Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1984: Στη "Βραδιά Επιθεώρησης";

Στις 30 Ιανουαρίου 1984 το Έθνος δημοσίευσε την είδηση για την έναρξη των γυρισμάτων της σειράς εκπομπών Βραδιά επιθεώρησης που θα ξεκινούσε να προβάλλεται από την ΕΡΤ τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς. Η εκπομπή θα παρουσίαζε μια επιλογή από τα καλύτερα επιθεωρησιακά νούμερα της εικοσαετίας 1960-1980 (τελικά παρουσίασε και κάποια παλιότερα νούμερα) με βάση την έρευνα που είχαν κάνει ο Ηλίας Λυμπερόπουλος, ο Γιώργος Λαζαρίδης και ο Γιώργος Κατσαρός. Δυστυχώς ο Ηλίας Λυμπερόπουλος πέθανε ξαφνικά, όσο γυριζόταν η εκπομπή, αφήνοντας τους συνεργάτες του απαρηγόρητους.

Ο Κώστας Ρηγόπουλος παρουσίαζε την εκπομπή
Βραδιά Επιθεώρησης
Φωτογραφία από την ιστοσελίδα www.retrodb.gr
όπου υπάρχει μια λίστα των ηθοποιών που τελικά εμφανίστηκαν
στην εκπομπή.

Ο Γιώργος Ανεμογιάννης, με την τεράστια θητεία στην επιθεώρηση, σχεδίασε ένα όμορφο μόνιμο σκηνικό καθώς και τις σκηνογραφίες και τα κοστούμια που απαιτούνταν για κάθε νούμερο που παρουσιαζόταν. Την εκπομπή παρουσίαζε ο Κώστας Ρηγόπουλος (νομίζω ότι μέχρι τότε δεν είχε εμφανιστεί ποτέ σε επιθεώρηση), ο οποίος συνέδεε τα νούμερα και τις εποχές, έκανε ιστορικές αναδρομές, παρουσίαζε γνώμες ειδικών για θέματα που αφορούσαν το θέατρο, και κυρίως το μουσικό, και τραγούδησε και κάποια τραγούδια. Ο Γιώργος Κατσαρός διηύθυνε μια μεγάλη ορχήστρα που συνόδευε τους/τις ηθοποιούς που εκτελούσαν τα νούμερα. 

Σύμφωνα με το Έθνος λοιπόν οι ηθοποιοί που είχαν συμφωνήσει να παρουσιαστούν στις αναβιώσεις των παλιών νούμερων ήταν οι εξής: Θανάσης Βέγγος, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Βουτσάς, Γιάννης Βογιατζής (και ο ηθοποιός και ο τραγουδιστής), Σπεράντζα Βρανά, Χρήστος Βαλαβανίδης, Γιάννης Γκιωνάκης, Σμαρούλα Γιούλη, Κατερίνα Γιουλάκη, Ντόρα Γαννακοπούλου, Νέλλη Γκίνη, Ντίνος Ηλιόπουλος, Βασίλης Διαμαντόπουλος Χρόνης Εξαρχάκος, Άννα και Μαρία Καλουτά, Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Κώστας Καρράς, Θύμιος Καρακατσάνης, Μάρω Κοντού, Γιώργος Κάππης, Μάρθα Καραγιάννη, Καλή Καλό, Μαρία Κωνσταντάρου, Ηλίας Λογοθέτης, Λάκης Λαζόπουλος, Σωτήρης Μουστάκας, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Μαρίνος, Τάκης Μηλιάδης, Μπέτυ Μοσχονά, Γιάννης Μαλούχος, Άννα Μαντζουράνη, Γιώργος Μούτσιος, Μάγια Μελάγια, Ρένα Ντορ, Έλενα Ναθαναήλ, Ανδρέας Ντούζος, Σταύρος Παράβας, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Πάντζας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Δημήτρης Πιατάς, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Νίκος Ρίζος, Νίκος Σταυρίδης, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Σμάρω Στεφανίδου, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Σούλη Σαμπάχ, Βασίλης Τσιβιλίκας, Νίκος Τσούκας, Αλέκος Τζανετάκος, Μίμης Φωτόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Άννα Φόνσου, Μαίρη Χρονοπούλου, Μίμης Χρυσομάλλης, Στάθης Ψάλτης και πολλοί άλλοι.

Δυστυχώς στις 15 εκπομπές που γυρίστηκαν και παίχτηκαν δεν συμμετείχε η Ρένα Βλαχοπούλου. Τι ακριβώς συνέβη δεν ξέρω. Δεν τα βρήκε με την παραγωγή (συνήθως είχε οικονομικές απαιτήσεις για να εμφανιστεί στην τηλεόραση); Δεν πρόλαβαν οι συντελεστές της εκπομπής να εντάξουν κάποια εμφάνισή της στον σχεδιασμό των επεισοδίων; Αλήθευαν κάποιες φήμες που την ήθελαν "κομμένη" από την ΕΡΤ λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων (αν και νομίζω ότι οι φήμες αυτές κυκλοφόρησαν κατά τη δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ); Ό,τι κι αν συνέβη, ήταν κρίμα, γιατί χάθηκε μια καλή ευκαιρία να απαθανατιστεί η επιθεωρησιακή της περσόνα--είτε σε κάποιο από τα νούμερα που ερμήνευσε είτε σε μια αναδρομή ρόλων και τραγουδιών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Άννας Καλουτά και της Σπεράντζας Βρανά. Η Ρένα εμφανίστηκε "φευγαλέα" στα επίκαιρα από την πρεμιέρα της Οδού Ονείρων και σε ένα στιγμιότυπο (χωρίς ήχο δυστυχώς!) από μια εμφάνισή της στο θέατρο Ορφέας (μάλλον στην επιθεώρηση Αλαλούμ Ελλάς τη σεζόν 1983-84). Και βέβαια το όνομά της αναφέρθηκε κάποιες φορές σε διηγήσεις (πχ στη διήγηση του Μίμη Τραϊφόρου για όσα συνέβαιναν στο θέατρο Μοντιάλ στην περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου). 



Βέβαια πολλά ακόμα από τα ονόματα που παρουσίασε το Έθνος δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στην εκπομπή (πχ από τις/τους παλιότερες/-ους η Ντορ, ο Ηλιόπουλος, ο Φωτόπουλος, από τις/τους νεότερες/-ους ο Βουτσάς, ο Μουστάκας, οι εκπρόσωποι του Ελεύθερου Θεάτρου ή οι Καρέζη-Καζάκος-Παπαγιαννόπουλος--άραγε σε κάποιο απόσπασμα από Το μεγάλο μας τσίρκο;...). Και βέβαια είναι κρίμα που η εκπομπή δεν συνεχίστηκε. Έγιναν κάποιες ακόμα προσπάθειες αργότερα από την κρατική τηλεόραση (όπως είχαν γίνει και νωρίτερα, στη δεκαετία του '70 με επιμέλεια του Αλέκου Σακελλάριου που φοβάμαι ότι δεν σώζονται) να παρουσιαστούν παλιά νούμερα από επιθεωρήσεις (μαζί με καινούρια νούμερα): η εκπομπή Επιθεώρηση Επιθεώρηση τη σεζόν 1989-90 και η εκπομπή Η μικρή μας επιθεώρηση του χθες και του σήμερα τη σεζόν 1990-91. Ωστόσο καμιά δεν μπόρεσε να φτάσει το επίπεδο της έρευνας και της παραγωγής της Βραδιάς Επιθεώρησης. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές από τις εκπομπές της σειράς ψηφιοποιημένες στο αρχείο της ΕΡΤ καθώς και διάφορα αποσπάσματά της στο YouTube...



Δεν υπάρχουν σχόλια: