Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1961: Στο Ζάννειο Ορφανοτροφείο και στο σινεμά...

Στις 20 Νοεμβρίου 1961 ο Θίασος Γυναικών των αδελφών Άννας και Μαρίας Καλουτά, με πρωταγωνίστριες τη Ρένα Βλαχοπούλου, την Καίτη Μπελίντα και την Μπέτυ Μοσχονά, επισκέφτηκε το Ζάννειο Ορφανοτροφείο, στην Εκάλη, για να μοιράσει δώρα στους μικρούς τροφίμους του.
Η Άννα Καλουτά και η Φλωρέττα Ζάννα μοιράζουν πακέτα
με μάλλινα πουλόβερ και πιθανώς και παιχνίδια
στα παιδιά του Ζάννειου Ορφανοτροφείου
Από τα επίκαιρα της εποχής (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο) 

Οι ηθοποιοί ήταν όλες ντυμένες ομοιόμορφα με τα κοστούμια που φορούσαν ως κρατούμενες των γυναικείων φυλακών στο έργο του Γιώργου Γιαννακόπουλου Της φυλακής τα σίδερα, το οποίο επρόκειτο να παρουσιάσουν από τη σκηνή του θεάτρου Καλουτά σε λίγες μέρες.

Ένας μικρός τρόφιμος του Ζάννειου απαγγέλλει πιθανώς
κάποιο ποίημα. Διακρίνονται μπροστά η Άννα και η Μαρία
Καλουτά, η Ρένα Βλαχοπούλου και η Καίτη Μπελίντα.
Πίσω από τη Μαρία Καλουτά διακρίνεται η Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Μετά την απαγγελία του ο μικρός κερδίζει μια αγκαλιά
από την Άννα Καλουτά.
Φωτογραφία από τα επίκαιρα της εποχής
(Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)

Το έργο θα παρουσιαζόταν σε προ-απογευματινές και απογευματινές παραστάσεις, τις ώρες δηλαδή που δεν έπαιζε στο θέατρο Καλουτά το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη--το οποίο είχε εγκαινιάσει λίγο νωρίτερα το θέατρο της οδού Πατησίων με την Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη.

Η Καίτη Μπελίντα μοιράζει πακέτα στα παιδιά.
Φωτογραφία από τα επίκαιρα της εποχής
(Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)

Ήταν άραγε μια διαφημιστική κίνηση; Ήταν απλώς μια κίνηση αγάπης των δύο θιασαρχίνων; Το σίγουρο ήταν ότι οι πέντε πρωταγωνίστριες μαζί με τις νεότερες συναδέλφους τους Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Φλωρέττα Ζάννα, Ντόρα Κωστίδου, Μαρίνα Μπιούτη, Ντόρα Αναγνωστοπούλου, Ράνια Κωστίδου, Μαίρη Ραζή, Τιτίκα Γαϊτάνου, Βαλέρια και Βούλα Αλεξάνδρου έφεραν λίγη χαρά στα αγόρια του Ζάννειου.

Από την Απογευματινή, 21-11-1961

Τα αγόρια φυσικά δεν είχαν υπόψη τους ποιες ακριβώς ήταν οι γυναίκες που τα επισκέφτηκαν. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι τα παιδιά έβλεπαν κινηματογράφο--γιατί επιθεώρηση αποκλείεται να έβλεπαν--καμία από τις ηθοποιούς του γυναικείου θιάσου δεν ήταν μεγάλο αστέρι του κινηματογράφου (η Ρένα Βλαχοπούλου θα γινόταν σταρ του σινεμά δεκαπέντε μήνες μετά, με την προβολή του Μερικοί το προτιμούν κρύο...). Ο Θίασος Γυναικών πάντως, μετά την επίσκεψή του στο Ζάννειο δεν πήγε για πρόβα, ενόψει της πρεμιέρας που πλησίαζε, αλλά, φορώντας πάντα τα κοστούμια του έργου, πήγε στον κινηματογράφο Παλλάς για να παρακολουθήσει την ταινία Τα τρελά κορίτσια της Εύας (Where the Boys Are) του Henry Levin. Μετά την προβολή της ταινίας οι ηθοποιοί φωτογραφήθηκαν μπροστά στην είσοδο του Παλλάς (αυτό, ναι, ήταν σίγουρα διαφημιστική κίνηση!...)

Έθνος, 21-11-1961

 
Η αφίσα της ταινίας από την ιστοσελίδα
www.imdb.com

Για το έργο Της φυλακής τα σίδερα που παρουσίασε ο Θίασος Γυναικών θα μιλήσουμε άλλη φορά. Προς το παρόν μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την επίσκεψη του θιάσου στο Ζάννειο όπως παρουσιάστηκαν στα επίκαιρα της εποχής... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: