Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1979: Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1979 ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού που ολοκληρώθηκε το επόμενο βράδυ, στις 21 Σεπτεμβρίου. Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν μέλος της Επιτροπής Πρόκρισης του 18ου Φεστιβάλ.


Δεν γνωρίζω αν η Ρένα Βλαχοπούλου έδωσε το "παρούσα" στο Παλαί ντε Σπορ εκείνα τα δυο βράδια. Ο ρόλος άλλωστε της προκριματικής κριτικής επιτροπής είχε ολοκληρωθεί αρκετό καιρό πριν με την επιλογή των είκοσι τραγουδιών που διαγωνίστηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου. Απόφαση για την τελική τύχη αυτών των τραγουδιών έλαβαν οι νομαρχιακές κριτικές επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί σε όλη την Ελλάδα καθώς και το 1/10 των θεατών του Παλαί Ντε Σπορ.


Πρόεδρος της προκριματικής κριτικής επιτροπής ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης--υπό την αιγίδα της οποίας διεξαγόταν το φεστιβάλ--με αναπληρωτές του τους Εμμανουήλ Ψαλιδάκη και Ρέμη Χατζησάββα. Μέλη της επιτροπής, εκτός από τη Ρένα Βλαχοπούλου, ήταν, με αλφαβητική σειρά, ο μαέστρος Τάκης Αθηναίος, η δημοσιογράφος Βασιλική Γίγη, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου, ο συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης, ο συνθέτης Άλκης Κακαλιάγκος, ο τηλεπαρουσιαστής Ίκαρος Κανελλόπουλος, ο σκηνοθέτης Κώστας Καραγιάννης, ο ηθοποιός Τάκης (Παναγιώτης) Κάσσης (από χρόνια εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη μαζί με την, επίσης ηθοποιό, σύζυγό του Λέλα Σκορδίλη--οι δυο τους ασχολήθηκαν με θεατρικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, κυρίως στο θέατρο Αυλαία), ο συνθέτης Άκης Λυμούρης (ως εκπρόσωπος της ΥΕΝΕΔ), ο θεατρικός συγγραφέας Λάκης Μιχαηλίδης, ο μουσικός Κώστας Παΐδας, ο δημοσιογράφος Βασίλης Παπαβασιλείου (ήταν επίσης ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της ΔΕΘ) και η στιχουργός Σώτια Τσώτου.

Τα μέλη της Επιτροπής Πρόκρισης του 18ου Φεστιβάλ.
Διακρίνω όρθιους τον Ζακ Ιακωβίδη, τον Άλκη Κακαλιάγκο
και τον Κώστα Καραγιάννη, και καθιστές/-ούς τη Ρένα Βλαχοπούλου, 
τη Σώτια Τσώτου, τον Λάκη Μιχαηλίδη.
Φωτογραφία από το
TV-Έθνος (8-9-1996)

Ο θεσσαλονικιός συνθέτης (μέλος του θρυλικού συγκροτήματος Olympians) Άλκης Κακαλιάγκος μου διηγήθηκε κάποτε ότι στη διάρκεια της ακρόασης των τραγουδιών που υποβλήθηκαν στο φεστιβάλ για την τελική πρόκριση, η Ρένα Βλαχοπούλου... έπλεκε! Δεν με εκπλήσσει, το συνήθιζε άλλωστε! Πάντα εργατική, ακόμα και ως μέλος κριτικής επιτροπής!


Το έντυπο πρόγραμμα της βραδιάς είχε μια πρωτοτυπία: παρουσίαζε εκτός από τους στίχους των τραγουδιών και χειρόγραφες παρτιτούρες τους, "ώστε όποιος γνωρίζει μουσική να μπορεί να αξιοποιήσει ή να ξαναθυμηθεί το τραγούδι που του άρεσε". Επίσης μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχε μια "σελίς αυτογράφων" (στο πρόγραμμα που ανακάλυψε για χάρη μου σε ένα παλαιοπωλείο ο φίλος και συν-blogger Θράσος η σελίδα αυτή παρέμεινε κενή...).


Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η στιγμή που το 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού τίμησε τη Σοφία Βέμπο, που είχε πεθάνει ενάμιση χρόνο πριν, το 1978. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Μάρκος Μπούρας επέδωσε μια τιμητική πλακέτα στον σύζυγο της Βέμπο, τον Μίμη Τραϊφόρο, και το κοινό του Παλαί Ντε Σπορ χειροκρότησε θερμά. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν, ως συνήθως, ο Άλκης Στέας.

Από την εφημερίδα Θεσσαλονίκη, 22-9-1979

Το πρώτο βραβείο εκείνου του φεστιβάλ κέρδισε το τραγούδι "Αν ξανακατεβείς, Χριστέ, στη γη μας" σε μουσική του Γιώργου Πολυχρονιάδη, που το τραγούδησε, και στίχους της Σάσας Μανέτα, ενώ το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο τραγούδι "Η ελπίδα του κόσμου" του Γιάννη Πετρίτση που τραγούδησε ο νεαρός Μάνος--ο δίσκος του οποίου Με λένε Μάνο (είχε κυκλοφορήσει το 1976) ήταν από τα πρώτα ακούσματα του Rena Fan... Το τρίτο βραβείο κέρδισε το "Με μια κιθάρα" του Κώστα Μπίγαλη που τραγούδησε ο Γιάννης Δημητράς (κάτι μου λέει ότι αυτό το τραγούδι ήταν από εκείνα που επέλεξε η Ρένα Βλαχοπούλου...). Από τις αξιοσημείωτες συμμετοχές εκείνου του φεστιβάλ ήταν αυτή του Χαράλαμπου Γαργανουράκη με το τραγούδι του Χρήστου Κυριαζή "Στον τόπο που γεννήθηκα"...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου