Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1943: Ρεβύ-βαριετέ στον κινηματογράφο Αθηνά

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1943 η Ρένα Βλαχοπούλου ξεκίνησε τις εμφανίσεις της στο πρόγραμμα βαριετέ που παρουσίαζε ο στιχουργός και κονφερανσιέ Κώστας Κοφινιώτης στον θερινό κινηματογράφο Αθηνά της οδού Πατησίων (εκεί που εμφανιζόταν η Ρένα και στα πρώτα της βήματα, τον Αύγουστο του 1940). Στο συγκρότημα συμμετείχαν δημοφιλή ονόματα όπως οι κωμικοί Κυριάκος Μαυρέας, Μαρίκα Νέζερ και Βασίλης Μεσολογγίτης, ο θρυλικός μεταμορφωτής Ζαζάς, το Τρίο Βάμπαρη και το ντουέτο Βάσος Σεϊτανίδης-Παύλος Βισβάρδης και οι διευθυνές ορχήστρας Γιάννης Βέλλας και Ιωσήφ Ριτσιάρδης. Ωστόσο στις διαφημίσεις των εφημερίδων το όνομα που προβαλλόταν περισσότερο ήταν το όνομα της Ρένας Βλαχοπούλου, της δημοφιλέστατης "Βασίλισσας της Τζαζ".

Αθηναϊκά Νέα, 29-9-1943


Το ανανεωμένο πρόγραμμα του συγκροτήματος διαφημίστηκε στις περισσότερες αθηναϊκές εφημερίδες. Τα κλισέ παρουσίαζαν μικρές διαφορές από εφημερίδα σε εφημερίδα. Στην Ακρόπολη για παράδειγμα τα ονόματα των καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων (πλην της Ρένας) "μοιράζονται" τις γραμμές...

Ακρόπολη, 29-9-1943

Σε όλες τις εφημερίδες όμως το όνομα "Ρένα Βλαχοπούλου" παρουσιάζεται σταθερά με μεγαλύτερα και εντονότερα στοιχεία από ό,τι των υπολοίπων. Στη Βραδυνή μάλιστα υπάρχει και το άρθρο "Η" πριν από το όνομά της (ρενοφανατικές λεπτομέρειες, αλλά... στο μπλογκ του Rena Fan βρίσκεστε...).

Βραδυνή, 29-9-1943

Πριν το βαριετέ του κινηματογράφου Αθηνά, το καλοκαίρι του 1943 η Ρένα Βλαχοπούλου είχε εμφανιστεί στο θέατρο Λυρικόν της οδού Γ' Σεπτεμβρίου, στην επιθεώρηση Ακουαρέλλεςπου παρουσίασε μεγάλος θίασος με επικεφαλής τον δημοφιλή κωμικό Βασίλη Αργυρόπουλο. Όταν κατέβηκαν οι Ακουαρέλλες και ο Αργυρόπουλος ανέβασε ένα έργο πρόζας, την παλιότερη επιτυχία του Το στραβόξυλο του Δημήτρη Ψαθά, η Ρένα Βλαχοπούλου (και η ορχήστρα υποθέτω) παρέμειναν στον θίασο και η Ρένα τραγουδούσε στα διαλείμματα του έργου. Όταν κατέβηκε και το Στραβόξυλο, η Ρένα ξεκίνησε να εμφανίζεται στο βαριετέ Λουξ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Και τελικά ολοκλήρωσε τη σεζόν με τις εμφανίσεις της στον κινηματογράφο Αθηνά. Οι γνωστές/-οί πρωταγωνίστριες/-στές που εμφανίζονταν στο Λουξ και στην Αθηνά ντούμπλαραν, δηλαδή πρωταγωνιστούσαν στην επιθεώρηση ενός κεντρικού θεάτρου και ταυτόχρονα πραγματοποιούσαν εμφανίσεις και στα πιο απόκεντρα βαριετέ για να συμπληρώνουν το μεροκάματό τους αλλά και να ψυχαγωγήσουν θεατές που δυσκολεύονταν να μετακινηθούν στο κέντρο της πόλης (ας μην ξεχνάμε ότι οι συγκοινωνίες στα χρόνια της Κατοχής ήταν προβληματικές) ή να πληρώσουν το ακριβότερο εισιτήριο των θεάτρων του κέντρου. 

Από το περιοδικό Το Ραδιόφωνον
Ιούλιος 1943

Η Ρένα Βλαχοπούλου ντούμπλαρε ήδη από τις αρχές της χειμερινής σεζόν 1942-43, καθώς εμφανιζόταν ταυτόχρονα στο Πάνθεον και στο Παπαϊωάννου... Αυτή όμως είναι μια ιστορία για ένα χειμωνιάτικο "Σαν σήμερα"...





Δεν υπάρχουν σχόλια: