Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1994: Συνέντευξη

Στις 22 Ιανουαρίου 1994 η εφημερίδα Μεσημβρινή δημοσίευσε μια συνέντευξη της Ρένας Βλαχοπούλου.


Ο έρωτάς μου, η κωμωδία
Συμπληρώνει 42 χρόνια στο "σανίδι" η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ,
αντλώντας πάντοτε από την έμφυτη σ' αυτήν "χαρά ζωής".

Συνέντευξη στην ΛΙΑΝΑ ΠΑΡΑΣΚΑΚΗ
Δεν αισθάνεται ποτέ κουρασμένη, δεν έχει μετανιώσει για τίποτα, έχει πλέον αποβάλει οτιδήποτε δυσάρεστο από τη ζωή της. Η Ρένα Βλαχοπούλου αγαπήθηκε και αγαπιέται πάντα από το ευρύ κοινό, είτε μέσα από τις παλιές ταινίες που δείχνει η τηλεόραση είτε μέσα από το θέατρο, το οποίο δεν λέει να την εγκαταλείψει. Για τους νεότερους είναι ένας "μύθος" αν και η ίδια ουδέποτε αποδέχτηκε τον τίτλο της "σταρ" και ουδέποτε συμπεριφέρθηκε ως ντίβα. Σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια συνεχούς παρουσίας συμπληρώνει η Ρένα Βλαχοπούλου στο θεατρικό σανίδι
Τα τελευταία χρόνια, και πάντα τη χειμερινή περίοδο, αφού τα καλοκαίρια της τα περνάει στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κέρκυρα, έδειξε προτίμηση στις επιθεωρήσεις. Φέτος όμως επανήλθε αιφνιδίως στην πρόζα, ανεβάζοντας πρόσφατα στο θέατρο "Μπροντγουαίη", την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά "Η χαρτοπαίχτρα".
Τη "Χαρτοπαίχτρα" τη θεωρεί αγαπητό της έργο αλλά και κλασικό, και διευκρινίζει ότι στην απόφασή της να το ανεβάσει σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι συμπρωταγωνιστές της, που είναι "νέοι και ωραίοι" (Έλντα Πανοπούλου, Βερόνικα Αργέντζη). 
Αναπόφευκτα τη ρωτάς πώς αισθάνεται ύστερα από τόσα χρόνια στο θεατρικό σανίδι. "Πάρα πολύ ωραία!" αναφωνεί. "Το θέατρο έχει αίγλη! Μόλις βγαίνεις στη σκηνή, μπαίνεις σε ένα καινούριο κόσμο. Βλέπεις την αγάπη του κόσμου". Η ίδια δεν δέχεται ότι "επέστρεψε στην πρόζα". "Και τα νούμερα της επιθεώρησης πρόζα είναι! Η κωμωδία είναι στο αίμα μου. Γι' αυτό και είναι εύκολο είδος για μένα. Αντίθετα δεν θα μπορούσα ποτέ να παίξω την Εκάβη. Ξέρω ότι δεν έχω τέτοιες δυνάμεις", λέει.
Το χιούμορ που αναπηδάει μέσα από κάθε ατάκα που είπε στο θέατρο ή τον κινηματογράφο δεν ήταν παρά μεταφορά του τρόπου ζωής της. Δεν θυμάται ή δεν θέλει να θυμάται τίποτα στενάχωρο από την πορεία της. "Τις δυστυχίες τις περιόρισα. Δεν είχα άγχος γιατί όλα είναι μέσα στη ζωή. Θεωρώ ότι η καριέρα μου κύλησε πολύ ωραία, χωρίς προβλήματα και πάντα με επιτυχίες".
Η έντονη προσωπικότητά της, το κέφι, το μπρίο, "πράγματα έμφυτα", λέει, όπως κι η ερμηνευτική της άνεση, πρόσφεραν γέλιο και ξεκούραση στο κοινό, αλλά και εκείνη δεν βγήκε χαμένη. "Η δουλειά μού πρόσφερε πολλά. Πρώτα απ' όλα χαρά, αλλά και οικονομική άνεση. Πάντα ήμουν οικονόμα, μάζεψα λεφτά και τώρα τα χαίρομαι".
Πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί κάποτε; "Αυτό είναι μοιραίο και πάντα υπάρχει αυτή η περίπτωση στη ζωή του καλλιτέχνη. Όταν όμως έρθει αυτή η στιγμή, δεν ξέρω πώς θα νιώσω". Προς το παρόν συνεχίζει ακάθεκτη, υπηρετώντας με σεβασμό "τον μεγάλο της έρωτα", την κωμωδία, μέσα από την οποία δεν ξεχωρίζει κανένα έργο ή ρόλο. Γιατί η κωμωδία είναι μία και μοναδική για τη Ρένα Βλαχοπούλου, είτε στην επιθεώρηση είτε στην πρόζα είτε στον κινηματογράφο. "Ενιαία" όπως η ζωή.
Μεσημβρινή, 22-1-1994

Άλλη μια απόδειξη ότι η Ρένα δεν είχε αποφασίσει ότι η Χαρτοπαίχτρα, της σεζόν 1993-94 σε παραγωγή του Βασίλη Πλατάκη, θα ήταν ο τελευταίος της ρόλος (παρόλο που γράφτηκε σε κάποια έντυπα τότε). Όσο για το ότι συμπλήρωσε 42 χρόνια στη σκηνή, το πώς ακριβώς μετρούσε τα χρόνια που ήταν στη δουλειά ποτέ δεν αποσαφηνίστηκε, αφού άλλωστε έδινε κάθε φορά και διαφορετική απάντηση... Το 1994 πάντως συμπλήρωνε 54 χρόνια στη σκηνή και 40 χρόνια ως ηθοποιός...




Δεν υπάρχουν σχόλια: