Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Η Ρένα Βλαχοπούλου στο "Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"

Μια ευχάριστη έκπληξη με περίμενε στο Mega το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όταν κάνοντας ζάπινγκ έπεσα πάνω στην... καρτουνίστικη εκδοχή της Ρένας Βλαχοπούλου. Αρχικά βέβαια άκουσα τη γνώριμη φωνή της και μετά συνειδητοποίησα ότι η φωνή έβγαινε από μια χαριτωμένη τηλεφωνήτρια που παρέπεμπε στην τηλεφωνήτρια Ρένα της ταινίας του Γιάννη Δαλιανίδη Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι.

Ομολογώ ότι δεν είχε τύχει να παρακολουθήσω από την αρχή της σεζόν κάποιο από τα ένδεκα επεισόδια της σειράς Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος--και το έχω ήδη μετανιώσει. Πρόκειται για μια animation σειρά που παρουσιάζεται από το ίδιο το κανάλι ως η πιο ακομπλεξάριστη, προκλητική ποπ σάτιρα της τηλεόρασης στην οποία το South Park συναντά τον Καραγκιόζη!


Δημιουργοί της σειράς είναι ο Γιώργος Φειδάς και ο Γιάννης Τσιτσώνης. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιάννης Τσιτσώνης έπεσε πάνω στο σχολικό βιβλίο των Νεκρικών Διαλόγων του Λουκιανού και ενθουσιάστηκε με την ιδέα να χρησιμοποιήσει τον κυνικό φιλόσοφο Μένιππο ως ευκαιρία και αφορμή για να σατιρίσει τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Όπως συμβαίνει και στο έργο του Λουκιανού, ο Μένιππος (του δανείζει τη φωνή του ο Πάνος Μουζουράκης) πεθαίνει απένταρος και επειδή δεν έχει τον οβολό για να πληρώσει τον Χάροντα (Λευτέρης Ελευθερίου) που θα τον περάσει με τη βάρκα του στον άλλο κόσμο, παραμένει στη ζωή εκμεταλλευόμενος το πρώτο ηλίθιο γραφειοκρατικό παραθυράκι της ιστορίας μας... Στο μεταξύ οι Χριστιανοί έχουν αναλάβει τη... διακυβέρνηση και το Δωδεκάθεο αποσύρεται στο Μαϊάμι. Ωστόσο ο Χάρος και ο Ερμής (Γιάννης Σαρακατσάνης) δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους αθάνατους στο Μαϊάμι, επειδή πρέπει να αποδώσουν στην εφορία τον οβολό που τους χρωστάει ο Μένιππος επί 2.300 χρόνια. Συνεπώς ο Μένιππος πρέπει να βρει μια δουλειά στη σύγχρονη Ελλάδα για να δώσει έναν οβολό στον Χάρο... Έτσι, στα 12 επεισόδια της σειράς που έχουν προβληθεί μέχρι σήμερα ο Μένιππος, ο Ερμής και ο Χάρος συναντιούνται με το... Πάνθεον της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας σε απίστευτες περιπέτειες και σκηνικά.

Η Ρένα, ο Χάρος και ο Μπούμπης

Σε ένα από αυτά τα απίστευτα σκηνικά, στο 12ο επεισόδιο (τίτλος του "090 S.O.S.--Μπλέξαν οι γραμμές μας"), οι τρεις ήρωες πέφτουν πάνω στη Ρένα Βλαχοπούλου. Ο Μένιππος πηγαίνει να πιάσει δουλειά σε μια εταιρία με τηλεφωνικές γραμμές 090 που προσφέρουν υπηρεσίες τηλεφωνικού σεξ. Στην ίδια εταιρία, στις γραμμές τηλεφωνικών προβλέψεων για το μέλλον εργάζεται και μια παλιά γνώριμη των τριών ηρώων, η Πυθία που πλέον ονομάζεται Πίτσα (η Δήμητρα Παπαδοπούλου είναι απολαυστική). Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν στην εταιρία γίνεται αλλαγή διοίκησης και αναλαμβάνει διευθυντής κάποιος κύριος με το όνομα "Μπούμπης" που τελικά αποδεικνύεται ότι είναι ο Θεόδωρος Πάγκαλος (η φωνή ανήκει στον Γιώργο Αγγελόπουλο)... Λόγω περικοπών έχουν συγχωνευθεί το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών και έχουν μεταφερθεί στο κτίριο της εταιρίας των 090, οπότε έχουν όλα το ίδιο τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο χειρίζεται η... Ρένα Βλαχοπούλου (που έχει προσληφθεί βυσματικά, καθώς ο θείος της είναι καλός φίλος του Μπούμπη). Μάλλον όμως τα αποτελέσματα δεν είναι καλά και τη Ρένα αναλαμβάνει να βοηθήσει ο Χάρος...
Η Πυθία-Πίτσα και ο Μπούμπης

Με αφορμή αυτό το εξωφρενικό σενάριο, οι δημιουργοί της σειράς χρησιμοποιούν τη φωνή της Ρένας Βλαχοπούλου από την ταινία Μια Ελληνίδα στο χαρέμι, και συγκεκριμένα από τη σκηνή στην οποία η Ρένα συνομιλεί με τον εκεί Μπούμπη, τον αξέχαστο Γιώργο Γαβριηλίδη, τον διευθυντή της Ρένας που της ζητά να συνδέει τις φιλενάδες του στα τρία διαφορετικού χρώματος τηλέφωνά του... Το αποτέλεσμα στο Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος είναι η απολαυστική συνομιλία της Ρένας με τον Χάρο, τον Μπούμπη, ανθρώπους που τηλεφωνούν στα 090 και στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και τον Όλι Ρεν... Και βέβαια, κάποια στιγμή η Ρένα ακούγεται και στην αλησμόνητη ατάκα της από την Παριζιάνα: "Σούζυ, τρως! Και ψεύδεσαι και τρως!"...


Αν θέλετε να δείτε το επεισόδιο αυτό, υπάρχει διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Mega, αλλά μπορείτε να το βρείτε και στο youtube, σε τρία μέρη. Η Ρένα εμφανίζεται για λίγο στο πρώτο μέρος (στο 11:05), αλλά η βασική της εμφάνιση βρίσκεται στο δεύτερο μέρος:


Και βέβαια δείτε το τρίτο μέρος για να δείτε τις ιδέες που έχουν ο Μπούμπης και ο Μένιππος για συγχώνευση της Εφορίας με τα 090 προκειμένου να σωθεί η χώρα...

Οι δημιουργοί της σειράς Γιώργος Φειδάς και Γιάννης Τσιτσώνης ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό τρίο

Στο επεισόδιο ακούγονται ακόμα οι Κώστας Γκρέκας, Χρήστος Βεντούρας, Σάννυ Χατζηαργύρη, Ζήσης Ρούμπος, Νάστια Βραχάτη, Αλεξάνδρα Φωτίου, Γιώργος Φειδάς, Μαργαρίτα Νασιούλα, Ορέστης Δαούτης, Αργύρης Αποστόλους, Βασίλης Κατσαρίνης, η Υρώ Μανέ και ο Αλέξης Γεωργούλης. Το σενάριο και η σκηνοθεσία της σειράς ανήκουν στον Γιώργο Φειδά και τον Γιάννη Τσιτσώνη. Για το μοντάζ εργάζεται ο Γιάννης Πασχάλης για το animation οι Γιάννης Παπαδάκος, Δημήτρης Δαγδιλέλης, Φωτεινός Χιώλος, Τάσος Κουνάκης και Γιάννης Τσιτσώνης. Character Design and Background Art: Γιάννης Τσιτσώνης, Δημήτρης Ευστρατιάδης. Storyboard: Δημήτρης Ευστρατιάδης Εκτέλεση παραγωγής: Liquid Certainty, Τσιτσώνης Ιωάννης ΜΕΠΕ.
 Η Ρένα και ο Όλι Ρεν

Και βέβαια συντονιστείτε την Πέμπτη στο Mega για να δείτε το επόμενο επεισόδιο!

(Άραγε θα ξαναδούμε κάποια στιγμή τη Ρένα στη σειρά;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: