Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1953: Αναχώρηση για Μυτιλήνη

Στις 3 Νοεμβρίου 1953 η εφημερίδα Απογευματινή δημοσίευσε την ακόλουθη είδηση:
Αναχωρούν σήμερα το πρωί δύο μεγάλα θεατρικά συγκροτήματα διά την ελληνικήν επαρχίαν.
Ο θίασος Κοτοπούλη με επί κεφαλής τον κ. Ντίνον Ηλιόπουλον αναχωρεί σιδηροδρομικώς διά Πάτρας και ο μουσικός θίασος Κρεβατά-Ντορ-Γαβριηλίδη-Δούκα-Λειβαδίτη ατμοπλοϊκώς διά Μυτιλήνην.

Ο πρώτος θα παρουσιάση, εις το Δημοτικόν Θέατρον Πατρών, επί μία εβδομάδα, τας κωμωδίας "Ζητείται Ψεύτης" και "Μαρκησία της φτωχογειτονιάς". Εν συνεχεία ο θίασος θα επιστρέψη εις Αθήνας, την προσεχή Δευτέραν, και θα συνεχίση τας παραστάσεις του έργου του κ. Ψαθά. (...)

Αντιθέτως, ο μουσικός θίασος των Κρεβατά-Ντορ-Γαβριηλίδη-Δούκα-Λειβαδίτη, μετ' ολιγοήμερον παραμονήν εις την Μυτιλήνην, θα μεταβή εις το εξωτερικόν, όπου και θα παρουσιάση σειρά από επιθεωρήσεις και οπερέττας. Μεταξύ αυτών είναι οι επιθεωρήσεις "Τριάντα το δολλάριον", "Και ο μήνας έχει εννιά", "Πικραγγουριά", "Τρόλλεϋ μπας" και οι οπερέττες "Βικτώρια-Ουσάρ", "Γιόλα", "Παντελή ψυχραιμία", "Σάτυρος της Μαγκουφάνας", "Τρία αλλόκοτα κορίτσια", "Λοχαγός Λιλή" κ.ά.

Τον θίασον αποτελούν, εκτός των θιασαρχών, η τραγουδίστρια κ. Ρένα Βλαχοπούλου, το χορευτικόν ζεύγος Άλμα-Φλερύ, ο μαέστρος κ. Ιωαννίδης, αι καλλιτέχνιδες Σ. Δήμου, Ν. Γκάτση, Ε. Αμόρη, Λ. Γκαλίτση, Ρ. Μαναριώτου και οι καλλιτέχνες Ν. Τσάμης, Τ. Χριστοφορίδης, Γ. Βαρώσης και Γ. Οικονομίδης.
Απογευματινή, 3-11-1953

Εντυπωσιακό το ρεπερτόριο του περιοδεύοντος μουσικού θιάσου, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν επίσης και η επιθεώρηση Σκάνδαλα γυναικών με την οποία θα ξεκινούσε τις παραστάσεις του στο θέατρο Αρίων της Μυτιλήνης στις 4 Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα έδινε παραστάσεις στην Κύπρο, την Αίγυπτο και την Κωνσταντινούπολη. Επιχειρηματίας του όλου εγχειρήματος ήταν ο Νίκος Υφαντίδης. Ο θίασος, όπως έγραψε το Έθνος μια μέρα πριν, θα αναχωρούσε με το ατμόπλοιο Κανάρης. Δεν έχουμε δυστυχώς φωτογραφία από την αναχώρησή του, έχουμε όμως μία φωτογραφία από την υπογραφή των συμβολαίων των βασικών στελεχών του θιάσου τον Αύγουστο του 1953 (κάπως... ταλαιπωρημένη λόγω σκαναρίσματος...).

Επάνω: Γιώργος Γαβριηλίδης, Αλέκος Λειβαδίτης, Κώστας Δούκας, Γιάννης Φλερύ
Κάτω: Ρένα Ντορ, Μαρίκα Κρεβατά, Ρένα Βλαχοπούλου, Λίντα Άλμα
Φωτογραφία από το αρχείο του Κώστα Μεγαλοκονόμου που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο

Βασικά Θεατής. Ελληνικό Θέατρο 1950-1960 των εκδόσεων Τόπος (2008)




Δεν υπάρχουν σχόλια: