Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Σαν σήμερα το 1987: Η Χώρα βουρλίστηκε!

Στις 30 Αυγούστου 1987 η Ρένα Βλαχοπούλου συμμετείχε στην παράσταση Η Χώρα βουρλίστηκε που παρουσιάστηκε στην Κέρκυρα για δύο μόνο βραδιές (Κυριακή 30 και Δευτέρα 31 Αυγούστου 1987).

Από την εφημερίδα Ελευθερία της Κέρκυρας (27-8-1987)


Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε όταν ο ηθοποιός Σπύρος Χονδρογιάννης πλησίασε τη Ρένα και της ζήτησε να συμμετάσχει στην παράσταση που ετοίμαζε η θεατρική ομάδα Φαίακες. Η παρουσία της Κερκυραίας πρωταγωνίστριας θα προσέδιδε ξεχωριστό κύρος στην παράσταση και θα αποτελούσε πόλο έλξης για τους θεατές.

Ο Σπύρος Χονδρογιάννης και η Ρένα Βλαχοπούλου "ιππεύουσα τη... γούρα"
όπως έγραψαν οι κερκυραϊκές εφημερίδες.
Φωτογραφία από την προσωπική σελίδα του Σπ. Χονδρογιάννη στο Facebook


Το έργο διαφημίστηκε ως μουσική κωμωδία. Συγγραφέας του ήταν ο Θεόδωρος Ζαμάνης και σκηνοθέτης ο Σπύρος Χονδρογιάννης. Συμμετείχαν το μπαλέτο του Σωτήρη Μπουχάγιαρ, το φολκλορικό συγκρότημα της Σοφίας Κολωνιάρη, το ντουέτο Ιωσήφ Λουμπράνος-Τάσος Κασταμονίτης, το Τρίο Φαίακες, το κουαρτέτο της Χορωδίας Κερκύρας και πολλοί/-ές γνωστοί/-ές Κερκυραίες/-οι καλλιτέχνιδες/-ες. Τα σκηνικά ήταν του Κώστα Κουλούρη. 

Η Ρένα Βλαχοπούλου ως κυρά-Περμαθούλα.
Φωτογραφία από τη σελίδα του Σπύρου Χονδρογιάννη στο Facebook.


Η εφημερίδα Ελευθερία της Κέρκυρας που ανήγγειλε την παράσταση στις 7 Αυγούστου 1987 σημείωσε: "Συγχαρητήρια σ' όλους και ιδιαίτερα [σ]την κ. Βλαχοπούλου που πάντα και με διάφορους τρόπους τιμά και σκέφτεται την Κέρκυρα"...


Με βάση κάποια βίντεο που ανέβασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σπύρος Χονδρογιάννης στο YouTube και στο Facebook, ξέρουμε ότι η Ρένα Βλαχοπούλου είχε τουλάχιστον δύο εμφανίσεις στην παράσταση. Στην πρώτη υποδυόταν την κυρά-Περμαθούλα, κάτοικο ενός χωριού της Κέρκυρας, που επισκεπτόταν έναν γιατρό στη Χώρα. Στη συνομιλία τους δημιουργείται μια παρεξήγηση και ο γιατρός αποφασίζει να κάνει κλύσμα στην κυρά-Περμαθούλα η οποία φυσικά αντιστέκεται. Παρούσα και η βοηθός του γιατρού (που εκτελεί από όσο μπορώ να καταλάβω και χρέη υποβολέα...). Μια απλή ιστορία που έδωσε όμως στη Ρένα Βλαχοπούλου την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει πολλές κερκυραϊκές εκφράσεις που προκαλούσαν το γέλιο του κοινού ("Μα τον Άη-Σπυρίδωνα", "βουρλισμένος", "κοντακιανός", "εούτο το ντεφέτο" και φυσικά "μανέστρα κολοπίμπιρι"...).

Στη δεύτερη εμφάνισή της η Ρένα τραγουδούσε το πασίγνωστο τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού-Αλέκου Σακελλάριου "Κέρκυρα-Κέρκυρα", από την ταινία Η κόμησσα της Κέρκυρας, προτού νομίζω αποκτήσει διαστάσεις... εθνικού ύμνου για το νησί (χρησιμοποιήθηκε η ηχογράφηση του 1971). Την πλαισίωναν οι χορεύτριες του Σωτήρη Μπουχάγιαρ.

Η Ρένα Βλαχοπούλου τραγουδάει τη μεγάλη της επιτυχία "Κέρκυρα Κέρκυρα"


Ο Σπύρος Χονδρογιάννης, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη λίγα χρόνια μετά τον θάνατο της Ρένας, θυμόταν ένα γεγονός που του έκανε εντύπωση. Λίγο πριν αρχίσει η παράσταση την είδε να κάθεται κουρασμένη και σκεφτική, σαν κάτι να τη βασανίζει, σε μια καρέκλα. "Μη δίνεις σημασία", του είπε. "Έτσι είμαι πριν βγω στη σκηνή". Σε λίγη ώρα, όπως φαίνεται και στο βίντεο, πραγματικά πετούσε...

 

Η επιτυχία που είχε εκείνα τα δυο βράδια ως κυρά-Περμαθούλα έδωσε, από ό,τι μπορώ να συμπεράνω με βάση την έρευνά μου, την ιδέα στη Ρένα Βλαχοπούλου να συμπεριλάβει το νούμερο αυτό στην επιθεώρηση Αντρέα, μας τελείωσες, με την οποία επρόκειτο να περιοδεύσει στην ελληνική επικράτεια τη χειμερινή περίοδο 1987-88. Μάλιστα, στον ρόλο του γιατρού θα της έκανε παρέα ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Στο νούμερο, με βάση το πρόγραμμα, δόθηκε ο τίτλος "Κορφιάτισσα". Υπάρχει μάλιστα και μια φωτογραφία, που διοχετεύτηκε στον Τύπο της εποχής, μαζί με τα δελτία τύπου που αφορούσαν την περιοδεία, η οποία δείχνει τη Ρένα με την παραδοσιακή στολή της Κερκυραίας και τον Ηλιόπουλο με τη στολή του γιατρού να παίρνει τον σφυγμό της.

Ντίνος Ηλιόπουλος και Ρένα Βλαχοπούλου
στο νούμερο "Κορφιάτισσα" της επιθεώρησης Αντρέα, μας τελείωσες
(πηγή φωτογραφίας: Ελληνικός Βορράς)


Δεν γνωρίζω αν τελικά αυτό το νούμερο παίχτηκε στην περιοδεία και, αν παίχτηκε, για πόσο καιρό. Στην απογευματινή παράσταση που παρακολούθησα στις Σέρρες στις 24 Νοεμβρίου του 1987 πάντως δεν παίχτηκε. Αν μας διαβάζουν θεατές εκείνης της παράστασης σε κάποια άλλη πόλη, ας μας διαφωτίσουν. Πιστεύω ότι όσες/όσοι είχαν την τύχη να δουν τους δυο αγαπημένους ηθοποιούς σε αυτό το ντουέτο, θα το απόλαυσαν πραγματικά...

Όσο για τον Σπύρο Χονδρογιάννη, συνεχίζει ακόμα την προσφορα του στα θεατρικά δρώμενα της Κέρκυρας και ευχόμαστε να μοιραστεί μαζί μας περισσότερα βίντεο από εκείνες τις βραδιές του Αυγούστου...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου