Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

13 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Αριστεροχειρίας

Η 13η Αυγούστου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα αριστεροχειρίας (Left-handers Day!). Και φυσικά δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά σ’ αυτή τη μέρα από αυτό το blog, εφόσον η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν μία από τους διάσημους Έλληνες αριστερόχειρες. Σε αρκετές σκηνές ταινιών και τηλεοπτικών σειρών τη βλέπουμε να γράφει χρησιμοποιώντας το αριστερό της χέρι. Εδώ τη βλέπουμε σε μια σκηνή από την ταινία Η θεία μου η χίπισσα: η φτωχή καθαρίστρια γράφει γράμμα στην κόρη της που σπουδάζει στην Αμερική και θεωρεί πως η μάνα της είναι πλούσια κυρία που μένει σε πολυτελές ξενοδοχείο. Η Ρένα της γράφει με το αριστερό της χέρι ενώ με το δεξί της κάνει αέρα με ένα χαρτόνι προσπαθώντας να δροσιστεί, γιατί, όπως γράφει στην κόρη της έχει χαλάσει το air condition του ξενοδοχείου!

Η αριστεροχειρία της Ρένας Βλαχοπούλου αποτυπώθηκε επίσης πολλές φορές σε φωτογραφίες υπογραφής συμβολαίων για θεατρικές της εμφανίσεις. Για πολλά χρόνια η επισφράγιση της συνεργασίας των ηθοποιών με τους θεατρικούς επιχειρηματίες ήταν η φωτογράφιση της στιγμής που υπέγραφαν τα συμβόλαια. Έχουν δημοσιευτεί πολλές τέτοιες φωτογραφίες που δείχνουν τη Ρένα να υπογράφει συμβόλαιο, συχνά με τον Βασίλη Μπουρνέλλη (επιχειρηματία του θεάτρου «Ακροπόλ» με το οποίο συνεργάστηκε πολλές φορές) αλλά και άλλους επιχειρηματίες. Εδώ επέλεξα να σας δείξω την υπογραφή του συμβολαίου για την τελευταία της παράσταση, τη Χαρτοπαίχτρα που ανέβασε στο θέατρο «Μπροντγουαίη» της Αγίου Μελετίου ο θεατρικός επιχειρηματίας Βασίλης Πλατάκης τον Δεκέμβριο του 1993.

Καμιά φορά απορώ που βλέπω τη Βλαχοπούλου να χρησιμοποιεί το αριστερό της χέρι, γιατί, την εποχή που μεγάλωνε, η αριστεροχειρία θεωρούνταν κάτι κακό (εδώ ακόμα κι εγώ, ως αριστερόχειρας που μάθαινε να γράφει στα πρώτα χρόνια του ’80, θυμάμαι ότι μου έλεγαν κάποιες θείες και γειτόνισσες να χρησιμοποιώ το δεξί μου χέρι!) και οι μεγάλοι προσπαθούσαν να αλλάξουν αυτή την «κακή» συνήθεια των παιδιών, συχνά με βίαιο τρόπο. Ίσως η αριστεροχειρία της Ρένας να είναι κάτι συμπτωματικό, ίσως πάλι να αποδεικνύει αυτό που και η ίδια δήλωνε κατά καιρούς, ότι δηλαδή οι γονείς της ήταν πολύ ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι...

Ευτυχώς σήμερα η αριστεροχειρία δεν θεωρείται ελάττωμα και δεν συνδέεται πλέον με δεισιδαιμονίες και προλήψεις. Είναι πάντως ένα «φαινόμενο» που συναντάμε συχνά στον καλλιτεχνικό κόσμο. Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι οι αριστερόχειρες έχουν ιδιαίτερη τάση σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καθώς έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένο το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου που συνδέεται με καλλιτεχνική έκφραση (ιδιαίτερα τη μουσική και τις πλαστικές τέχνες) και την έκφραση συναισθημάτων, καθώς έχει χαρακτήρα οπτικό ενώ το αριστερό ημισφαίριο έχει χαρακτήρα ακουστικό/λεκτικό και συνδέεται περισσότερο με τη λογική σκέψη. Περισσότερες πληροφορίες για την αριστεροχειρία (αλλά και προϊόντα φτιαγμένα ειδικά για αριστερόχειρες) μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του αγγλικού Lefthanders Club αλλά και στην αντίστοιχη ελληνική ιστοσελίδα Αριστερόχειρας όπου θα βρείτε και μια λίστα με διάσημους/διάσημες αριστερόχειρες (ανάμεσά τους και κάποια ελληνικά ονόματα, όχι πάντως της Ρένας Βλαχοπούλου—μπορείτε βέβαια να φανταστείτε ότι τους το επεσήμανα, αλλά ακόμα δεν εχουν ενημερώσει τη σελίδα τους!).

1 στα 10 άτομα είμαστε αριστερόχειρες και σήμερα γιορτάζουμε! Χρόνια μας πολλά!

6 σχόλια:

το αερικό είπε...

Χρονια σας πολλα!!!
Τι μαθαινει κανεις...
Εσυ παιδι μου κι αριστεροχειρας να μην εισουν, θα γινοσουν μονο και μονο επειδη ηταν η Βλαχοπουλου!
χι!χι!χι!
Μου επιτρεπεις να σε πειραζω λιγο,ε;

Rena Fan είπε...

Παρακαλώ, ελεύθερα... :)

BOSKO είπε...

δεν έχει άδικο το αερικό! Μωρέ, δεν παίζεσαι! Άκου αφιέρωμα στους αριστερόχειρες, επειδή ήταν κι η Ρένα! Τι άλλο θ' ακούσουμε, τι άλλο θα μάθουμε από σένα πια; Όσο για τη "Θεία μου τη χίπισσα", αγαπημένη χαζοκωμωδία του Σακελλάριου! Ολόκληρη η σεκάνς στα Μάταλα, όλα τα λεφτά! Θυμάσαι τη σκηνή με την τύπισσα που λέει στη Βλαχοπούλου "Εϊ, μπάστα, μπάστα"... χαχαχαχαχαχα

Rena Fan είπε...

Και της απαντάει η Βλαχοπούλου: "Πού να τη βρούμε την πάστα μωρέ εδώ στους βράχους!"

Πάντως δεν θα δείτε αφιέρωμα στους Λέοντες, παρόλο που η Βλαχοπούλου ανήκε σ' αυτό το ζώδιο! (χεχεχεχεχε)

Parsifal είπε...

K o Parsifal einai aristeroxeir!!! Xexexe, posh douleia exete riksei edw mesa kai posh agaph!!

Rena Fan είπε...

Δεν είναι τυχαία η αριστεροχειρία σας, αγαπητέ Parsi!
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια...