Χτες το βράδυ ολοκληρώθηκε η εκπομπή--ή, καλύτερα, η ζώνη--του Δεύτερου Προγράμματος 70 χρόνια Ελληνική Ραδιοφωνία που επιμελούνταν εδώ και πολλούς μήνες ο Σιδερής Πρίντεζης. Προσωπικά με λύπησε αυτή η απόφαση του Δεύτερου να σταματήσει αυτή η σειρά εκπομπών. Μπορεί πλέον να μη γιορτάζουμε 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΡΑ, αλλά αυτή η ζώνη θα έπρεπε να πάρει έναν τίτλο, όπως πχ. Εκπομπές από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και να συνεχίσει να υπάρχει στις συχνότητες του Δεύτερου. Ο πλούτος του αρχείου της ΕΡΑ είναι ανεξάντλητος και η ΕΡΑ οφείλει να δίνει στο κοινό της γενναίες δόσεις αυτού του πλούτου. Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι χρησιμεύει η ύπαρξη όλου αυτού του υλικού, όταν δεν φτάνει στους ακροατές και τις ακροάτριες.
Ειδικά για τα ενδιαφέροντα αυτού του blog, η ζώνη αυτή υπήρξε πολύτιμη πηγή, καθώς ακούστηκαν τραγούδια με τη Ρένα Βλαχοπούλου που ηχογραφήθηκαν στα παλιά στούντιο του ΕΙΡ (όπως μια τζαζίστικη εκτέλεση του "Τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα" των Νίκυ Γιάκοβλεφ-Πυθαγόρα, μια ενδιαφέρουσα επανεκτέλεση του "Γελά γαλάζιος ουρανός" των Μίμη Πλέσσα-Βαγγέλη Γκούφα με τη Ρένα και τον Γιάννη Βογιατζή, αλλά και τα "Καπέλα" από τη σειρά εκπομπών Ιστορία της Ελληνικής Επιθεωρήσεως). Επίσης μεταδόθηκε, μετά από πολύ καιρό, ολόκληρη η κωμωδία του Βαγγέλη Λυκιαρδόπουλου Τα ετερώνυμα έλκονται με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Μίμη Φωτόπουλο, τη Ρένα Βλαχοπούλου και άλλους/ες ηθοποιούς.
Πέρα όμως από τις ηχογραφήσεις της Ρένας, ακούσαμε σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις αλλά και αποσπάσματα από θεατρικά έργα με τους Μελίνα Μερκούρη, Κατίνα Παξινού, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρη Χορν, Βασίλη Λογοθετίδη, Τζένη Καρέζη, Σμάρω Στεφανίδου και τόσους/ες άλλους/ες. Αποσπάσματα από ραδιοφωνικές επιθεωρήσεις και ραδιοφωνικά σίριαλ με τους Ρένα Ντορ, Γεωργία Βασιλειάδου, Νίκο Σταυρίδη, Χρήστο Ευθυμίου, Γιάννη Βογιατζή αλλά και την Αλίκη Βουγιουκλάκη! Εκπομπές της Λιλιπούπολης αλλά και τη Σαπφώ Νοταρά σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη.
Και βέβαια εξαιρετικά δείγματα του ελαφρού τραγουδιού με κορυφαίες τρεις μεταδόσεις: τη συζήτηση του Κώστα Γιαννίδη με τον Μίμη Πλέσσα (από την εκπομπή Ας μιλήσουμε για μουσική), μια σπανιότατη ηχογράφηση τραγουδιών με τον Νίκο Γούναρη και τον Φώτη Πολυμέρη (μετάδοση που συγκίνησε και τον ίδιο τον Φώτη Πολυμέρη που τηλεφώνησε στην εκπομπή) και, τέλος, ένα εξαιρετικό αφιέρωμα που ετοίμασε ο Σιδερής Πρίντεζης για τη Δανάη, λίγες μέρες μετά τον θάνατό της. Θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο σ' αυτό το αφιέρωμα. Ο Πρίντεζης ανακάλυψε στο αρχείο αφενός συνεντεύξεις της Δανάης σε διάφορες εκπομπές (στις Θεατρικές Μνήμες του Αρτέμη Μάτσα αλλά και σε εκπομπές του Γιώργου Σαρηγιάννη, του Δημήτρη Μεϊντάνη και της Μαρίνας Χατζή) και αφετέρου ηχογραφήσεις της Δανάης από τα στούντιο του ΕΙΡ. Ελληνικά, γαλλικά και ισπανικά τραγούδια που ερμήνευε μοναδικά η Δανάη είτε μόνη της με την κιθάρα της είτε με τη συνοδεία του Λεβ στο πιάνο. "Το τραγούδι της ψυχής μου" του Νίκου Γούναρη, η "Κατινιώ" του Αττίκ αλλά και το "Μια θάλασσα μικρή" του Διονύση Σαββόπουλου "βγήκαν" από την ταινιοθήκη της ΕΡΤ και έφτασαν σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα ο λόγος της "γιαγιάς" Δανάης έφτασε στα αφτιά μας ολοζώντανος, όπως τότε που τη χαιρόμασταν κοντά μας, μέσα από αποσπάσματα που επέλεξε και "πάντρεψε" με εξαιρετική ευστοχία ο Σιδερής Πρίντεζης. Και μόνο για αυτό το αφιέρωμα πρέπει να τον ευγνωμονούμε.
Αλλά σαφώς οι μεταδόσεις δεν σταματούσαν στο ελαφρό τραγούδι. Ακούσαμε σημαντικές στιγμές των τελευταίων πενήντα χρόνων. Δεν ξέρω τι να πρωτοαναφέρω. Τη συνάντηση του Χατζιδάκι με τον Ζαμπέτα, τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο "Κεντρικόν", ηχογραφήσεις με τη Μαρινέλλα, τη Νάνα Μούσχουρη, τη Δόμνα Σαμίου, την Αρλέτα, τον Γιώργο Νταλάρα, τον..., την..., τους... Μέχρι και μια γοητευτικότατη συναυλία ιταλικών τραγουδιών ανακάλυψε και μας χάρισε ο κ. Πρίντεζης...
Αυτό το σταθερό μας ραντεβού με τη μουσική και ραδιοφωνική μας ιστορία έλαβε τέλος χτες το βράδυ. Ο ίδιος ο Σιδερής Πρίντεζης υποσχέθηκε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί και θα μας χαρίζει τους θησαυρούς όταν θα δίνονται οι κατάλληλες αφορμές. Είμαι σίγουρος ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του, ωστόσο αυτό το δίωρο του Σαββάτου εμένα θα μου λείψει. Νιώθω ότι μου στερείται κάτι που μου ανήκει και που θέλω να χαίρομαι όσο πιο συχνά γίνεται. Ελπίζω η διοίκηση της ΕΡΤ να το ξανασκεφτεί και να δώσει χώρο στην ιστορία της.
Μέχρι τότε θα αναμένω όσα θα μας χαρίζει ο Σιδερής Πρίντεζης από το Κλειδί του Σολ ξαι φυσικά το Πάμε σαν άλλοτε. Γιατί όμως, εφόσον η ζώνη 70 χρόνια ΕΡΑ καταργείται, δεν επανέρχεται το Πάμε σαν άλλοτε στην αρχική, δίωρη διάρκειά του. Οι φίλοι και οι φίλες του ελαφρού τραγουδιού δεχτήκαμε τη συρρίκνωση της εκπομπής όταν ξεκίνησαν οι αναμεταδόσεις από το αρχείο. Τώρα που οι αναμεταδόσεις αυτές σταμάτησαν απαιτούμε να δοθεί και πάλι στο ελαφρό τραγούδι περισσότερος χώρος και χρόνος. Το δικαιούται και το αξίζει...
3 σχόλια:
Rena Fan μπορώ να μάθω ποιές ώρες του Σαββάτου μεταδίδονταν τούτα τα εκπληκτικά ντοκουμέντα; Σε ευχαριστώ! Τι κρίμα που τελείωσαν τόσο γρήγορα!!! Ήθελα να τα ακούσω οπωσδήποτε, αλλά δυστυχώς....... Μακάρι ο κ. Πρίντεζης να μας χαρίσει ξανά μοναδικές στιγμές!!!!!!!!!! Θα μας ενημερώνεις για τις εξελίξεις;
Ανώνυμε/η, οι ηχογρφήσεις μεταδίδονταν κάθε Σάββατο 7-9μμ. Αν και, όπως έχω ξαναγράψει, ούτε αυτό ήταν αρκετό. Με το υλικό που υπάρχει, θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια νέα συχνότητα που να μεταδίδει μόνο εκπομπές αρχείου.
Εντάξει, ανεδαφικά αυτά που λέω, αλλά το δίωρο γιατί να "κοπεί"; Αψυχολόγητες κινήσεις.
Καλό μήνα!
Καλό μήνα και σε εσένα Rena Fan! Κατά τη γνώμη μου, καθόλου ανεδαφικά αυτά που λες! Ίσα-ίσα, πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορεί να γίνει το καλύτερο, για να απολαμβάνουμε την τόσο σπουδαία κληρονομιά που μας άφησαν!!!!!!
Δημοσίευση σχολίου