Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1983: "Υπό την σκιάν της συζύγου";

Στις 10 Νοεμβρίου 1983 το περιοδικό Φαντάζιο δημοσίευσε ένα αφιέρωμα της Νίνας Βλάχου-Θεοδωρίκα σε συζύγους διάσημων Ελληνίδων. Το βασικό ερώτημα που έθεσε η δημοσιογράφος στους έξι κυρίους ήταν: "Σας έτυχε ποτέ να σας φωνάξουν με το επίθετο της γυναίκας σας; Κι αν ναι πώς νιώσατε"; Στο εισαγωγικό σημείωμα η Βλάχου ανέφερε πως αφορμή για το ρεπορτάζ ήταν ένα περιστατικό που συνέβη στην ίδια: σε κάποια συγκέντρωση παρουσίασαν τον σύζυγό της ως κ. Βλάχο κι εκείνος έχασε το κέφι του. Παραδέχτηκε επίσης πως το να συνομιλήσει με συζύγους διάσημων γυναικών ήταν ένα εγχείρημα πολύ δυσκολότερο από ό,τι φανταζόταν, αφού πολλοί "μόλις έμαθαν τον λόγο που τους ήθελα, με 'πάγωσαν'. Μερικοί ωστόσο δέχθηκαν να μιλήσουν δίχως ενδοιασμούς".


Οι... θαρραλέοι λοιπόν κύριοι που δέχτηκαν να μιλήσουν ήταν ο Γιώργος Λαφαζάνης, σύζυγος της Ρένας Βλαχοπούλου, ο χημικός μηχανικός Δημήτρης Τσιαμανής, σύζυγος της βουλευτίνας Φρόσως Σπεντζάρη, ο πρώην πρωταθλητής και έμπορος Γιώργος Μαρινάκης, σύζυγος της Άννας Συνοδινού, ο προπονητής Δημήτρης Κωσταβέλης, σύζυγος της Σοφίας Σακοράφα, ο δικηγόρος Ανδρέας Πολίτης, σύζυγος της Ζωζώς Σαπουντζάκη, και ο ηθοποιός και θεατρικός παραγωγός Βασίλης Πλατάκης, σύζυγος της Γωγώς Ατζολετάκη. Ας δούμε τι απάντησε ο σύζυγος της Ρένας:

"Βεβαίως και με ενοχλεί όταν με φωνάζουν κύριο Βλαχόπουλο", λέει ο έμπορος, κύριος Γιώργος Λαφαζάνης, σύζυγος της πρωταγωνίστριας του θεάτρου και του κινηματογράφου Ρένας Βλαχοπούλου. "Θυμάμαι, το πρωτάκουσα, πριν δεκαεπτά χρόνια σε κάποια εκδήλωση: Εσείς κύριε Βλαχόπουλε, με τι ασχολείσθε; με ρώτησε ένας κύριο όλο ευγένεια. 'Πρώτα πρώτα, του απάντησα φανερά ενοχλημένος, δεν λέγομαι Βλαχόπουλος'. Στήλη άλατος ο συνομιλητής μου. Βέβαια από τότε πάει πολύς καιρός, όμως κακά τα ψέματα, δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο. Όποιος λέει ότι δεν τον ενοχλεί, πιστεύω ότι το λέει από εγωισμό και μόνο. 'Αντέχω' τη δημοσιότητα της γυναίκας μου, την καμαρώνω γιατί είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, αλλά πώς να γίνει, το να χάνω και το όνομά μου, με ενοχλεί και πάντοτε αντιδρώ".

 Φαντάζιο, 10-11-1983

                                                      

Ας δούμε όμως τι απάντησαν και οι υπόλοιποι σύζυγοι. Ο Δημήτρης Τσιαμανής δήλωσε πως δεν ενοχλείται να τον αποκαλούν με το επώνυμο της συζύγου του, αφού άλλωστε συμβαίνει όλο και σπανιότερα, ενώ ομολόγησε πως το λάθος το έχει διαπράξει και ο ίδιος, όταν κάποια στιγμή μιλούσε με την Άννα Συνοδινού και της είπε να δώσει χαιρετίσματα στον "κ. Συνοδινό"... Ο σύζυγος της Συνοδινού, ο Γιώργος Μαρινάκης, δήλωσε πως δεν τον ενοχλεί, γιατί στα νιάτα του είχε χορτάσει ως πρωταθλητής την προβολή και επιπλέον θαυμάζει τη γυναίκα του. Ο Δημήτρης Κωσταβέλης δήλωσε πως ποτέ δεν τον αποκάλεσαν "κύριο Σακοράφα", αλλά πιστεύει, με μια μικρή επιφύλαξη, ότι δεν θα τον ενοχλούσε κάτι τέτοιο, αφού η γυναίκα του είναι τόσο γνωστή. Ο Ανδρέας Πολίτης επίσης είπε ότι ποτέ δεν τον φώναξαν με το όνομα της συζύγου του, και αν συνέβαινε να τον πουν "κύριο Σαπουντζάκη, ειλικρινά, θα το δεχόμουν με χιούμορ". Τέλος, ο Βασίλης Πλατάκης απάντησε πως δεν ενοχλείται όταν τον αποκαλούν "κύριο Ατζολετάκη", όπως  δεν ενοχλείται και η σύζυγός του όταν τη φωνάζουν "κυρία Πλατάκη"...




Δεν υπάρχουν σχόλια: