Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1990: Εκδήλωση για τον Μίμη Τραϊφόρο

Στις 29 Οκτωβρίου 1990 η Ρένα Βλαχοπούλου συμμετείχε σε μια εκδήλωση προς τιμήν του Μίμη Τραϊφόρου που διοργάνωσε ο Ροταριανός Όμιλος Αθηνών στο ξενοδοχείο "Royal Olympic". Αφορμή και για αυτή την εκδήλωση ήταν φυσικά η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ο εορτασμός της οποίας είναι στενά συνυφασμένος με το έργο του Τραϊφόρου και κυρίως της συζύγου και μούσας του, της Σοφίας Βέμπο.

Ο Μίμης Τραϊφόρος
με τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο
και τη Ρένα Βλαχοπούλου

Φωτογραφία: Ελεύθερος Τύπος, 5-11-1990

Στην εκδήλωση αυτή πρωτοστάτησαν, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η Άννα Καλουτά και η Ρένα Βλαχοπούλου. Η Καλουτά ερμήνευσε ένα ποτ-πουρί από παλιές επιτυχίες: αν έχω καταλάβει καλά, πρόκειται για το νούμερο "Οι ένδοξοι αεροπόροι μας" που είχε ερμηνεύσει στη ραδιοφωνική επιθεώρηση Μια τέτοια μέρα σαν κι αυτή (έχει διασωθεί ένα ερασιτεχνικό βίντεο, προφανώς από αυτή τη βραδιά και από τα καλά ενημερωμένο αρχείο της Άννας Καλουτά που είχε προβληθεί στην εκπομπή Έστιν Ουν του Ηλία Μαλανδρή).

Πανδώρα Τσαλδάρη, Μίμης Τραϊφόρος, Άννα Καλουτά
Φωτογραφία: Μεσημβρινή, 31-10-1990

Η Ρένα Βλαχοπούλου τραγούδησε επιτυχίες του Τραϊφόρου (υποθέτω το "Κάποιος, κάπου, κάποτε" και το "Σ'αγαπώ και μ' αρέσει η ζωή"...). Οι ηθοποιοί Πίτσα Καπιτσινέα, Γωγώ Ατζολετάκη και Μαρία Αλιφέρη (η οποία παρά λίγο να συνεργαστεί εκείνη τη σεζόν με τη Ρένα στο Ακροπόλ, αλλά αυτό είναι θέμα άλλου "Σαν σήμερα") διάβασαν ποιήματα του Τραϊφόρου. Τέλος, η δεύτερη σύζυγος του Τραϊφόρου, η Κρύσταλ Τσίχλα-Τραϊφόρου, ερμήνευσε τα τραγούδια της πρώτης του συζύγου, της αξέχαστης Βέμπο.

Παναγιώτης Φωτέας, Μαρία Αλιφέρη
Φωτογραφία: Μεσημβρινή, 31-10-1990

Εκτός από τις παραπάνω καλλιτέχνιδες, το μικρόφωνο πήραν και ομιλητές που αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου του Τραϊφόρου. Ο τότε πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου Μανώλης Κορρές μίλησε για τον "Ποιητή και άνθρωπο Τραϊφόρο". Ο συγγραφέας Ασημάκης Γιαλαμάς μίλησε για τον επιθεωρησιογράφο Τραϊφόρο. Ο ποιητής Στέλιος Γεράνης μίλησε για το στιχουργικό έργο του τιμώμενου. Τέλος, από πολιτικούς, μίλησαν ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης Αθανάσιος Κανελλόπουλος και ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Παναγιώτης Φωτέας.

Άννα Καλουτά, Μίμης Τραϊφόρος, Σωτήρης Ράπτης, Αθανάσιος Κανελλόπουλος
Φωτογραφία: Μεσημβρινή, 31-10-1990

Ο ίδιος ο Τραϊφόρος μίλησε για το έπος του '40 και φυσικά θυμήθηκε στιγμές από τον κοινό του βίο με τη Σοφία Βέμπο. Στο τέλος της εκδήλωσης  ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών και καθηγητής της Ιατρικής Σωτήρης Ράπτης του απένειμε τιμητικό μετάλλιο και δίπλωμα.

Γ. Γαλανάκης, Μέλπω Ζαρόκωστα
Φωτογραφία: Μεσημβρινή, 31-10-1990

Πολλές και πολλοί τίμησαν τον Τραϊφόρο με την παρουσία τους. Πρώτες και καλύτερες οι παλιές του συνεργάτιδες, από τα χρόνια της Μάντρας του Αττίκ και της Όασης, Δανάη Στρατηγοπούλου και Νινή Ζαχά. Ήταν εκεί επίσης η ηθοποιός και συγγραφέας Μέλπω Ζαρόκωστα, η συγγραφέας Ιώ Λαμπίρη, ο συνθέτης Τάκης Ξενάκης και εκπρόσωποι του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου.

Σωτήρης Ράπτης, Αθανάσιος Κανελλόπουλος,
Ρένα Βλαχοπούλου

Φωτογραφία: Μεσημβρινή, 31-10-1990

Η Ρένα Βλαχοπούλου χρωστούσε, όπως έλεγε, πολλά στον Μίμη Τραϊφόρο, αφού συνεργάστηκε μαζί του στα δυο της ντεμπούτα: εκείνος ήταν ο κονφερανσιέ στην Όαση όπου πρωτοτραγούδησε το 1940 (και της έγραψε και τραγούδια λίγους μήνες αργότερα στις πολεμικές επιθεωρήσεις του Μοντιάλ), εκείνος ήταν ο συγγραφέας της επιθεώρησης Σουσουράδα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως νουμερίστα το 1954 (και είχε άλλωστε και την έμπνευση να της αναθέσει νούμερο, στο θέατρο Βέμπο φυσικά). Ο Τραϊφόρος έλεγε ότι η Ρένα δεν τα μπορούσε τα... χρέη και γι' αυτό φρόντισε να του το ξεπληρώσει καλώντας τον να συμμετάσχει στη συγγραφή της επιθεώρησης Μας πρήξανε τα ούμπαλα το καλοκαίρι του 1983, στο Δελφινάριο. Ο άλλοτε δημοφιλής κονφερανσιέ/κομπέρ και συγγραφέας πέθανε μάλλον ξεχασμένος και πικραμένος, στα 86 του χρόνια, τον Μάρτιο του 1998, την εποχή που θριάμβευε στο Ρεξ το Βίρα τις άγκυρες, το αφιέρωμα του Εθνικού Θεάτρου στην επιθεώρηση, όπου καταχειροκροτούνταν κάθε βράδυ το "Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά" αλλά και ο Νίκος Γαρουφάλλου ως επιθεωρησιογράφος Μάκης Αλεβίζος, χαρακτήρας εμπνευσμένος από τον Μίμη Τραϊφόρο και τις θεατρικές του περιπέτειες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου