Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Σαν σήμερα το 1941: Στην Όαση και πάλι

Την 1η Αυγούστου 1941 η Ρένα Βλαχοπούλου επέστρεψε στο βαριετέ Όασις του Ζαππείου, που ήταν, όπως έχουμε ήδη πει, το πρώτο βαριετέ στο οποίο εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1940. 


Το καλοκαίρι του 1941 η Ρένα εμφανιζόταν αρχικά, όπως επίσης είδαμε, στο βαριετέ Πεύκα, που βρισκόταν κι αυτό στο Ζάππειο, με κονφερανσιέ τον μέγιστο Αττίκ. Στην Όαση δεν είμαι σίγουρος ποιος ήταν ο κονφερανσιέ εκείνη τη χρονιά. Ο Μίμης Τραϊφόρος, το μεγάλο όνομα της Όασης, είχε σταματήσει τη συνεργασία του με τον επιχειρηματία Αντώνη Ζερβό το προηγούμενο καλοκαίρι. Θυμάμαι τον ηθοποιό Γιώργο Γρηγορίου να λέει στον Αρτέμη Μάτσα πως εκείνος διαδέχτηκε τον Τραϊφόρο στον ρόλο του κονφερανσιέ, αλλά δεν ανέφερε αν αυτό συνέβη στο τέλος του καλοκαιριού του 1940 ή το καλοκαίρι του 1941. Πάντως ο Γρηγορίου θυμόταν ότι η νεαρή τότε Ρένα Βλαχοπούλου τον παρακάλεσε να λέει "δυο λογάκια" και για εκείνη όταν την παρουσίαζε στο κοινό (όπως άλλωστε έκανε κι ο Τραϊφόρος...), αλλά εκείνος της είπε ότι αφού είναι στο ξεκίνημά της δεν μπορεί να πει ακόμα πολλά λόγια για εκείνη. Της υποσχέθηκε ότι θα λέει περισσότερα όταν γίνει μεγάλη και τρανή--κάτι που έκανε πολλά χρόνια αργότερα, όταν συναντήθηκαν ξανά στο θέατρο Ακροπόλ. Ο Γρηγορίου εμφανίστηκε και σε κάποιες ταινίες με τη Ρένα, όπως στο Κάτι να καίει, στην πλαζ της Αγίας Τριάδας στη Θεσσαλονίκη. Όταν η Ρένα ψάχνει τον Ντίνο Ηλιόπουλο, ο Γρηγορίου είναι ο πρώτος άντρας τον οποίο ρωτάει αν τον λένε Ντίνο και εκείνος της απαντά "Όχι, κυρά μου" για να εισπράξει την αντίδρασή της: "Κερί και λιβάνι!..."

Ο Γιώργος Γρηγορίου και η Ρένα Βλαχοπούλου
στην ταινία της Φίνος Φιλμ και του Γιάννη Δαλιανίδη

Κάτι να καίει (1964)

Πάμε πίσω στο πρώτο κατοχικό καλοκαίρι. Γενικά, όπως είναι γνωστό, τα προγράμματα των βαριετέ ήταν πολύ ρευστά και εκτός του ότι γίνονταν αλλαγές στο πρόγραμμα κάθε βδομάδα ή κάθε δύο βδομάδες, γίνονταν και... μεταγραφές. Για παράδειγμα, στις 21 Ιουλίου 1941 διαβάζουμε ότι στην Όαση εμφανίζεται μεταξύ άλλων και η Κάκια Μένδρη.

Βρισκόμαστε ακόμα στο καλοκαίρι του 1941
και η αισχροκέρδεια κάποιων εμπόρων
που κρύβουν τρόφιμα
γίνεται ήδη νούμερο στα βαριετέ,
πριν ακόμα οργιάσει η μαύρη αγορά...
Τον αισχροκερδή Γιάννη Σπαρίδη
μηνύει η απολαυστική Μαρίκα Μαντινειού.


Στις 29 Ιουλίου 1941 όμως διαβάζουμε ότι η Κάκια Μένδρη έχει προστεθεί στο δυναμικό των Πεύκων, όπου η Ρένα Βλαχοπούλου είναι, πλέον, το δεύτερο όνομα (τιμητικότατη θέση για μια τόσο νέα καλλιτέχνιδα, δεδομένης μάλιστα και της μεγάλης απήχησης της "Βασίλισσας των δίσκων" Κάκιας Μένδρη).


Αλλά δυο μέρες μετά, σαν σήμερα δηλαδή, διαβάζουμε ότι η Ρένα Βλαχοπούλου προστίθεται στο δυναμικό της Όασης. Έχει ολόδικιά της διαφήμιση στις εφημερίδες:



Πάνω από τη διαφήμιση της εμφάνισης της Ρένας Βλαχοπούλου (μαζί με 20 ακόμη νούμερα) στην Όαση βλέπουμε διαφήμιση για την πρεμιέρα της οπερέτας Χριστίνα του Θ. Σακελλαρίδη που παρουσίαζε ο θίασος της Ζωζώς Νταλμάς, με σύμπραξη της Καίτης Βερώνη, στο θέατρο Λαού, στο Μεταξουργείο. Τεράστιο όνομα του προπολεμικού ελαφρού μουσικού θεάτρου η Νταλμάς, δεν κατάφερε ωστόσο το πρώτο κατοχικό καλοκαίρι να προσελκύσει το ενδιαφέρον του αθηναϊκού κοινού. Ο θίασός της παρουσίασε συνολικά επτά οπερέτες, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει τις παραστάσεις του με μεγάλο παθητικό. Η ίδια ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη όπου συγκρότησε νέο θίασο, με τον οποίο έδωσε παραστάσεις επί δυόμισι χρόνια, και επανέκαμψε στη θεατρική ζωή της πρωτεύουσας την άνοιξη του 1944. 


Η Ζωζώ Νταλμάς πέθανε μάλλον ξεχασμένη, σαν αύριο, στις 2 Αυγούστου του 1988. Πιστή συντροφιά της ως το τέλος ο Αρτέμης Μάτσας και ο Δημήτρης Ιβάνωφ, ενώ τη στήριζαν οικονομικά και λίγες/-οι συνάδελφοί της, ανάμεσά τους και η Ρένα Βλαχοπούλου...

Η Ζωζώ Νταλμάς στο σπίτι της, το 1984



Σταθερός πόλος έλξης του κοινού της Όασης
η χορεύτρια Μπέλλα Σμάρω, 
που είχε δανείσει στη Ρένα το προηγούμενο
καλοκαίρι μια από τις τουαλέτες της.
Πρώτη συνάντηση της Ρένας
με το Τρίο Μουτσάτσος,
με το οποίο θα δεθεί καλλιτεχνικά
την επόμενη σεζόν...
 



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: