Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Η τελευταία παράσταση της Ρένας



Σαν σήμερα, πριν από 11 χρόνια, η Ρένα Βλαχοπούλου έδωσε την τελευταία της παράσταση. Ήταν και τότε Δευτέρα, 14 Απριλίου του 1997.

Η Ρένα αποχαιρέτησε το θεατρικό σανίδι την Κυριακή 24 Απριλίου 1994 (πλησιάζει δηλαδή και αυτή η επέτειος…) όταν έπαιξε για τελευταία φορά τη Χαρτοπαίχτρα του Δημήτρη Ψαθά, στο θέατρο Μπρόντγουεϊ, στην Αγίου Μελετίου, συμπληρώνοντας 4 μήνες παραστάσεων (η πρεμιέρα είχε δοθεί τα Χριστούγεννα του 1993). Αν και δεν είχε επίσημα δηλώσει ότι θα είναι η τελευταία της εμφάνιση στο θέατρο, τελικά αποδείχτηκε πως ήταν. Ωστόσο ουσιαστικά η τελευταία της εμφάνιση σε θεατρικό σανίδι πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, το 1997, όταν παρουσίασε στο θέατρο «Μινώα» τον δίσκο της Η Ρένα τραγουδάει jazz.

Ο δίσκος ήταν μια παραγωγή του Μάκη Δελαπόρτα που είχε κυκλοφορήσει από την FM Records δυο εβδομάδες πριν, στις 31 Μαρτίου. Ο Μάκης Δελαπόρτας οργάνωσε αυτή τη βραδιά για να παρουσιάσει τον δίσκο σε δημοσιογράφους και κοινό (είχε βέβαια παρουσιαστεί ήδη τηλεοπτικά την πρώτη μερα της κυκλοφορίας του μέσα από τον Πρωινό Καφέ—η τρίωρη εκπομπή, με παρουσιάστρια τότε την Ελένη Μενεγάκη, είχε μεταδοθεί ζωντανά από το σπίτι της Ρένας). Ήταν μέρα αργίας για τα θέατρα, έτσι το θέατρο «Μινώα», στο οποίο εμφανιζόταν τότε ο Γιάννης Ζουγανέλης και οι συνεργάτες του, ήταν διαθέσιμο.

Η βραδιά δεν θύμιζε σαφώς τυπικές παρουσιάσεις δίσκων. Ήταν μια παράσταση με απόλυτη πρωταγωνίστρια φυσικά τη Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία, παρά τα προβλήματα με το πόδι της, τα ‘βγαλε πέρα γενναία: τραγούδησε (πλέι μπακ φυσικά) επτά από τα δεκατέσσερα τραγούδια του δίσκου και κυρίως πρόσφερε απλόχερα τις γνωστές αυτοσχεδιαστικές της εκρήξεις: εκρήξεις που δεν είχαν την ταχύτητα ή την ορμή άλλων εποχών, είχαν όμως το γνωστό κλείσιμο του ματιού, τον αυτοσαρκασμό, το ξάφνιασμα, το πονηρό πνεύμα, το νάζι, τη γλύκα και την ωριμότητα της μεγάλης καλλιτέχνιδας…


Προς το τέλος της βραδιάς ανέβηκε στη σκηνή ο Μάριος Φραγκούλης για να τραγουδήσει μαζί με τη θεία Ρένα, χωρίς πρόβα («Έλα, Μάριε, να τους μπερδέψουμε τα λόγια…» είπε η Ρένα προκαλώντας το γέλιο όλων), ένα από τα τραγούδια του δίσκου, την «Καινούρια ζωή» (“You make me feel so young”). Λίγο πριν τραγουδήσουν (και όντως τα «μπερδέψουν», παρά τις προσπάθειες του Μάκη Δελαπόρτα να θυμήσει τους στίχους στη Ρένα), ο Μάριος Φραγκούλης εξέφρασε τη χαρά του που συμμετέχει στον δίσκο της «αγαπημένης μου θείας και όχι μόνο δικιάς μου θείας αλλά θείας όλου του κόσμου». Και η Ρένα του απάντησε «Καλά που δεν είπες γιαγιά ολου του κόσμου». Ο κόσμος γέλασε και χειροκρότησε και η Ρένα συμπλήρωσε με το γνωστό της τρόπο «Γιατί γελάτε, βρε αναίσθητοι;»


Δεν υπάρχουν σχόλια: