Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1972: Έκαναν σφάλμα;

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1972 τα μέλη του θιάσου Ρένας Βλαχοπούλου-Σωτήρη Μουστάκα-Νίκου Σταυρίδη συγκεντρώθηκαν στη σκηνή του θεάτρου Κοτοπούλη (Ρεξ) για την ανάγνωση της επιθεώρησης Άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε των Αλέκου Σακελλάριου-Γιώργου Γιαννακόπουλου. Ο τίτλος αυτός ήταν προφανώς δανεισμένος από την ομότιτλη επιτυχία της Δούκισσας (στίχοι και μουσική του Γιώργου Κοινούση). Την ανάγνωση του νέου έργου στον πολυμελή θίασο έκανε, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία που δημοσίευσαν κάποιες εφημερίδες, ανάμεσά τους και η Απογευματινή, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο οποίος ήταν γνωστός στους θεατρικούς κύκλους ως ο καλύτερος... αναγνώστης έργων.


Ωστόσο, κάτι συνέβη και, όπως έγραψε δύο μέρες μετά η Απογευματινή, η αρχική συμφωνία του Τάκη Μακρίδη, επιχειρηματία του θεάτρου Κοτοπούλη, με τους δύο συγγραφείς χάλασε και οι συγγραφείς του έργου που θα ανέβαζε τελικά ο θίασος Βλαχοπούλου-Μουστάκα-Σταυρίδη θα ήταν ο Κώστας Νικολαΐδης και ο Ηλίας Λυμπερόπουλος. Δώδεκα μέρες μετά την ανάγνωση του Άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε ανακοινώθηκε στα Νέα ότι η επιθεώρηση των Νικολαΐδη-Λυμπερόπουλου θα δανειζόταν επίσης τον τίτλο της από ένα τραγούδι: Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη (το τραγουδούσε ο Μιχάλης Βιολάρης σε στίχους του Γιώργου Κακουλίδη και μουσική του Γιώργου Κριμιζάκη). 

Δεν έχω μέχρι στιγμής εντοπίσει στις εφημερίδες της εποχής τον ακριβή λόγο της διαφωνίας. Οι Σακελλάριος-Γιαννακόπουλος έστειλαν επιστολή στην Απογευματινή όπου ανέφεραν ότι απέσυραν οι ίδιοι το έργο λόγω διαφωνίας με τους καλλιτεχνικούς υπευθύνους του θιάσου. Ο Φώτης Μεταξόπουλος (σκηνοθέτης και χορογράφος του θιάσου) αναφέρει στη βιογραφία του που έγραψε ο Κώστας Παπασπήλιος (Εκδ. Άγκυρα, 2011) ότι αρκετά από τα νούμερα του έργου των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου είχαν παιχτεί και στο παρελθόν και γι' αυτόν τον λόγο επιχειρηματίας και σκηνοθέτης αποφάσισαν να μην το ανεβάσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: