Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1954: Θερμή φωνή που προκαλεί ρίγη...

Στις 10 Ιανουαρίου 1954 η στήλη "Κοσμικά" της εφημερίδας Ημερήσια Νέα της Αλεξάνδρειας δημοσίευσε το παρακάτω:
Κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της ζωηρής αυτής εβδομάδος, το θέατρο "Μωχάμετ Άλυ" απετέλεσε το πεδίον της μάχης των κοσμικών. Κάθε βράδυ τα θεωρεία γεμίζουν από κόσμο, ο οποίος δεν φείδεται χειροκροτημάτων, ενθουσιασμένος από το θέαμα. Ο λόγος; Η παρουσία του Ελληνικού οπερεττικού θιάσου, που περιλαμβάνει αξιόλογα στελέχη. Είνε η κομψότης και η χάρις της Μαρίκας Κρεβατά, της οποίας το παίξιμο έχει πολύ (sic) λεπτότητα. Είνε ακόμα η απαράμιλλη Ρένα Ντορ, η Ρένα Βλαχοπούλου της οποίας η θερμή φωνή έχει τη δύναμη να προκαλεί ρίγη. Υπάρχει ο Γιάννης Φλερύ και η Λίντα Άλμα, χορευταί μεγάλης αξίας. Ο Δούκας και ο Λειβαδίτης, κωμικοί, που σκορπούν πολύ γέλοιο. Αυτός είνε ο λόγος που το θέατρο "Μωχάμετ Άλυ" συγκεντρώνει τόσο κόσμο.
Ημερήσια Νέα, 10-1-1954 

Ημερήσια Νέα, 9-1-1954

Ο θίασος που είχε την επωνυμία "Μουσική Θεατρική Εταιρεία" ξεκίνησε τις παραστάσεις του στην Αλεξάνδρεια την Πρωτοχρονιά του 1954 με την επιθεώρηση Τριάντα το δολλάριο (επιτυχία του θεάτρου Ακροπόλ) και απέσπασε θερμές κριτικές: η ίδια εφημερίδα έγραψε στις 2 Ιανουαρίου 1954 πως ήταν μια παράσταση καθαρή, μελετημένη, με ρυθμό και αρμονία που σπάνια βλέπουμε στον τόπο μας". Για τη Ρένα Βλαχοπούλου έγραψε πως είναι "πραγματική βασίλισσα του τραγουδιού", ενώ η ορχήστρα ήταν "αλήθεια για πρώτη φορά" πολύ καλή. Ο θίασος είχε εξαρχής ανακοινώσει ότι δεν θα μπορούσε να παρατείνει τις παραστάσεις του, αφού στις 14 Ιανουαρίου ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει τις εμφανίσεις του στο θέατρο Χουσαπέρ του Καΐρου. Λόγω της μεγάλης ζήτησης λοιπόν κάποιες μέρες ο θίασος έδωσε τρεις παραστάσεις--οκτώ επιθεωρήσεις, αλλά και την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Λοχαγός Λιλή καθώς και την τολμηρή μουσική φάρσα των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου Ο σάτυρος της Μαγκουφάνας (με μουσική του Θεόδωρου Παπαδόπουλου). Η τελευταία εμφάνιση του θιάσου έγινε στις 13 Ιανουαρίου με μια τιμητική βραδιά της Ρένας Βλαχοπούλου και του χορευτικού ζεύγους Φλερύ-Άλμα, για την οποία θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι παράλληλα με τις παραστάσεις της Μουσικής Θεατρικής Εταιρείας, η ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας μπορούσε να απολαύσει έργα πρόζας που παρουσίαζε ο θίασος Π. Χριστοφορίδη στο θέατρο Καζαμπλάνκα (ανάμεσά τους την κωμωδία των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου Θανασάκης ο πολιτευόμενος) αλλά τις ελληνικές ταινίες Το σωφεράκι και Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου. Επίσης εμφανίζονταν σε κέντρα της πόλης ο Τζίμης Μακούλης και ο Μανώλης Χιώτης με τη Ζωή Νάχη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου