Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Σαν σήμερα το 1963: Με την Άννα Μαντζουράνη;

Στις 3 Αυγούστου 1963 διαβάζουμε στη θεατρική στήλη της εφημερίδας Τα Νέα:

Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ;
Η Άννα Μαντζουράνη, η οποία μαζί με τον συνθέτη Μενέλαο Θεοφανίδη θα παρουσιάση των χειμώνα μουσικές κωμωδίες στο θέατρο "Διάνα", επρότεινε στην Ρένα Βλαχοπούλου να συνεργασθή με τον θίασό της. Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και πιθανολογείται υπογραφή συμβολαίων λίαν προσεχώς, αν και εν τω μεταξύ η Βλαχοπούλου εδέχθη κατεπείγουσα πρότασι του Μπουρνέλλη να συνεργασθή τον χειμώνα στο "Ακροπόλ".
Τα Νέα, 3-8-1963

Ο... κατεπείγων χαρακτήρας της πρότασης του Βασίλη Μπουρνέλλη στη Ρένα έπιασε τόπο, αφού τρεις μόλις μέρες μετά η Ρένα υπέγραψε συμβόλαιο με τον επιχειρηματία του Ακροπόλ. Σίγουρα η οικονομική προσφορά που δέχτηκε η Ρένα από τον Μπουρνέλλη δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με την προσφορά που θα της έκανε η Άννα Μαντζουράνη. Ίσως πάλι η δαιμόνια Κερκυραία να αντιλήφθηκε ότι το εγχείρημα της Μαντζουράνη δεν είχε πολλές ελπίδες... 


Η Άννα Μαντζουράνη είχε αποφασίσει να αναβιώσει το είδος της μουσικής κωμωδίας στο θέατρο Διάνα και κάλεσε για συμπαραστάτες της δυο μάστορες του είδους, τον συνθέτη (και δάσκαλό της) Μενέλαο Θεοφανίδη και τον συγγραφέα Δημήτρη Γιαννουκάκη, ο οποίος είχε υπογράψει τη διασκευή του κειμένου της εξαιρετικά επιτυχημένης μουσικής κωμωδίας Μ' αγαπά, δεν μ' αγαπά το 1949. Η συμπαθέστατη ηθοποιός, που ανέλαβε και την επιχείρηση του θιάσου, δήλωσε στις εφημερίδες ότι αναζητά έργα σαν το Μ' αγαπά, δεν μ' αγαπά ή το κατοχικό Αλάτι και πιπέρι (στο οποίο επίσης είχε βάλει το χεράκι του ο Γιαννουκάκης) για να προτείνει και πάλι στο αθηναϊκό κοινό τη μουσική κωμωδία ως μια εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας. Δυστυχώς η Μαντζουράνη δεν τα κατάφερε, παρά τη συνδρομή του Μενέλαου Θεοφανίδη (που είχε ήδη επιχειρήσει δύο φορές να αναστήσει τη μουσική κωμωδία στο ίδιο θέατρο τις σεζόν 1956-57 και 1957-58 με συνεργάτη τον Νίκο Σταυρίδη--και τη δεύτερη σεζόν και τη Ρένα Βλαχοπούλου--με αποτελέσματα απλώς συμπαθητικά), του αδελφού του Ηρακλή Θεοφανίδη και καλών ηθοποιών όπως ο Κούλης Στολίγκας, η Μαρίκα Κρεββατά και η Σοφία Βερώνη. Ο θίασος παρουσίασε ως πρώτο έργο τον Οκτώβριο το Ο έρωτας είν' η ζωή μας του Δημήτρη Γιαννουκάκη, ενώ τον Νοέμβριο παρουσίασε μια διασκευή της κωμωδίας Δεν θα τα πάρεις μαζί σου των Κάουφμαν και Χαρτ. Το κοινό δεν ανταποκρίθηκε και ο θίασος διαλύθηκε στο τέλος Νοεμβρίου. Λίγες μέρες αργότερα τον διαδέχτηκε στη σκηνή του Διάνα ο θίασος του Δημήτρη Παπαμιχαήλ με τα Οργισμένα νιάτα του Όσμπορν.

Χαρτάκι στα παρασκήνια μάλλον του θεάτρου Μετροπόλιταν,
το καλοκαίρι του 1960. Στο καρέ η Ρένα Βλαχοπούλου
(που παράλληλα δέχεται τις περιποιήσεις της κομμώτριας),
η Άννα Μαντζουράνη, η Έλσα Ρίζου και μια ηθοποιός
της οποίας την πλάτη δεν αναγνωρίζω δυστυχώς...

Η Ρένα Βλαχοπούλου και η Άννα Μαντζουράνη είχαν ήδη συνεργαστεί αρκετές φορές σε επιθεωρήσεις στα θέατρα Ακροπόλ, Ριάλτο, Μετροπόλιταν, ενώ συνεργάστηκαν ξανά και στο Κοτοπούλη-Ρεξ τη σεζόν 1972-73. Συναντήθηκαν επίσης στον κινηματογράφο, στις ταινίες Η ζηλιάρα και Της πολιτσμάνας το κάγκελο, παραγωγές της εταιρίας Καραγιάννης-Καρατζόπουλος (η Μαντζουράνη ήταν παντρεμένη με τον Αντώνη Καρατζόπουλο), όπου διακρίνει κανείς μια ωραία χημεία ανάμεσα στις δύο καλλιτέχνιδες.

Ρένα Βλαχοπούλου και Άννα Μαντζουράνη στην ταινία του Κώστα Καραγιάννη
Της πολιτσμάνας το κάγκελο (1980)

Αν και η Μαντζουράνη είχε σπουδάσει στη σχολή μουσικού θεάτρου του Τάκη Μουζενίδη και διακρίθηκε πρώτα στις επιθεωρήσεις του θεάτρου Ακροπόλ (όπου, βέβαια, είχε την υποστήριξη του Βασίλη Μπουρνέλλη με τον οποίο συνδέονταν ερωτικά), έχει μείνει στη μνήμη μας και για τις ερμηνείες της σε ρόλους δραματικών αποχρώσεων στις ταινίες Θανάση, σφίξε κι άλλο το ζωνάρι και Μάθε, παιδί μου, γράμματα του Θόδωρου Μαραγκού (για τη δεύτερη τιμήθηκε και με το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης). Η Άννα Μαντζουράνη πέθανε από καρκίνο στα 56 της χρόνια.

Άννα Μαντζουράνη και Ρένα Βλαχοπούλου σε κοσμική εκδήλωση...


Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: