Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Τρεις εορτάζουσες, δύο πορτρέτα: η Ρένα, η Ρένα και η Άννα...

Ειρήνης της μεγαλομάρτυρος σήμερα. Τέτοια μέρα γιόρταζαν τρεις πρωταγωνίστριες του παλιού μουσικού θεάτρου: η Ρένα Βλαχοπούλου, η Ρένα Ντορ και, λιγότερο γνωστό αυτό, η Ειρήνη-Άννα Καλουτά... Η Καλουτά μάλιστα διηγιόταν πως αυτή τη μέρα συναγωνίζονταν οι τρεις τους ποια θα τηλεφωνήσει πρώτη στις άλλες δυο...
Αγαπημένη μου φωτογραφία της Ρένας και της Άννας στην πλατεία του θεάτρου Κοτοπούλη-Ρεξ, τη βραδιά που τιμήθηκαν και οι δυο τους με το έπαθλο "Παναθήναια" για την προσφορά τους στην επιθεώρηση (1995)
Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να παρουσιάσω ένα αφιέρωμα στη Ρένα Ντορ. Μεγάλη πρωταγωνίστρια της μουσικής μας σκηνής και συνεργάτιδα κατά διαστήματα της Ρένας Βλαχοπούλου, σίγουρα το πορτρέτο της όφειλε να έχει ξεχωριστή θέση στο blog αυτό. Ωστόσο εκτός από τη δικιά μου αφήγηση της ζωής της και της καριέρας της Ρένας Ντορ, εντόπισα δυο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Ταχυδρόμος το καλοκαίρι του 1967 και ήταν μέρος μιας σειράς συνεντεύξεων που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος (αλλά αργότερα και επιθεωρησιογράφος) Νίκος Καμπάνης, ο οποίος είχε την πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα να παρουσιάσει πορτρέτα δημοφιλών Ελλήνων/ίδων ηθοποιών μέσα από τα λόγια συναδέλφων τους.
Ρένα Ντορ και Ρένα Βλαχοπούλου σε αποθέωση επιθεώρησης στην περίφημη περιοδεία της σεζόν 1953-54. Διακρίνονται ακόμα ο Γιώργος Γαβριηλίδης, ο Κώστας Δούκας και ο Αλέκος Λειβαδίτης.
Φωτογραφία από το βιβίο του Μ. Δελαπόρτα
Βίβα Ρένα (εκδ. Άγκυρα, 2002)
Έτσι, με την καθοδήγηση των ερωτήσεων του Καμπάνη, οι αναγνώστριες/ες του Ταχυδρόμου διάβασαν πώς βλέπει η Αλίκη Βουγιουκλάκη την Τζένη Καρέζη, η Μάρω Κοντού την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Άννα Φόνσου τη Μάρω Κοντού, ο Κώστας Μουσούρης τον Δημήτρη Μυράτ, ο Μίμης Φωτόπουλος τον Ντίνο Ηλιόπουλο, η Έλσα Βεργή την κυρία Κατερίνα, η Μαίρη Αρώνη τη Βάσω Μανωλίδου αλλά και η Βάσω Μανωλίδου τη Μαίρη Αρώνη, η Βέρα Ζαβιτσιάνου την Έλλη Λαμπέτη (από τα πιο ενδιαφέροντα πορτρέτα), η Κάκια Αναλυτή τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο Γιάννης Γκιωνάκης τον Κώστα Βουτσά, ο Κώστας Βουτσάς τον Κώστα Χατζηχρήστο.
Άννα καλουτά, Μαρίκα Κρεβατά, Ρένα Ντορ και Μαρία Καλουτά επιστρέφουν από περιοδεία τους πιθανότατα στην Πόλη.
Φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μεγαλοκονόμου, από το βιβλίο των εκδόσεων Τόπος
Βασικά Θεατής (2008)

Οι μόνες πρωταγωνίστριες του μουσικού θεάτρου που πλησίασε ο Καμπάνης ήταν η Ρένα Ντορ και η Άννα Καλουτά. Από την πρώτη ζήτησε, τον Δεκαπενταύγουστο του 1967, να μιλήσει για τη Ρένα Βλαχοπούλου! Από τη δεύτερη ζήτησε, λίγες εβδομάδες μετά, να μιλήσει για τη Ρένα Ντορ! Έτσι, σήμερα, τιμώντας τη μνήμη και των τριών πρωταγωνιστριών που θα γιόρταζαν, αν ζούσαν, την ονομαστική τους γιορτή, αναδημοσιεύω τα πλήρη κείμενα αυτών των δύο συνεντεύξεων. Και, αύριο, θα συνεχίσουμε τον εορτασμό τιμώντας τη μνήμη ειδικά της Ρένας Ντορ παρουσιάζοντας το δικό της πορτρέτο μέσα από δικά της λόγια αλλά και από τη σχετική έρευνα του Rena Fan... Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον απολαυστικό λόγο μιας ΡΕΝΑΣ για μιαν άλλη ΡΕΝΑ... (στα κείμενα έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη ορθογραφία). 

"η ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ κάνει το πορτραίτο της ΡΕΝΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ..."
Συνέντευξη παρμένη από τον Νίκο Καμπάνη

Πώς βλέπει μια Ρένα μια άλλη Ρένα; Ας πούμε, η πρωταγωνίστρια του μουσικού θεάτρου ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ την άλλη πρωταγωνίστρια ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ; Στην πρώτη μας ερώτηση, ποια κοινά σημεία έχει με την κ. Βλαχοπούλου, η άλλη Ρένα--η Ντορ--απήντησε:
Κοινά σημεία; Έχουμε το ίδιο όνομα. Ρένες και οι δύο.
Στις γυναίκες του θεάτρου δεν ρωτάνε χρονολογίες
Η απάντηση στην δεύτερη ερώτηση ήταν ένα μικρό μάθημα στον υπογραφόμενο, που ρώτησε--ως μη... ώφειλε--την κυρία Ντορ πότε πρωτογνώρισε την κυρία Βλαχοπούλου. Και η απάντηση ήταν... καρφί:
Α, στις γυναίκες--ιδίως του θεάτρου--δεν ρωτάνε χρονολογίες.
Ήταν γραφτό και η τρίτη στην σειρά ερώτηση να έχει κάτι μπερδεψιές:
Όταν την πρωτοείδατε στη σκηνή διαισθανθήκατε την εξέλιξή της;
Δεν θυμάμαι. Εγώ την πρωτοείδα ή εκείνη εμένα; Άλλωστε, εκείνη ξεκίνησε τραγουδίστρια κι εγώ χορεύτρια. Ούτε την δική μου εξέλιξη δεν φαντάσθηκα.
Απ' όσους ρόλους έχει δημιουργήσει σε ποιους--κατά την γνώμη σας--είχε μεγαλύτερη επιτυχία;
Δεν υπάρχει ρόλος που να μην είχε επιτυχία η Ρένα.
Σε ποιους δεν είχε;
Όταν είπα Ρένα, εννοούσα την Ρένα Βλαχοπούλου και λίγο... την Ρένα Ντορ.
Η Ρένα παίζει την Ρένα
Αξιολογήσετε, κατά την κρίση σας, τα προσόντα και τις ικανότητές της. Τι ξεχωρίζει σ' αυτή περισσότερο, α) τα υποκριτικά της προσόντα, β) η σκηνική της εμφάνιση, γ) τι άλλο;
Το κυριότερο είναι ότι η Ρένα, η άλλη δηλαδή, παίζει την Ρένα. Είναι το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό.
Ρένα Ντορ, Μπέτυ Μοσχονά και Ρένα Βλαχοπούλου ως μπεμπέκες στην επιθεώρηση Χειμώνας στην Αθήνα (θέατρο Ακροπόλ τη σεζόν 1958-59). Φωτογραφία από το βιβλίο της Σπ. Βρανά Επιθεώρηση καψούρα μου (εκδ. Γλάρος, 1985)
Ερώτηση... ύπουλη
Ποια πλεονεκτήματα--γενικά--της βρίσκετε συγκριτικά με σας; Με άλλα λόγια, τι θα θέλατε να έχετε, που έχει εκείνη, ενώ σεις υστερείτε; Ή--το αντίθετο--πού νομίζετε ότι εκείνη υστερεί από εσάς;
Ερώτηση... ύπουλη. Κάθε καλλιτέχνης έχει την προσωπικότητά του, αλλιώς δεν ξεχωρίζει. Η δική της είναι θαυμασία. Η δική μου, μου... αρκεί.
Δημιούργησε η κυρία Ρένα Βλαχοπούλου δική της "σχολή" στο μουσικό θέατρο;
Ναι, έχει "σχολή", το δίχως άλλο. Με την διαφορά ότι στο ελαφρό μουσικό μάς αναδεικνύουν, δεν αναδεικνύουμε. Μακάρι ν' ακολουθήσουν την σχολή της τα νέα παιδιά. Ποια όμως;
Αν σκηνοθετούσατε ένα θεατρικό έργο και είχατε την ευκαιρία να συνεργασθήτε μαζί της, θα την θέλατε για πρωταγωνίστρια;
Γιατί να μη πούμε συμπρωταγωνίστρια; Εγώ τι θακανα;
Έχετε  ποτέ συνεργασθεί μαζί; Σκοπεύετε να συνεργασθείτε ποτέ μαζί;
Ναι. Και θα ήθελα να συνεργασθώ πάλι. Είναι θαύμα συνάδελφος.
Ποιος ηθοποιός τής ταίριαζε καλύτερα δίπλα της, στην καριέρα της, σαν πρωταγωνιστής;
Κανείς. Η Ρένα, είναι η Ρένα.
Έχετε καλές σχέσεις μαζί της; Είχατε πάντοτε καλές σχέσεις μαζί της; Σας έτυχε ποτέ να δυσαρεστηθείτε;
Όχι, δεν έχουμε παίξει ούτε χαρτιά, ούτε μποξ.
Είναι πιο δημοφιλής
Έχετε την σκέψη ότι είναι πιο δημοφιλής από σας; Σας έχει ενοχλήσει ποτέ αυτή η σκέψη;
Ναι, είναι πιο δημοφιλής. Ίσως από τον κινηματογράφο, αλλά δεν ενοχλούμαι. Με ενοχλούν, άλλωστε, τόσο οι... αμοιβάδες μου...
Προσπαθήσατε ή επιχειρήσατε ποτέ να μιμηθείτε κάτι από εκείνη; Έχετε αντιληφθεί αν εκείνη προσπάθησε ποτέ να μιμηθεί κάτι από σας;
—Γιατί να μιμηθούμε; Είμαστε και οι δύο πληθωρικές στο είδος μας.
—Από τις νέες καλλιτέχνιδες του ελληνικού θεάτρου ποια νομίζετε ότι δείχνει πως βαδίζει στα χνάρια της;
—Δυστυχώς, καμία.
—Σε ποια μοιάζει από τις παλαιές;
—Ευτυχώς, σε καμία.
—Τι κοινά σημεία πάνω στην καλλιτεχνική  και ιδιωτική ζωή σας βρίσκετε ότι έχετε με την κυρία Βλαχοπούλου;
—Δουλεύουμε τις ίδιες ώρες, έχουμε τις ίδιες αγωνίες, αγανακτούμε με τα ίδια εμπόδια και ξέρουμε ότι το θέατρο είναι αχάριστο για τον ηθοποιό. Χρειάζονται κι άλλα;
—Κατά την γνώμη σας, αν η κυρία Βλαχοπούλου δεν είχε γίνει ηθοποιός, σε τι επάγγελμα θα μπορούσε να έχη σταδιοδρομήσει;
—Μα... νομίζω... σαν ηθοποιός.
Εκτός αν μας φέρετε σεις...
—Θα μπορούσατε να την ζηλέψετε σαν γυναίκα; Θα την βρίσκατε επικίνδυνη αντίπαλο;
—Και βέβαια είναι επικίνδυνη αντίπαλος. Αν δεν ήταν, δεν θα άξιζε. Μόνο που δεν ήλθαμε ποτέ σε τέτοιου είδους αντιθέσεις. Εκτός αν μας φέρετε σεις με τις ερωτήσεις σας.


Κι εδώ τελειώνει η συνέντευξη της Ρένας Ντορ στον Νίκο Καμπάνη. Έναν μήνα αργότερα περίπου, μέσα Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Καμπάνης επανέρχεται στη Ρένα Ντορ. Αυτή τη φορά όμως ζητά από μια άλλη μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελαφρού μουσικού θεάτρου, την Άννα Καλουτά, να σκιαγραφήσει το πορτρέτο της κεφαλονίτισσας Ρένας. Αξίζει να παρατηρήσουμε την ομοιότητα αλλά και τη διαφορά κάποιων απαντήσεων σε παρόμοιες ερωτήσεις του Καμπάνη αλλά και πόσο πιο... λαλίστατη είναι η Καλουτά σε σχέση με την Ντορ, αφού βρίσκει την ευκαιρία να ξεσπαθώσει για την εξέλιξη του επιθεωρησιακού είδος αλλά και να μιλήσει και για τον εαυτό της. Ίσως η αγωνία μιας γενιάς που εκπροσωπεί η Καλουτά για τις αλλαγές που αναπόφευκτα έρχονται;


"η ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΤΑ κάνει το πορτραίτο της ΡΕΝΑΣ ΝΤΟΡ..."
Συνέντευξη παρμένη από τον Νίκο Καμπάνη

Μιλάει για το μουσικό θέατρο, για τις συναδέλφους της, για την αδελφή της, για τον εαυτό της και νομίζει κανείς πως δεν μιλάει για την δουλειά της, αλλά για το σπίτι της, για την ίδια την οικογένειά της. Κι όλα αυτά μ' ένα πάθος, με μια συγκίνηση, με μια αφοσίωση που συγκινούν.

Είναι η ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΤΑ. Η μία από τα δύο "Καλουτάκια". Η "ψηλή"--όπως την λένε όσοι δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να ξεχωρίσουν τα ονόματά τους. Και της ζητήσαμε να κάνει το πορτραίτο της ΡΕΝΑΣ ΝΤΟΡ.

Ούτε βεντετισμοί, ούτε εκείνα τα πικρόχολα συμβιβαστικά "Καλή συνάδελφος αλλά ναι μεν αλλά..." κάποιων νεωτέρων. Άκουσε το όνομα ΝΤΟΡ και έλαμψε το πρόσωπό της.
—Η Ρένα; Καταπληκτική ηθοποιός, θαυμάσια συνάδελφος. Μα δεν υπάρχει και όμοιά της. Θυμάμαι τότε...
Τότε στου "Μακέδο"
Το "τότε" τοποθετήθηκε στο θέατρο "Μακέδο"--το σημερινό "Μοντιάλ"--στα χρόνια τα προπολεμικά. Εκεί γνωρίσθηκαν για πρώτη φορά τα Καλουτάκια με την Ρένα Ντορ.
—Μόλις τότε πήρε νούμερο κι έγινε για πρώτη φορά νουμερίστα. Πριν δεν ήταν παρά μια χορεύτρια στο μπαλέτο.
—Και ξεχώρισε αμέσως;
—Μα ναι. Μόλις την είδαμε είπαμε: να μια ηθοποιός που θα αφήσει εποχή.
—Και βέβαια δεν πέσατε έξω.
—Είναι σπουδαία η Ρένα. Το μουσικό θεάτρο της οφείλει πολλά. Δεν βγαίνουν πια ηθοποιοί σαν αυτήν στην επιθεώρηση.

Αλέκος Λειβαδίτης, Άννα Καλουτά, Μίμης Φωτόπουλος και Ρένα Ντορ πιθανότατα στις πρόβες του Κάτι ψιθυρίζεται που παρουσιάστηκε στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης το 1973. Φωτογραφία από το βιβλίο του Μ. Δελαπόρτα Άννα Καλουτά: "Η κυρία Επιθεώρηση" (εκδ. Ορφέας, 2008)
Δεν δουλεύουν
Εξ ονόματος της "παλαιάς φρουράς" της επιθεωρήσεως η Άννα Καλουτά θίγει μερικές αλήθειες.
—Πιστέψτε με. Δεν είμαστε μισονεϊστές όσοι λέμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά σήμερα στην επιθεώρηση από πλευράς εμψύχου υλικού. Δυστυχώς δεν πάνε καλά. Σήμερα, όπως και να το κάνουμε, εμείς οι παλιές και οι παλιοί κρατάμε αυτό το είδος θεάτρου.
—Καλά. Δεν υπάρχουν νέοι και νέες; Χάθηκαν τα ταλέντα;
—Όχι δεν χάθηκαν αλλά δεν δουλεύουν. Δεν προσπαθούν σκληρά όπως προσπαθούσαμε εμείς κάποτε για να εξελιχθούν πραγματικά για να δημιουργήσουν "τύπο". Πού και πού φαίνονται μερικά ταλέντα, νέοι και νέες που δείχνουν ότι κάτι θα κάνουν. Με την πρώτη, όμως, μικρή επιτυχία το παίρνουν επάνω τους, σιγουρεύονται και δεν φροντίζουν να βελτιωθούν. Γίνονται αμέσως βεντέτες.
Το πιο δύσκολο θέατρο
Συνεχίζει η Άννα:
—Έτσι, γρήγορα παραμένουν στάσιμοι ή και καταστρέφονται. Γιατί μη το ξεχνάτε. Η Επιθεώρηση είναι σκληρό καρύδι. Είναι το πιο δύσκολο θέατρο κι ας μη γεμίζει το μάτι σε μερικούς. Στην επιθεώρηση δεν στέκεσαι εύκολα. Πρέπει να ξέρεις να τραγουδάς. Πρέπει να ξέρεις να χορεύεις. Πρέπει να έχεις το υποκριτικό σου ταλέντο. Πρέπει να διαθέτεις και την απαραίτητη καλή εμφάνιση. Και για όλα αυτά χρειάζεται σκληρή δουλειά. Ξέρετε τι έχω κάνει εγώ στην επιθεώρηση; Μέχρι και τον χορευτή.
—Τον χορευτή;
—Μάλιστα. Κάποτε αρρώστησε ο Φλερύ και βγήκα εγώ στη θέση του και χόρεψα με την Λίντα Άλμα....
—Ωραία όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε για την Ντορ.
—Φυσικά, θα μιλήσουμε. Τι και τι δεν έχει δημιουργήσει ατή η κοπέλα στο μουσικό θέατρο.
Άλλαξαν τα πράγματα
—Είπατε ότι την πρωτογνωρίσατε στο "Μακέδο".
—Ναι. Δύσκολα τα πράγματα τότε για ένα καλλιτέχνη να εξελιχθεί. Τι ευκαιρίες είχε; Τρία-τέσσερα θέατρα στην Αθήνα όλα κι όλα. Άντε να τρυπώσεις και να ξεχωρίσεις την στιγμή που κάθε τόσο παρουσιαζόταν κι ένα νέο ταλέντο. Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ένας νέος ηθοποιός, ένας νέος καλλιτέχνης έχει δεκάδες ευκαιρίες για να δείξει τις ικανότητές του, να εξελιχθεί. Γέμισε η Αθήνα από θέατρα, δεκάδες ταινίες γυρίζονται κάθε χρόνο. Αλλά είναι και τα νάιτ-κλαμπ, από τα οποία έχουν αναδειχθεί όχι λίγοι καλοί τραγουδιστές. Σήμερα δεν έχει κανείς παρά να απλώσει το χέρι του και να διαλέξει. Αλλά είπαμε. Τα θέλουν όλα έτοιμα και γρήγορα...
Κοπή βασιλόπιτας (1964) στο θέατρο Περοκέ από τον "Θίασο των Οκτώ" (αδελφές Καλουτά, Ορέστης Μακρής, Ρένα Ντορ, Αλέκος Λειβαδίτης, Τάκης Μηλιάδης, Μπέτυ Μοσχονά, Γιώργος Κάπης. Διακρίνεται επίσης ο μαέστρος Γιώργος Μουζάκης. Φωτογραφία από το βιβλίο του Μ. Δελαπόρτα Άννα Καλουτά: "Η κυρία Επιθεώρηση" (εκδ. Ορφέας, 2008)
 Λοιπόν η Ντορ...
—Λοιπόν η Ντορ;
—Τι θέλετε να σας πω γι' αυτήν;
—Τι την χαρακτηρίζει ιδιαίτερα;
—Το ταλέντο της, η διαυγής της φωνή και η ωραία της κορμοστασιά. Έχει ένα αρρενωπό κορμί.
—Τι κοινά σημεία έχετε με την Ντορ;
—Θα σας πω ένα, το πιο χαρακτηριστικό κατά τη γνώμη μου. Με την Ρένα είμαστε οι μόνες γυναίκες στο ελληνικό θέατρο που ξέρουμε και φοράμε όπως πρέπει να φοριέται το ανδρικό φράκο. Οι άλλες πρωταγωνίστριες όταν φοράνε ανδρικό φράκο--στους ρόλους τους--το ράβουν γυναικείο, το φοράνε γυναικεία. Με τακούνια, εφαρμοστό στα πόδια κλπ. Ενώ εμείς οι δύο φοράμε πραγματικά ανδρικό φράκο.
Ειδικότης της: τα χαζά
—Όταν την πρωτογνωρίσατε την κυρία Ντορ διαισθανθήκατε την εξέλιξή της;
—Μα, ναι...
—Απ' όσους ρόλους έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα σε ποιους, κατά τη γνώμη σας, είχε μεγαλύτερη επιτυχία;
—Αφού μιλάμε για ηθοποιό επιθεωρήσεως ας μην πούμε για ρόλους, ας πούμε για τύπους. Η Ρένα, λοιπόν, έχει στο μουσικό θέατρο ασυναγώνιστη επιτυχία σ' ένα τύπο: τα χαζά. Καμιά δεν μπόρεσε να την ξεπεράσει σ' αυτήν την επιτυχία της.
Ο Αλέκος Λειβαδίτης
—Από τους συμπρωταγωνιστές της ποιος νομίζετε ότι της ταίριαξε περισσότερο στην καριέρα της σαν συμπρωταγωνιστής;
—Με πολλούς από τους καλλιτέχνες του μουσικού θεάτρου έχει ωραίες δημιουργίες αλλά νομίζω ότι περισσότερο από όλους τής ταίριαξε και της ταιριάζει ο Αλέκος Λειβαδίτης. Οι δυο τους έχουν κάνει θαυμάσια και αξέχαστα νούμερα.
—Ποια πλεονεκτήματα τής βρίσκετε συγκριτικά με σας; Με άλλα λόγια, τι θα θέλατε να έχετε που έχει εκείνη ενώ σεις υστερείτε ή--το αντίθετο--πού νομίζετε ότι εκείνη υστερεί από σας;
—Η κάθε μια μας έχει ξεχωριστή προσωπικότητα. Εγώ, πάντως, θα ήθελα να μπορούσα να "πιάσω" τα "χαζά" της Ρένας αλλά δεν το κατόρθωσα.
—Έχετε συνεργασθεί μαζί; Σκοπεύετε να συνεργασθείτε και πάλι;
—Φυσικά κι έχουμε συνεργασθεί μαζί, πολλές φορές, και πάντοτε μ' ένα θαυμάσιο τρόπο γιατί είναι εξαιρετική συνάδελφος. Το αν θα συνεργασθούμε πάλι ποιος το ξέρει; Στο θέατρο όλα γίνονται...
Προφανώς μια από τις φορές που η Άννα Καλουτά προσπάθησε να "πιάσει" τις χαζές μπεμπέκες της Ρένας Ντορ και μάλιστα παρουσία της, οπότε η σύγκριση θα ήταν μοιραία. Από την επιθεώρηση Το παιδί μίλησε. Διακρίνονται ακόμα ο Τάσος Γιαννόπουλος, ο Αλέκος Λειβαδίτης και ο Γιώργος Κάπης. Όρθιος μπροστά από την ορχήστρα ο μαέστρος Γιάννης Καστρινός, μετέπειτα καθηγητής του Ελληνικού Ωδείου. Φωτογραφία από την έκδοση του Γιώργου Χατζηδάκη Θεατρικά '72
Είναι ένα μεγάλο παιδί
—Έχετε καλές σχέσεις μαζί της; Είχατε πάντοτε καλές σχέσεις μαζί της; Σας έτυχε ποτέ να ψυχραθείτε, να δυσαρεστηθείτε και για ποιους λόγους;
—Με την Ρένα οι σχέσεις μας ήταν πάντοτε θαυμάσιες. Άλλωστε, απ' ό,τι ξέρω οι σχέσεις της Ρένας με τις συναδέλφους της είναι πάντοτε θαυμάσιες γιατί η Ντορ έχει παραμείνει ένα μεγάλο παιδί. Εκείνα τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν είναι η απλότης και η ειλικρίνεια. Ό,τι έχει να το πει η Ρένα θα το πει αμέσως χωρίς υπεκφυγές και διφορούμενα. Φυσικά έχει κι εκείνη τα ελαττωματάκια της, νευριάζει κάπως, κυρίως τις ώρες των δοκιμών, αλλά ποιος από μας δεν νευριάζει;
Και να είναι δεν με ενοχλεί
—Έχετε την γνώμη ότι η Ρένα Ντορ είναι πιο δημοφιλής από σας; Σας έχει ενοχλήσει πτοέ αυτή σκέψη;
—Και να είναι πιο δημοφιλής, κάθε άλλο παρά με νοιάζει. Της αξίζει.
Καμιά
—Από τις νέες καλλιτέχνιδες του ελληνικού θεάτρου ποια νομίζετε ότι δείχνει πως βαδίζει στα αχνάρια της;
—Καμιά δυστυχώς. Σας το είπα και προηγουμένως. Δεν είναι μόνο που η Ρένα είναι τρομερά δύσκολο να αντικατασταθεί αλά και καμιά δεν έδειξε κι ούτε δείχνει ότι μπορεί να καταβάλει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ντορ για να την φθάσει. το ίδιο συμβαίνει και με μένα. Αρκετές φορές μου είπαν: "Να ή έλα να δεις μια νέα ηθοποιό που δείχνει ότι θα σε φθάσει και θα σε περάσει". Χάρηκα όταν το άκουσα αυτό, πήγα, την είδα, πράγματι μου άρεσε και περίμενα πολλά. Δεν βαριέσθε, τίποτε δεν έγινε. Αργότερα πάει κι αυτή... Έγινε πριν της ώρας της βεντέτα... χάθηκε...
Θα έστεκε στην πρόζα
—Τι θα θέλατε να δείτε την κυρία Ντορ να δημιουργεί;
—Θα ήθελα να την δω να παίζει πρόζα. Πιστεύω ότι θα έστεκε θαυμάσια και σ' αυτό το είδος του θεάτρου.
—Θα μπορούσατε να την ζηλέψετε σαν γυναίκα; Θα την βρίσκατε επικίνδυνη αντίπαλο;
—Βεβαίως...
Και η Άννα Καλουτά κλείνει την συνέντευξή της, όπως την άρχισε, με γενικές γνώμες για την επιθεώρηση.
Να γίνουν σχολές
—Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συστηματικές σχολές που να βγάζουν στελέχη για το μουσικό θέατρο. Στις σχολές αυτές θα πρέπει οι ηθοποιοί να φοιτούν τέσσερα χρόνια, να μαθαίνουν υποκριτική, χορό, τραγούδι...
—Για το μιούζικαλ τι γνώμη έχετε;
—Δεν νομίζω ότι είναι είδος που θα το αγαπήσει ο Έλληνας. Αντίθετα, η επιθεώρηση είναι μέσα στο αίμα του. Αυτή η επιθεώρηση χρειάζεται ανανέωση... Οι συγγραφείς υπάρχουν και είναι καλοί. Νέοι ηθοποιοί πρέπει να βγουν. Ηθοποιοί που να δημιουργήσουν παράδοση σ' αυτό το είδος. Ηθοποιοί σαν την Ρένα Ντορ.
Στα παρασκήνια κάποιου επιθεωρησιακού θεάτρου το ντουέτο Ντορ-Λειβαδίτης συζητά με την Άννα Καλουτά, ενώ περιμένει τη σειρά του για να εμφανιστεί στη σκηνή. Φωτογραφία από αφιέρωμα του Γιώργου Χατζηδάκη στη Ρένα Ντορ, στον Ταχυδρόμο, τέλος της δεκαετίας του '80

Και στο σημείο αυτό τελειώνει η συνέντευξη της Άννας Καλουτά στον Νίκο Καμπάνη. Το ιδανικό θα ήταν βέβαια ο κύκλος (ή το... τρίγωνο!) να είχε ολοκληρωθεί με μια συνέντευξη της Ρένας Βλαχοπούλου στην οποία η μούσα μου θα σκιαγραφούσε το πορτρέτο της Άννας Καλουτά ή της Ρένας Ντορ. Δεν ξέρω αν της πρότεινε κάτι τέτοιο ο Νίκος Καμπάνης, ωστόσο, σας υπενθυμίζω πως βρισκόμαστε στα μέσα του Σεπτέμβρη του 1967 και η Ρένα είναι μες στις φούριες για τις ετοιμασίες του γάμου της με τον Γιώργο Λαφαζάνη...

Έτσι, επιτρέψτε μου αντί για ένα πορτρέτο της Ρένας Ντορ από τη Ρένα Βλαχοπούλου, να σας παρουσιάσω ένα πορτρέτο της Ρένας Ντορ από τον... Rena Fan! Άλλωστε πορτρέτο της Άννας Καλουτά από τον Rena Fan είχατε διαβάσει πριν από πέντε χρόνια, όταν πέθανε η μεγάλη πρωταγωνίστρια.

Υπομονή μέχρι αύριο λοιπόν!...

Πρόσβαση στα παλιά τεύχη του Ταχυδρόμου απέκτησα χάρη στη βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ. Πολλά ευχαριστώ στο προσωπικό της για την εξυπηρέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου