Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα το 1963: Υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του Λάμπρου Κωνσταντάρα

Στις 12 Απριλίου 1964 οι εφημερίδες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, στις οποίες ήταν υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του Λάμπρου Κωνσταντάρα και η Ρένα Βλαχοπούλου.

Ένα χρόνο πριν συναντηθούν στα γυρίσματα της Χαρτοπαίχτρας,
η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας
συναντήθηκαν στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του Κωνσταντάρα
για τις εκλογές του ΣΕΗ
Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της Φίνος Φιλμ


Η πρώτη φορά που η Ρένα Βλαχοπούλου ενεπλάκη στις εκλογές του ΣΕΗ ήταν το 1959. Τότε ήταν υποψήφια για το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΗ με τον συνδυασμό του Βασίλη Μεσολογγίτη. Συνυποψήφιοί της ήταν οι Τίτος Βανδής, Λυκούργος Καλλέργης, Βύρων Πάλλης, Φοίβος Ταξιάρχης, Πέτρος Τσουμπρής. Από τους συνταξιούχους ηθοποιούς υποψήφιοι με τον ίδιο συνδυασμό ήταν οι Αλέκος Αναστασιάδης και Πέτρος Κυριακός. Ανεξάρτητοι/-ες υποψήφιοι/-ες από τα ενεργά μέλη του ΣΕΗ ήταν οι Γεώργιος Βλαχόπουλος, Ανθή Ζαχαράτου, Νάσος Κεδράκας, Παρασκευάς Οικονόμου, Κώστας Παπαχρήστος, Νίκος Τζόγιας. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι συνταξιούχοι ηθοποιοί ήταν οι Ανδρέας Παντόπουλος, Βασίλης Σαμουράκης, Θεμιστοκλής (Μίστος) Χαντάς. 

Ο Βασίλης Μεσολογγίτης
Φωτογραφία από την ιστοσελίδα 
της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά


Τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στις 30 Απριλίου 1959 ήταν τα εξής: εκλέχτηκαν ως τακτικά μέλη οι Μεσολογγίτης (407 ψήφοι), Καλλέργης (325), Τσουμπρής (300), Βανδής (291), Βλαχοπούλου (264), Τζόγιας (258), Παπαχρήστος (247) και επιλαχόντες/-ούσες ήταν οι Ταξιάρχης (209), Πάλλης (202), Οικονόμου (144), Βλαχόπουλος (137), Ζαχαράτου (121) και Κεδράκας (56). Από τους συνταξιούχους εκλέχτηκαν οι Σαμουράκης (148) και Κυριακός (144) και επιλαχόντες ήταν οι Παντόπουλος (129), Αναστασιάδης (77), Χαντάς (40). 

Οι απόμαχες/-οι ψηφίζουν στις εκλογές του ΣΕΗ το 1959
Ο Γεώργιος Δράμαλης πέθανε λίγο καιρό αργότερα.
Πηγή:
Τα Νέα, 2-5-1959

Ενώ το 1959 η Ρένα, καίτοι δεξιά από κούνια, όπως συνήθιζε να λέει, ήταν συνυποψήφια αριστερών ηθοποιών, το 1963 εγκατέλειψε τον Βασίλη Μεσολογγίτη και έκανε μια πιο... συντηρητική στροφή, καθώς κατέβηκε στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του επίσης δεξιού Λάμπρου Κωνσταντάρα. Συνυποψήφιοι/-ές της ήταν οι Παντελής Ζερβός, Καίτη Μπελίντα, Κώστας Παπαχρήστος, Ευάγγελος Σάκαινας, Ελευθέριος Τερζής, Περικλής Χριστοφορίδης. Συνταξιούχος υποψήφιος ήταν ο Βασίλης Σαμουράκης. Με το ψηφοδέλτιο του Βασίλη Μεσολογγίτη υποψήφιοι/-ες ήταν οι Αλέκα Κατσέλη, Λυκούργος Καλλέργης, Σπύρος Μουσούρης, Νότης Περγιάλης, Νίκος Σταυρίδης, Φοίβος Ταξιάρχης. Υποψήφιοι συνταξιούχοι ηθοποιοί ήταν οι Άγγελος Μαυρόπουλος και Ηρώ Χαντά. Ανεξάρτητες/-οι συνταξιούχες/-οι υποψήφιες/-οι ήταν οι Δημήτρης Ευστρατίου, Γιάννης Μπέρτος, Μάνος Σκορδίλης, Καίτη Σκαλτσά.

Οι εκλογές έγιναν στις 11 Απριλίου 1963 και θριάμβευσε το ψηφοδέλτιο του Μεσολογγίτη, καθώς κατέλαβε τις έξι από τις επτά θέσεις του ΔΣ του ΣΕΗ, ενώ από το ψηφοδέλτιο του Λάμπρου Κωνσταντάρα εκλέχτηκε μόνο ο Κώστας Παπαχρήστος και ο ίδιος ο Κωνσταντάρας ήταν επιλαχών. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: Μεσολογγίτης (391 ψήφοι), Μουσούρης (342), Κατσέλη (338), Καλλέργης (331), Παπαχρήστος (308), Περγιάλης (288), Ταξιάρχης (272). Ο Κωνσταντάρας ισοψήφισε με τον Σταυρίδη (και οι δύο πήραν 269 ψήφους), αλλά η κλήρωση που έγινε ευνόησε τον πρώτο. Η κατάταξη των υπόλοιπων υποψηφίων ήταν η ακόλουθη: Ζερβός (244), Βλαχοπούλου (215), Χριστοφορίδης (160), Μπελίντα (137), Τερζής (129) και Σάκαινας (δεν εντόπισα τον αριθμό των ψήφων που πήρε). Από τις/τους συνταξιούχες/-ους εκλέχτηκαν οι Σαμουράκης (148) και Μαυρόπουλος (134) και επιλαχόντες/-ούσες οι Ευστρατίου (127), Σκαλτσά (87), Χαντά (81), Μπέρτος (19), Σκορδίλης (11).

Από τις εκλογές του ΣΕΗ το 1963
Πηγή:
Τα Νέα, 12-4-1963

Η τρίτη φορά που η Ρένα ενεπλάκη στο Σωματείο Ηθοποιών ήταν στη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας. Δεν επρόκειτο όμως για το ΣΕΗ, αλλά για το ελεγχόμενο από τη Χούντα ΕΣΕΗ, δηλαδή το Εθνικό Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που πρόεδρός του ήταν αρχικά ο Παντελής Ζερβός (αφού η Χούντα εκπαραθύρωσε τον Βασίλη Μεσολογγίτη που εκλεγόταν πρόεδρος του ΣΕΗ επί μία 15ετία), ενώ ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ ήταν και η άλλοτε αριστερή Μιράντα Μυράτ. Η Ρένα διαδέχτηκε τον Ζερβό (τα υπόλοιπα μέλη εκείνου του ΔΣ ήταν οι Νικήτας Πλατής, Κώστας Παπαχρήστος, Μάρθα Καραγιάννη, Χρήστος Σαρφατής, Μάνος Μητσάκος, Βασίλης Παπανίκας) και οι εφημερίδες έγραψαν πως ήταν η πρώτη φορά που εκλεγόταν πρόεδρος των ηθοποιών μια γυναίκα. Δυστυχώς είναι μια τιμή που δεν μπορεί να πιστωθεί στη Ρένα Βλαχοπούλου, αφού η τρίτη και πλέον συντηρητική εμπλοκή της στα του σωματείου συνδέεται με τη δικτατορία. Η ίδια ανέφερε αργότερα πως στόχος της ενασχόλησής της με το σωματείο ήταν να βοηθήσει τις/τους συνταξιούχες/-ους συναδέλφους/-φισσές της--το αστείο είναι όμως πως ακόμα και οι φιλοχουντικοί συνταξιούχοι ηθοποιοί είχαν διαφωνήσει με κάποιες κινήσεις της...



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου