Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Σαν σήμερα το 1958: Γρανίτα και χωνάκι, λαός και Κολωνάκι

Στις 4 Αυγούστου 1958 διαβάζουμε στη θεατρική στήλη της εφημερίδας Έθνος:

Η Ρένα Βλαχοπούλου εις το θέατρο "Ριάλτο" από της Παρασκευής
Η Ρένα Βλαχοπούλου που επέστρεψεν προχθές από την Αίγυπτο--όπου εγνώρισε μοναδική επιτυχίαν [Σημείωση του Rena Fan: διαβάστε εδώ]--έκλεισε συμφωνία και θα εμφανισθή από της προσεχούς Παρασκευής στο "Ριάλτο" όπου θ' αποδώση εις την ωραίαν επιθεώρησιν "Γρανίτα και χωνάκι" καινούργια τραγούδια του δημοφιλούς συνθέτου Ιωσήφ Ριτσιάρδη. Εκτός από την εμφάνισιν της τόσο δημοφιλούς αυτής βεντέττας του θεατρικού τραγουδιού η επιθεώρησις του θεάτρου της Κυψέλης θ' αποκτήση και ένα καινούργιο χορευτικόν του Γιάννη Φλερύ και της Λίντας Άλμα, καθώς επίσης και μερικά καινούργια νούμερα, που θ' αναφέρωνται εις τα θέματα της διεθνούς επικαιρότητος.
Έθνος, 4-8-1958


Η επιθεώρηση Γρανίτα και χωνάκι (Λαός και Κολωνάκι) (ο υπότιτλος της παρένθεσης εγκαταλείφθηκε σύντομα, αλλά επανήλθε αργότερα ως τίτλος κινηματογραφικής ταινίας και τραγουδιού με συντελεστές της παράστασης) είχε ξεκινήσει τις παραστάσεις της στις 31 Μαΐου 1958. Την παρουσίαζε ο θίασος Νίκου Σταυρίδη-Καίτης Ντιριντάουα-Κώστα Χατζηχρήστου με σύμπραξη της Πόπης Άλβα και του Αλέκου Λειβαδίτη (την επιχείρηση είχαν αναλάβει ο Χατζηχρήστος, η Ντιριντάουα και ο Τάκης Μακρίδης). Τα κείμενά της είχαν γράψει οι Γιώργος Γιαννακόπουλος, Κώστας Νικολαΐδης και Γιώργος Οικονομίδης. Τα σκηνικά υπέγραψε ο Στέλιος Δόξας, τα κοστούμια ο Γ. Μαυρομάτης και τις χορογραφίες και τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Φλερύ.

"Ο πόλεμος του διαστήματος" ήταν ο τίτλος του φινάλε της επιθεώρησης
Γρανίτα και χωνάκι (Λαός και Κολωνάκι)

Παραδόξως ο θίασος δεν διέθετε "ρενομέ" τραγουδίστρια και τον ρόλο της ρομαντζιέρας ανέλαβε η ανερχόμενη τότε Άννα Μαντζουράνη, που είχε σπουδάσει τραγούδι. Τραγουδούσε, πριν το φινάλε, το "Κάθε βράδυ τέτοια ώρα" με θέμα του τον καημό μιας παλιάς τροτέζας. Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Μαμάκη, ωστόσο, το τραγούδι δεν είχε "πολλήν τύχην διότι παραδόξως η Άννα Μαντζουράνη δεν απέδωσεν" ("Αντιθέτως εσημείωσαν πολλήν επιτυχίαν η Μαίρη Λίντα με τον συνθέτην λαϊκών τραγουδιών Χιώτην"--τραγουδούσαν το "Απόψε καίγομαι"). Μια μέρα πριν ανακοινωθεί στον Τύπο η έκτακτη συνεργασία της Ρένας με τον θίασο, γράφτηκε ότι ο Ιωσήφ Ριτσιάρδης παρέδωσε στον θίασο δυο νέα τραγούδια, το "Ιστορία μιας αγάπης" και το "Τσιγγάνικο". Υποθέτω, λοιπόν, ότι αυτά τα τραγούδια ερμήνευσε τελικά η Ρένα Βλαχοπούλου και όχι η Άννα Μαντζουράνη.


Η Ρένα εμφανίστηκε στο Ριάλτο για έναν μήνα, από τις 8 Αυγούστου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς η έναρξη των εμφανίσεών της συνέπεσε με μια επταήμερη απεργία των εφημερίδων, οπότε δεν καλύφθηκε από τον Τύπο. Το Γρανίτα και χωνάκι, πάντως, συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη και ήταν η μία από τις δυο μεγάλες επιθεωρησιακές επιτυχίες της σεζόν εκείνης--η άλλη ήταν το Ό,τι θέλει η γυναίκα στο θέατρο Ακροπόλ, το οποίο, όπως έχουμε πει ξανά, συνεχίστηκε και τη χειμερινή περίοδο, ενισχυμένο με τη συμμετοχή της Ρένας Βλαχοπούλου.

Το "Κουαρτέτο Φουκαραζόνε" ήταν ένα από τα καλύτερα της παράστασης

Ας κλείσουμε όμως την ανάρτηση με τους στίχους της έναρξης του Γρανίτα και χωνάκι.
Γρανίτα και χωνάκι
λαός και Κολωνάκι
γι' αυτές τις δυο χαρές τις δροσερές,
γρανίτα και χωνάκι
λαός και Κολωνάκι
για μια σταλιά δροσιά κάνουν ουρές.

Κι η ζέστη αν ανεβεί
μ' αυτή μας τη ρεβύ,
θα δροσιστείς, κοσμάκη,
γρανίτα και χωνάκι,
λαός και Κολωνάκι.
Όλα τα κορίτσια
με την αλογοουρίτσα
το χωνάκι τώρα πια τα συγκινεί.
Έχει γλύκα τόση
που 'χει ο κόσμος παλαβώσει
κι ο παππούς το κρύβει από την εγγονή!

Λόγω της επιτυχίας της, η "πεντάδα του Ριάλτο"
δέχτηκε αρκετές προτάσεις για τον χειμώνα...

Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: