβλίο του Μ. Δελαπόρτα Ξέρω κάποια αστέρια (εκδ. Άγκυρα, 2014)

Ο φιλανθρωπικός όμιλος Inner Wheel της Γλυφάδας αποφάσισε να γιορτάσει στις 25 Ιανουαρίου στο club La Mamounia την κυκλοφορία των εκατό πρώτων δίσκων που επιμελήθηκε ο Δελαπόρτας (ακολούθησαν φυσικά δεκάδες ακόμα). Και ποια/και ποιος δεν ήταν εκεί. Από ηθοποιούς η Ρένα Βλαχοπούλου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου. 

Γιώργος Κατσαρός, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάκης Δελαπόρτας,
Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιώργος Θεοδοσιάδης.
Φωτογραφία από το βιβλίο του Μ. Δελαπόρτα 
Ξέρω κάποια αστέρια (εκδ. Άγκυρα, 2014)

Από τραγουδίστριες/-στές η Γιοβάννα, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, ο Γιάννης Βογιατζής, η Αλέξια. Από συνθέτες ο Γιώργος Κατσαρός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης. Από σκηνοθέτες ο Γιάννης Δαλιανίδης και ο Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος.

Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Ρένα Βλαχοπούλου,
Γιάννης Δαλιανίδης και Γιώργος Θεοδοσιάδης
Πηγή φωτογραφίας:
Αδέσμευτος Τύπος, 29-1-1996

Όλες/όλοι είχαν ένα καλό λόγο να πουν για τον δισκογραφικό παραγωγό--αλλά φυσικά τα φλας μονοπώλησε σχεδόν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και από δίπλα της η Ρένα Βλαχοπούλου. Η Ρένα δεν πολυμίλησε, αντίθετα από την Αλίκη που είπε πως πρώτη εκείνη από όλες τις κυρίες τον εντόπισε σε μια ακρόαση όταν εκείνος ήταν μόλις 18 χρόνων και τόνισε πόσο εργατικός αλλά και σκληρός είναι ο Μάκης Δελαπόρτας ως δισκογραφικός παραγωγός (την ανάγκασε να κόψει το κάπνισμα για να τραγουδήσει το ξανά το "Don't cry for me Argentina" στον δίσκο που, δυστυχώς, αποδείχτηκε ο τελευταίος της). Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει στον τζαζ δίσκο της Ρένας--"Δυο τζαζ μαζί!".

Τα Νέα, 26-1-1996

Η Ρένα Βλαχοπούλου, με εμφανές δυστυχώς το πρόβλημα στην κίνησή της (επιπλοκή του σακχάρου) στηριζόταν στο μπράτσο του φίλου και συνεργάτη της, αλλά έδειχνε πολύ χαρούμενη. Του χάρισε μάλιστα το δαχτυλίδι που φορούσε δεκαετίες ολόκληρες στο χέρι της για να του φέρει γούρι.

Μάκης Δελαπόρτας, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Γιοβάννα.
Η Κική Σεγδίτσα πλησίασε κάποια στιγμή με το μικρόφωνο του ΑΝΤ1
τη Ρένα και τη Γιοβάννα  λέγοντας "Δυο σπουδαίες φωνές" και η Ρένα της απαντά:
"Η ωραιότερη φωνή στην Ελλάδα είναι η Γιοβάννα. Μετά εγώ"...
 

Κάποια στιγμή ο Δελαπόρτας της ζήτησε να τραγουδήσει την παλιά της επιτυχία "Η Αθήνα τη νύχτα". Φυσικά θα τραγουδούσε πλέι μπακ και, αντίθετα από άλλες φορές, η Ρένα θυμόταν καλά τα λόγια γιατί σχετικά πρόσφατα ερμήνευε το τραγούδι κάθε βράδυ στη σκηνή του Ρεξ. Υπάρχει ένα βίντεο που διασώζει ένα χαριτωμένο στιγμιότυπο. Ο DJ έβαλε όχι τη δισκογραφική αλλά την κινηματογραφική εκδοχή του τραγουδιού, στην οποία η Ρένα τραγουδά ένα κουπλέ και ένα ρεφρέν και μετά η ορχήστρα παίζει τη μελωδία για να χορέψει η Χλόη Λιάσκου. Η Ρένα δεν το γνώριζε αυτό και πίστευε ότι θα ακουστεί ξανά η φωνή της στην επανάληψη του ρεφρέν--δυο φορές πλησιάζει το μικρόφωνο στο στόμα της για να συνεχίσει το τραγούδι. Ωστόσο, συνειδητοποίησε κάποια στιγμή ότι δεν πρόκειται να ακουστεί ξανά η φωνή της, οπότε τραγούδησε το δίστιχο με το οποίο κλείνει το τραγούδι ζωντανά, πάνω στη μουσική του CD, και η φωνή της ακούγεται μια χαρά! Είναι μια στιγμή που με συγκινεί ιδιαίτερα (μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω βίντεο από το 15:30 μέχρι το τέλος).


Η βραδιά εκείνη ήταν αφορμή να συναντηθούν ξανά, έπειτα από δύο χρόνια, η Ρένα και η Αλίκη Βουγιουκλάκη και να αποφασίσουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί. Πρώτα βρέθηκαν στο σπίτι της κοινής τους φίλης Λίτσας Στάνλεϊ και στη συνέχεια η Ρένα κάλεσε και τις δυο στο δικό της σπίτι σε μια βραδιά με καλό φαγητό και πολύ γέλιο. Δυστυχώς έμελλε να είναι και η τελευταία τους συνάντηση, αφού δυο μήνες μετά η Αλίκη Βουγιουκλάκη διαγνώσθηκε με καρκίνο και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς πέθανε. Το θέση της στον δίσκο Η Ρένα τραγουδάει jazz πήρε ο καλός φίλος και των δυο πρωταγωνιστριών Λάκης Λαζόπουλος που τραγούδησε με τη Ρένα το "There's no business like show business"... 

Φωτογραφία από το βιβλίο του Μ. Δελαπόρτα Ξέρω κάποια αστέρια 
(εκδ. Άγκυρα, 2014)




Δεν υπάρχουν σχόλια: