Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

"Πάμε σαν άλλοτε" κάθε Σάββατο

Η εκπομπή του Σιδερή Πρίντεζη Πάμε σαν άλλοτε που είναι αφιερωμένη στο ελληνικό ελαφρό τραγούδι επιστρέφει από αύριο στη θέση στην οποία τη γνωρίσαμε, δηλαδή στο απόγευμα του Σαββάτου. Τους τελευταίους μήνες η εκπομπή μεταδιδόταν κάθε Πέμπτη από το Δεύτερο Πρόγραμμα, ωστόσο φαίνεται ότι της ταιριάζει καλύτερα μια θέση στο Σαββατοκύριακο, καθώς  συνεχίζει την παράδοση των εκπομπών του Σαββατοκύριακου που ασχολούνται με το ελαφρό τραγούδι. Μιλώ για εκπομπές που στάθηκαν σχολείο του ελαφρού τραγουδιού για μένα στο τέλος της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, όπως οι Ξεχασμένοι δίσκοι της Άρτεμης Βάγγερ (μεταδίδονταν από το Πρώτο Πρόγραμμα κάθε Σάββατο βράδυ στις 8) και Η παλιά μου δισκοθήκη της Μαρίας Μαλατέστα που μεταδιδόταν από το Δεύτερο τα βράδια της Κυριακής στις 9 (αν θυμάμαι καλά...), ενώ και το Τραγουδώντας το χθες της Φραντζέσκας Ιακωβίδου, επίσης μεγάλο σχολείο για μένα, μεταδιδόταν για ένα διάστημα, λίγο πριν διακοπεί, τα πρωινά του Σαββάτου (και πάλι από το Δεύτερο).

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρούμε το ελαφρό τραγούδι "κυριακάτικο" τραγούδι και να το ταυτίζουμε με αναμνήσεις από ένα ωραιοποιημένο παρελθόν, γιατί φοβάμαι ότι αυτή η ταύτιση οδηγεί σε "ρατσιστικές" αντιλήψεις περί τραγουδιού της "αστικής τάξης" ή "των σαλονιών" και ιδεολογικούς διαχωρισμούς ανάμεσα σε ελαφρό και λαϊκό τραγούδι που απέχουν από την πραγματικότητα. Δέχομαι όμως τον συσχετισμό του ελαφρού μας τραγουδιού με την ξεχωριστή αύρα του Σαββατοκύριακου, την ξεκούραση και την ηρεμία που μπορεί να προσφέρει το άκουσμα στίχων και μουσικής που τραγουδούν μοναδικά τον έρωτα και αποτελούν ντοκουμέντα μιας ολόκληρης εποχής.

Μιας εποχής που ζωνταντεύει το Πάμε σαν άλλοτε, το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει τη δική του παράδοση και το δικό του κοινό μετά από οκτώ χρόνια παρουσίας στα απογεύματα του Σαββάτου και μας έχει χαρίσει σπάνιες στιγμές απόλαυσης, και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά γιατί δυστυχώς η μουσική του Αττίκ, του Χαιρόπουλου, του Γιαννίδη και των άλλων μεγάλων "ελαφρών" συνθετών  (τι οξύμωρο που είναι να αποκαλείς "ελαφρούς" σνθέτες αυτού του διαμετρήματος) δεν ακούγεται από άλλες εκπομπές τόσο συχνά όσο θα της άξιζε. Και μεταφορικά γιατί ο Σιδερής Πρίντεζης ανακαλύπτει και μεταδίδει όχι μόνο δυσεύρετες ηχογραφήσεις των 78 στροφών αλλά και διαμάντια του αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ηχογραφήσεις που μας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε τις αγαπημένες φωνές τραγουδιστών/τριών σε ερμηνείες άγνωστες και συχνά απρόβλεπτες. Θα άξιζε κάποια στιμγή να απαριθμήσω τέτοιες σπάνιες μουσικές στιγμές, της Ρένας Βλαχοπούλου πρωτίστως αλλά και τόσων άλλων... Ο χρόνος μου όμως είναι περιορισμένος αυτόν τον καιρό, οπότε επιφυλάσσομαι για το μέλλον...

Συντονιζόμαστε από αύριο, λοιπόν, και κάθε Σάββατο στις 6μμ στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ για να Πάμε σαν άλλοτε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: