Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1963: Γύρισμα στα Τέμπη

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1963 οι αθηναϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν πληροφορίες για το γύρισμα της ταινίας Κάτι να καίει, στην οποία πρωταγωνιστούσε μεταξύ άλλων και η Ρένα Βλαχοπούλου:
Η ΕΓΧΡΩΜΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΗ
Εγυρίσθησαν προ ημερών στον Πλαταμώνα και τα Τέμπη εξωτερικές σκηνές της ταινίας της "Φίνος Φιλμς" "Κάτι να καίη". Το έργο αποτελεί, ως γνωστόν, την πρώτη έγχρωμη μουσικοχορευτική ταινία σινεμασκόπ, που γυρίζεται σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Στις σκηνές, καθώς και σε χορευτικές σκηνές που εγυρίσθησαν στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης έλαβαν μέρος ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Ρένα Βλαχοπούλου, η καινούργια "αποκάλυψις" της ελληνικής οθόνης Έλενα Ναθαναήλ, το "κουιντέττο" Κώστας Βουτσάς, Χρ. Νέγκας, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μεταξάς και Αλ. Τζανετάκος, οι οποίοι, μαζί με την Μάρθα Καραγιάννη, συνθέτουν ένα από τα εντυπωσιακώτερα στοιχεία του φιλμ, ως μουσικοί που ξεκινούν να κατακτήσουν την επιτυχία. Επίσης έλαβαν μέρος η Χλόη Λιάσκου, ο Γ. Τσιτσόπουλος καθώς και ο Μπάμπης Ανθόπουλος που κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Η χορογραφία ανήκει στον Μανώλη Καστρινό.
Τα Νέα, 27-9-1963
Λιάσκου, Βοσκόπουλος, Βλαχοπούλου, Μεταξάς, Βουτσάς, Νέγκας, Καραγιάννη, Τζανετάκος
στα Τέμπη για το γύρισμα του Κάτι να καίει (φωτογραφία από το αρχείο της Φίνος Φιλμ)

Το Κάτι να καίει θα αργούσε αρκετούς μήνες να φτάσει στις αθηναϊκές οθόνες--εκείνα τα χρόνια η εκτύπωση των φιλμ των έγχρωμων ταινιών γινόταν στο εξωτερικό, συνήθως στη Γαλλία--αλλά το promotion είχε ξεκινήσει μαζί με τα γυρίσματα τον Αύγουστο του 1963, όταν γυρίστηκαν και οι πρώτες σκηνές της ταινίας στην πλαζ της Αγίας Τριάδας στη Θεσσαλονίκη. 

Βοσκόπουλος, Μεταξάς, Νέγκας, Καραγιάννη, Τζανετάκος, Βουτσάς
στην κορυφή του Λευκού Πύργου στην έναρξη του
Κάτι να καίει
(φωτογραφία από το αρχείο της Φίνος Φιλμ)

Τότε, τον Αύγουστο, δημοσιεύτηκαν και οι πρώτες ειδήσεις για την ανακάλυψη της Έλενας Ναθαναήλ--μαζί με τη φωτογραφία της υπογραφής των συμβολαίων της με τη Φίνος Φιλμ.

Έθνος, 24-8-1963
-
Η αξέχαστη Έλενα Ναθαναήλ δούλεψε με τη Ρένα Βλαχοπούλου ξανά και στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στον Σωτήρη Κακίση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: