Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1993: Εκδήλωση για τη Μάρω Κοντού

Στις 17 Φεβρουαρίου 1993 οι κοσμικές στήλες κάποιων αθηναϊκών εφημερίδων δημοσίευσαν ρεπορτάζ από μια εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν της Μάρως Κοντού στις 15 Φεβρουαρίου.

Η Μάρω Κοντού με τη Ρένα Βλαχοπούλου, την Τζέσυ Παπουτσή,
τις Μ. Σελιανίτου και Αθηνά Λεφάκη (πρόεδρο και αντιπρόεδρο
των "Αμαζόνων") και τον Μιχάλη Λεφάκη.
Πηγή φωτογραφίας:
Απογευματινή, 17-2-1993 

Η λέσχη "Αμαζόνες", γυναικεία λέσχη που υπαγόταν στους Λάιονς Αθηνών Φιλοθέης απένειμε στη δημοφιλή ηθοποιό ειδικό δίπλωμα για την προσφορά της στην τέχνη. Φυσικά ήταν παρούσα, για να τιμήσει την καλή της φίλη και συνάδελφο, η Ρένα Βλαχοπούλου, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Γιώργο Λαφαζάνη. Από τον καλλιτεχνικό χώρο ήταν ακόμα παρούσες/παρόντες η Τζέσυ Παπουτσή με τον Θάνο Καληώρα και η Χαριτίνη Καρόλου με τον Σούλη Γεωργιάδη. Τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν στο Ίδρυμα Κωφότητας της Φιλοθέης.

Η Μάρω Κοντού και η Ρένα Βλαχοπούλου παίζουν χαρτιά
στα καμαρίνια του Ακροπόλ το 1990
Φωτογραφία από το περιοδικό
Και

Τρία χρόνια νωρίτερα η Μάρω Κοντού δήλωνε στο περιοδικό Και για τη φιλία της με τη Ρένα Βλαχοπούλου, την οποία είχε γνωρίσει το 1962, όταν συνεργάστηκαν στην Οδό Ονείρων του Μάνου Χατζιδάκι: "Με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή. Μου άρεσε πολύ που έλεγε δυνατά ό,τι σκεφτόταν κι όχι πίσω από την πλάτη του καθενός. Θαυμάζω την ντομπροσύνη της και τη λεβεντιά της Η Ρένα έχει φοβερό χιούμορ και μια απίθανη νεανικότητα. Είναι πολύ έξυπνη και έχει έντονη και πολύπλευρη προσωπικότητα. Μπορεί να είναι το ίδιο καλή ηθοποιός, ζωγράφος [Σημείωση του Rena Fan: κάθε άλλο! Η Ρένα δήλωνε πως αντίθετα από τα δυο αδέλφια της, την Άννα και τον Χρήστο που ασχολούνταν με τη ζωγραφική, εκείνη δεν μπορούσε να τραβήξει ούτε μια ευθεία γραμμή...], κεντήστρα, μαγείρισσα--μαγειρεύει καταπληκτικά--και πολλά άλλα". Τόσο στα καμαρίνια, όταν δούλευαν μαζί, όσο και εκτός θεάτρου, όταν για παράδειγμα η Ρένα φιλοξενούσε την Κοντού στο εξοχικό της στην Κέρκυρα, επιδίδονταν στο χαρτάκι: "Σκοτωνόμαστε στο χαρτί κι έχουμε μεγάλη πλάκα". Και η Μάρω Κοντού συμπλήρωσε: ¨Την εκτιμώ και τη θαυμάζω σαν Ειρήνη κι όχι σαν Ρένα". 

Όταν δεν έπαιζαν χαρτιά στα καμαρίνια,
η Ρένα φυσικά κεντούσε ή έπλεκε και η Μάρω τη θαύμαζε...
Φωτογραφία από την έκθεση
Diva Rena
στο θέατρο Badminton
(επιμέλεια Μάκης Δελαπόρτας και Δέσποινα Βολίδη) 

Και η Ρένα Βλαχοπούλου έτρεφε επίσης αισθήματα βαθιάς αγάπης για τη Μάρω, ειδικά μετά την περιπέτεια της γαστρορραγία της, τον Γενάρη του 1988, στη Θεσσαλονίκη. Έλεγε πως η Μάρω της στάθηκε σαν αδελφή όσο έμεινε στο Κεντρικό Νοσοκομείο της πόλη, αλλά και μετά, όταν χρειάστηκε να μείνει για λίγο στη συμπρωτεύουσα, για να την εξετάσει και πάλι ο γιατρός Νικόλαος Γαλάνης, προτού επιστρέψει στην Αθήνα. Εκείνο το διάστημα η Μάρω εκτελούσε ακόμα και χρέη... γραμματέα για χάρη της Ρένας! Ξόρκισαν τις κακές αναμνήσεις εκείνης της περιπετειώδους διαμονής στη Θεσσαλονίκη, όταν επέστρεψαν στην πόλη το Πάσχα του 1990 για τις παραστάσεις της επιθεώρησης Τρελλάντα Λαμπάντα αλλά και το Πάσχα του 1993, όταν η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν εκεί για τις παραστάσεις του Για την Ελλάδα ρε γαμώτο και η Μάρω Κοντού την επισκέφτηκε για να περάσουν λίγες μέρες μαζί.

Η Μάρω Κοντού με τη Ρένα Βλαχοπούλου, την Τζέσυ Παπουτσή,
τις Μ. Σελιανίτου και Αθηνά Λεφάκη (πρόεδρο και αντιπρόεδρο
των "Αμαζόνων") και τον Μιχάλη Λεφάκη.
Πηγή φωτογραφίας: 
Ελεύθερος Τύπος, 18-2-1993



Πρόσφατα, σε μια συνέντευξη της Μάρως Κοντού και του Γιώργου Κωνσταντίνου στην εκπομπή Προσωπικά της Έλενας Κατρίτση, προβλήθηκε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε η Ρένα στη Μάρω Κοντού για το τηλεπαιχνίδι Χωρίς παρεξήγηση (θα τα πούμε τον Μάιο αυτά...), που έχει ανεβάσει ο Rena Fan στο YouTube, και τότε η Κοντού γύρισε και είπε στον Κωνσταντίνου: "Συγκινούμαι όταν βλέπω τη Ρένα..." Και ο Rena Fan συγκινήθηκε που τους είδε και τους δυο, θαλερούς και γοητευτικούς, στο πρόσφατο διαφημιστικό σποτ σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του Covid-19...



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου