Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1984: "Άγνωστα θεατρικά ανέκδοτα" στο King George...

Στις 16 Ιανουαρίου 1984 διαβάζουμε στα Νέα:
Πανηγυρική εκδήλωση διοργανώνει ο Ροταριανός Όμιλος Αθηνών με συνεστίαση επ' ευκαιρία του Νέου Έτους στο ξενοδοχείο KING GEORGE σήμερα Δευτέρα, ώρα 8.45μ.μ. Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι η πρωταγωνίστρια της μουσικής σκηνής Ρένα Βλαχοπούλου και ο θεατρικός συγγραφέας Αλέκος Σακελλάριος. Θέμα της ομιλίας και των δυο είναι: "Άγνωστα θεατρικά ανέκδοτα". Με την ευκαιρία αυτή θα γίνει η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Τα Νέα, 16-1-1984
Την επόμενη μέρα ο Ελεύθερος Τύπος δημοσίευσε το παρακάτω σύντομο ρεπορτάζ από την εκδήλωση.. 

Γέλασαν οι Ροταριανοί με Βλαχοπούλου
Τιμητική βραδιά για τη Ρένα Βλαχοπούλου και τον Αλέκο Σακελλάριο οργάνωσε χθες το βράδυ στο "Κινγκ Τζωρτζ" ο Ροταριανός Όμιλος.
Έτσι, μετά από ένα πλούσιο δείπνο, ακολούθησε μια απολαυστική αναπόληση των δυο γνωστών θεατρανθρώπων που θυμήθηκαν τα "γαργαλιστικότερα" γεγονότα από τα χρόνια της καριέρας τους και της μέχρι σήμερα συνεργασίας τους.
Η Ρένα Βλαχοπούλου έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά έργα θεατρικά, κινηματογραφικά, τηλεοπτικά του Αλέκου Σακελλάριου.
Τελευταίο απ' αυτά το "Η Ρένα είναι οφ σάιτ" (sic). Μιλώντας για τη δημοφιλή Ρένα ο Σακελλάριος "γύρισε πίσω" στο βράδυ που τη γνώρισε στην Κατοχή, όταν εκείνη τραγούδησε στο θέατρο "Πάνθεον", σε επιθεώρηση, όπου πρωταγωνιστούσαν οι: Μαυρέας, Νέζερ και η Μαρίκα Κρεββατά.

Ελεύθερος Τύπος, 17-1-1984 

Αναζήτησα πληροφορίες για την εκδήλωση σε αρκετές εφημερίδες, τόσο του δεξιού όσο και του αριστερού χώρου, αλλά βρήκα τίποτα άλλο πέρα από αυτή τη σύντομη αναφορά του Ελεύθερου Τύπου--ο Αλέκος Σακελλάριος διατηρούσε άλλωστε τη δική του τακτική στήλη στην εφημερίδα. Δεν μπορώ να γνωρίζω φυσικά αν κάποιες άλλες εφημερίδες σχεδίαζαν να δημοσιεύσουν κάτι τις επόμενες μέρες--πάντως δυο μέρες μετά τις καλλιτεχνικές σελίδες του αθηναϊκού ΄Τύπου μονοπώλησε ο θάνατος και η κηδεία του Βασίλη Τσιτσάνη (αφήνοντας χώρο για κάποια μικρά μονόστηλα για τον θάνατο του Κώστα Γιαννίδη). Μακάρι, πάντως, να είχαμε κάποια φωτογραφία από εκείνη την εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου--οι κοσμικές στήλες των εφημερίδων δεν είχαν ακόμα τα λεπτομερή φωτορεπορτάζ που έγιναν πολύ δημοφιλή μετά το 1985 και κάλυπταν πάντα τις εκδηλώσεις που γίνονταν προς τιμήν της Ρένας. 

Ένα χρόνο μετά, το 1985, η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Αλέκος Σακελλάριος
συνεργάζονται για τελευταία φορά στον κινηματογράφο:

Ρένα, τα ρέστα σου της Festival Film
Συμπρωταγωνίστρια της Ρένας η καλή της φίλη Μπέτυ Βαλάση

Καλό θα ήταν πάντως να επισημάνουμε τις ανακρίβειες που περιέχει το παραπάνω ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου και που πιθανότατα ακούστηκαν και στην εκδήλωση. Η ταινία Η Ρένα είναι οφ-σάιντ ήταν η τελευταία κινηματογραφική συνεργασία Βλαχοπούλου και Σακελλάριου, ενώ η πιο πρόσφατη ήταν η τηλεοπτική Μια Αθηναία στην Αθήνα (που θα μας απασχολήσει πολύ σύντομα). Στις επιθεωρήσεις του θεάτρου Πάνθεον, στις οποίες συναντήθηκαν η νεαρή τότε τραγουδίστρια και ο δημοφιλής συγγραφέας, δεν έπαιζε ο Κυριάκος Μαυρέας. Τέλος οι επιθεωρήσεις αυτές δεν ήταν η πρώτη συνάντηση της Ρένας με τον Σακελλάριο: το 1941, στο θέατρο Μοντιάλ, η Ρένα εμφανιζόταν στην επιθεώρηση Πολεμική Αθήνα που είχε γράψει ο Σακελλάριος μαζί με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο. Βέβαια εκεί η Ρένα τραγουδούσε ένα τραγούδι σε στίχους του Μίμη Τραϊφόρου (και μουσική του Κώστα Γιαννίδη, το "Πήγαινε κι όταν θα 'ρθεις"), οπότε πιθανώς για αυτόν τον λόγο το θέατρο Πάνθεον να καταγράφτηκε στη μνήμη τους ως ο τόπος της πρώτης τους συνάντησης. Εκεί άλλωστε η Ρένα τραγουδούσε όλα εκείνα τα κατοχικά σουξέ των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου: "Βρέχει", "Νάνι-νάνι", "Το μπουμπούκι που 'χεις βάλει στα μαλλιά", "Όταν σκοτεινιάζει". Μια λεπτομερέστερη καταγραφή των συνεργασιών Ρένας Βλαχοπούλου και Αλέκου Σακελλάριου μπορείτε να διαβάσετε σε παλιότερο αφιέρωμα του Rena Fan...



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: