Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Δεκατρία χρόνια χωρίς τη Δανάη Στρατηγοπούλου

Σήμερα συμπληρώνονται δεκατρία χρόνια από τον θάνατο της Δανάης Στρατηγοπούλου. Ανυπέρβλητη ερμηνεύτρια του ελαφρού, κυρίως, τραγουδιού--και αυτή της η ιδιότητα επισκίασε όλες τις υπόλοιπες, επίσης σημαντικές: μεταφράστρια κυρίως ισπανικής και γαλλικής λογοτεχνίας--μετέφρασε σχεδόν όλο το ποιητικό έργο του Πάβλο Νερούδα--, ποιήτρια--με μια δική της ξεχωριστή γραφή, δημοσιογραφική--, συνθέτρια και στιχουργός. Καθηγήτρια ελληνικής λαογραφίας και δημοτικής ποίησης στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο στη Χιλή.

Αλλά και σύζυγος, μάνα και γιαγιά. Και ακόμα "γιαγιά" για μερικά τυχερά νέα παιδιά που τα αγαπούσε πολύ και τα ονόμαζε "τα εγγονοθέτημένα μου", και φίλη ξεχωριστή για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Συντρέχτρα και προστάτιδα αδικημένων πλασμάτων--έδινε και την τελευτία της πεντάρα για να βοηθήσει όταν μπορούσε--, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης--φυλακίστηκε για τη δράση της στο ΕΑΜ και αναγκάστηκε να ζήσει με ψευδώνυμο, στην παρανομία, τους τελευταίους μήνες της Κατοχής--, προοδευτικός άνθρωπος, φεμινίστρια, προτού έρθει ακόμα έρθει ο φεμινισμός στην Ελλάδα, ελεύθερη, ανεξάρτητη γυναίκα.

Η κόρη της, η σπουδαία ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Λήδα Χαλκιαδάκη, "το πιο ωραίο μου ποίημα" έλεγε η ίδια η Δανάη, θα τιμήσει τη μνήμη της στις 9 Φεβρουαρίου 2022, στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια. Μαζί με την εκλεκτή ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου και τον πιανίστα Χρήστο Κουμούση θα παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, με τραγούδι, ποίηση και αναμνήσεις...

Το όνομα της Δανάης συνδέθηκε κυρίως με το έργο του Αττίκ και του Χρήστου Χαιρόπουλου, αλλά και με σπουδαία τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ και του Κώστα Γιαννίδη. Μα και πόσους ακόμα συνθέτες δεν τραγούδησε, πόσα και πόσα τραγούδια, ελληνικά και ξένα, δεν σφραγίστηκαν από τις δικές της ερμηνείες... Πότε μόνο με την κιθάρα της, πότε με τη συνοδεία στο πιάνο από σπουδαίους πιανίστες όπως ο Μίμης Πλέσσας και ο Λεβ, πότε με τη συνοδεία μεγάλων και μικρότερων ορχηστρών, η φωνή της ακούγεται πάντα σαν βελούδο και μας μεταφέρει το μοναδικό "σκεπτόμενο αίσθημά" της...



Ευχαριστώ από καρδιάς τη Λήδα Χαλκιαδάκη για την παραχώρηση των φωτογραφιών. Διαβάστε ένα εκτενές αφιέρωμα στην αξέχαστη Δανάη εδώ και μια συζήτηση με τη Λήδα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: