Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Σαν σήμερα το 1954: Η Σπηλιά του Παρασκευά και τα άλλα κέντρα...

Στις 28 Ιουνίου 1954 η εφημερίδα Ανεξαρτησία παρουσίασε όλα τα κέντρα στα οποία μπορούσαν να διασκεδάσουν εκείνο το καλοκαίρι οι κάτοικοι της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων.

Η Ρένα Βλαχοπούλου εμφανιζόταν στην Καστέλα, στη Σπηλιά του Παρασκευά, για την οποία έχουμε μιλήσει κι άλλες φορές, μαζί με τον τον Φώτη Πολυμέρη. Κονφερανσιέ ήταν ο Γιώργος Οικονομίδης και μαέστρος ο Θέμης Ρούσσος. Στην Καστέλα βρισκόταν επίσης το Chez Lapin, όπου εμφανιζόταν ο Νίκος Γούναρης και πλάι του ο Πιέρο Λοβάτι με την ορχήστρα Γκιζελή και τον κιθαρίστα Δέδε. Στο Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου εμφανίζονταν οι Κορώνης-Φίλανδρος και η Εβελίνα "μετά το ατύχημά της".

Στο "πολιτισμένον κέντρον" της Κηφισιάς Λίντεν Γκάρντεν που ήταν "ένας τεράστιος ανθόσπαρτος κήπος, μέσα στην καρδιά του ωραίου προαστίου, απέναντι από το ζαχαροπλαστείον Μιλάνο" διέθετε πλήρη ορχήστρα και ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κώστα Μανιατάκη. Στην Κηφισιά λειτουργούσε επίσης το νέο κέντρο Μουλέν Ρουζ (πρώην Κερασιές): εκεί εμφανίζονταν ο Τώνης Μαρούδας, η Μάρθα Μπλοντ και η ορχήστρα του Γ. Παδρά. Στη Νέα Διανίτα της Εκάλης, που λειτουργούσε στον κήπου του ξενοδοχείου Διάνα, έπαιζε η ορχήστρα Αγιοβλασίτη-Στεφανάκη με τον περίφημο ακορντεονίστα Μένιο Μανωλιτσάκη. Τραγουδούσε ο Δαρζέντας. 

Στον Κήπου του Μουσείου θριάμβευε η Ιωάννα Άλβα και ο βαρύτονος Γιώργος Κομποθέκρας. Διαβάζουμε ότι χειροκροτούνταν πολύ τα ανέκδοτα (χωρίς να διευκρινίζεται ποιος κονφερανσιέ τα έλεγε). Την ορχήστρα διηύθυνε ο Βαγγέλης Κανελλίδης. Στο Άλσος του Πεδίου του Άρεως κυριαρχούσε φυσικά ο Γιώργος Οικονομίδης (προτού μεταβεί στη Σπηλιά του Παρασκευά), ενώ συνέπρατταν η Γεωργία Βασιλειάδου, η Μάγια Μελάγια, η Καίτη Ντένις, ο Νάσος Πατέτσος και το Τρίο Μπελκάντο στα πρώτα του βήματα. Έπαιζε η ορχήστρα Σταύρου Ρουχωτά. Το "ωραίο αθηναϊκό αναψυκτήριο" Γκρην Παρκ παρουσίαζε το χορευτικό ντουέτο Ντούο Λικάρντος. Συμμετείχαν επίσης ο Βάσος Σεϊτανίδης, ο θίασος σκυλιών Καλουτά (!!!) (όχι των αδελφών Καλουτά που στην ίδια σελίδα βλέπαμε σε μια φωτογραφία στον "χορό των Ζουλού" σ' ένα προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ), ο ταχυδακτυλουργός Μπεν Αλή κ.ά. Στο τμήμα του εστιατορίου έπαιζαν οι ορχήστρες του Κώστα Πρέντα και του Γιάννη Κανελλίδη.

Στην Κομπαρσίτα εμφανίζονταν το Τρίο Κιτάρα και η Μπέμπα Κυριακίδου με την ορχήστρα του Μιχάλη Σουγιούλ. Στο "δροσόλουστο κέντρον" Όασις της Λεωφόρου Αλεξάνδρας εμφανίζονταν κάθε βράδυ το περίφημο ακροβατικό Τρίο Λουτέο, ο Βασίλης Μεσολογγίτης, το "Άστρον της Ανατολής" και η Καίτη Ντένις. Έπαιζε η ορχήστρα του Μηνά Πορτοκάλλη και τραγουδούσαν ο Νίκος Παπαδάκης και ο Κλεάνθης, "ένας νέος τραγουδιστής από τη Θεσσαλονίκη με πολύ θερμή φωνή".


Στην ίδια σελίδα της Ανεξαρτησίας υπήρχε η γνωστή φωτογραφία της Ρένας Βλαχοπούλου και του Νίκου Σταυρίδη "στην εφετεινή μεγάλη επιτυχία του θεάτρου 'Βέμπο' 'Κάνε μου τέτοια'". Επρόκειτο φυσικά για το σκετσονούμερο που καθιέρωσε τη Ρένα ως ηθοποιό και ξεχώριζε ανάμεσα στις σκηνές της επιθεώρησης Σουσουράδα, για την οποία θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...

Πηγή: Ανεξαρτησία, 28-6-1954


Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου