Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η Ρένα Βλαχοπούλου στη "Μηχανή του χρόνου"

Την Παρασκευή, 3 Δεκεβρίου, στις 10μμ, η εκπομπή Η μηχανή του χρόνου, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Χρίστος Βασιλόπουλος στη ΝΕΤ, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη Ρένα Βλαχοπούλου. Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της ΝΕΤ:

Η Ρένα Βλαχοπούλου στη Μηχανή του Χρόνου. Η άγνωστη ζωή της κοπέλας που ξεκίνησε από τα καντούνια της Κέρκυρας για να πρωταγωνιστήσει στις μεγαλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Η ιστορία της μοιάζει με παραμύθι αλλά ξεκίνησε σαν εφιάλτης. Οι γονείς της σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς της Κέρκυρας, ενώ πρώτα είχαν ζήσει έναν έρωτα κόντρα στα αυστηρά ήθη της εποχής. Ο πατέρας της ήταν Κόντες που έχασε τον τίτλο για να παντρευτεί την μαγείρισσα του σπιτιού με την οποία γέννησε εννιά παιδιά. Η Ρένα ήταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας. Η Βλαχοπούλου, εξίσου ανατρεπτική στην προσωπική της ζωή, έκανε τρεις γάμους. Ο πρώτος, με ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, ο δεύτερος με γόνο μεγάλης τραπεζικής οικογένειας ενώ ο τρίτος της σύζυγος, την συντρόφευσε μέχρι το τέλος της ζωής της. Ιδιαίτερα γοητευτική παρουσία, η Βλαχοπούλου κέρδισε ακόμα και την καρδιά του Σάχη της Περσίας, πριν ακόμα αυτός γνωρίσει τη Σοράγια. Το κοινό τη λάτρεψε αλλά παρέμεινε πάντα προσιτή. Υπέγραφε αυτόγραφα με την ίδια ευκολία και ευχαρίστηση που καθάριζε το πεζοδρόμιο του σπιτιού της και τα καμαρίνια του θεάτρου. Λάτρευε το ψάρεμα, τη μαγειρική και το χαρτάκι με τους φίλους της. Είχε μόνο έναν καημό, ότι δεν απέκτησε παιδιά αφού έκανε πολλές εκτρώσεις.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη, μας αποκαλύπτει παρασκήνια από τα γυρίσματα των ταινιών, στις οποίες πρωταγωνίστησε η Ρένα Βλαχοπούλου. Μαζί του, ο Κώστας Βουτσάς, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, ο Μίμης Πλέσσας, ο Φώτης Μεταξόπουλος και πολλοί ακόμα φίλοι και συνεργάτες της, θυμούνται περιστατικά από τη ζωή της γυναίκας που κατέκτησε τον ελληνικό κινηματογράφο όταν πια είχε περάσει τα 40! Ήταν μία κινηματογραφική ανακάλυψη του αείμνηστου Γιάννη Δαλιανίδη.
Σκηνοθέτης της εκπομπής ο Γιώργος Νταούλης και αρχισυντάκτης ο Δημήτρης Πετρόπουλος.

6 σχόλια:

ΤΡΕΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ είπε...

Πολλές εκτρώσεις;;;!

Rena Fan είπε...

Το θέμα αυτό το έχει θίξει και η ίδια σε κάποιες συνεντεύξεις της. Είχε δηλώσει πχ στο περιοδικό "Γυναίκα" ότι αρνήθηκε τέσσερις φορές τη μητρότητα.

Ανώνυμος είπε...

Είδα το τελευταίο μισάωρο. Γλυκύτατοι ο Καληβωκάς και ο Δαλιανίδης. Αλλά πάλι επικεντρωνόταν στον κινηματογράφο, το θέατρο ίσα που το ανέφερε.
Για την καριέρα της σαν τραγουδίστρια είπαν τίποτα;
Αννίτα

Αθανασία είπε...

Καλέ μου γειάσου,ε,ήρθα να σου πώ ότι μετακόμισα και ότι τώρα θα με βρίσκεις πιά εδώ-ahtida.wordpress.com οκ? καλημέρες....

Rena Fan είπε...

Αννίτα, έχεις δίκιο. Το πρώτο μισό της εκπομπής επικεντρώθηκε στην προσωπική ζωή της Ρένας και το δεύτερο μισό στην κινηματογραφική της καριέρα. Δεν δόθηκε έμφαση στη σπουδαία τραγουδιστική της σταδιορομία ή στη σημαντική θέση που κατέκτησε στο ελληνικό θέατρο.

Ωστόσο, πρέπει να πω ότι το team της εκπομπής δεν αρκέστηκε στο βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα, όπως γίνεται συνήθως σε ανάλογα αφιερώματα, αλλά προχώρησε και σε έρευνα πέρα από αυτό, και αυτό το θεωρώ πολύ θετικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φωτογραφίες του Κώστα Βασιλείου ή η αναφορά στην απαγωγή της Ρένας από τον Γιάννη Κωστόπουλο (στην οποία βέβαια το μπλογκ αυτό έχει ήδη αναφερθεί στο παρελθόν).

Υπήρξαν βέβαια και κάποια λαθάκια ή παραλείψεις, αλλά γενικά θεωρώ σημαντικό το να γίνονται αφιερώματα στη Ρένα, οπότε χαίρομαι και για αυτή την εκπομπή.

Rena Fan είπε...

Αθανασία, με γεια το νεό σπίτι! Θα σε επισκεφτώ αμέσως!