Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1971: Αεροπειρατίνα του μεσονυκτίου

Στις 2 Ιανουαρίου 1971 η εφημερίδα Βραδυνή δημοσίευσε μια φωτογραφία από την επιθεώρηση πίστας Η αεροπειρατίνα του μεσονυκτίου στην οποία εμφανίζονταν η Ρένα Βλαχοπούλου και η Κλειώ Δενάρδου.
Βραδυνή, 1-1-1970

Η πρεμιέρα της Αεροπειρατίνας δόθηκε στο κέντρο Παλιά Αθήνα της Πλάκας στις 15 Οκτωβρίου 1970. Η σεζόν στα κέντρα της Πλάκας ξεκινούσε πάντα νωρίς, αν ήταν δυνατό και στις αρχές  τον Οκτώβρη, γιατί τα κέντρα αυτά "δούλευαν" σε μεγάλο βαθμό με ομάδες τουριστών/-τριών που επισκέπτονταν την Αθήνα. Όσο χειμώνιαζε όμως, πύκνωνε το "αθηναϊκό" κοινό και βέβαια η κίνηση κορυφωνόταν στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αργότερα στην περίοδο της Αποκριάς. Στη συγκεκριμένη επιθεώρηση τα κείμενα είχε γράψει ο Ναπολέων Ελευθερίου και τη μουσική ο Λυκούργος Μαρκέας. Τις χορογραφίες είχε επιμεληθεί ο Γιάννης Φλερύ, ο οποίος επίσης χόρευε μαζί με την παρτενέρ του Λίντα Άλμα. Μεταξύ άλλων εμφανίζονταν επίσης ο Τέρης Χρυσός, ο Σωκράτης Κορρές, η Ρία Δελούτση και η Μάρω Γραβιώτου.


Εκτός από το ντουέτο της με την Κλειώ Δενάρδου, η Ρένα Βλαχοπούλου εμφανιζόταν και σε δύο νούμερα. Στο πρώτο υποδυόταν την Τζάκυ Ωνάση (ρόλο που είχε ήδη ερμηνεύσει και σε νούμερο του θεάτρου Ακροπόλ έναν χρόνο πριν), η οποία καλούνταν να απαντήσει στο καυτό ερώτημα των δημοσιογράφων "Γιατί ξαναπαντρευτήκατε;". Επίσης εμφανιζόταν ως αεροπειρατίνα που παρουσίαζε τις σύγχρονες αεροπειρατείες της Αθήνας: μπουζουκοπειρατεία, σεξοπειρατεία κτλ... Σε αυτό το νούμερο τραγουδούσε και μια παρωδία της μεγάλης επιτυχίας της εποχής "Ντιρλαντά":
Ω Ντιρλαντά, Ντιρλανταντά,
Μες στην "Αθήνα την παλιά"
παίζουν μπουζούκια και βιολιά
κι αν δεν κρατάτε πορτοφόλι
Ντιρλανταντά και τέζα όλοι...

Η Ρένα Βλαχοπούλου ως Τζάκυ Ωνάση στην Αεροπειρατίνα του μεσονυκτίου
Ρενοφανατική λεπτομέρεια: φοράει μια από τις τουαλέτες της ταινίας
Η θεία μου η χίπισσα που προβλήθηκε επίσης εκείνη τη σεζόν

Δυστυχώς δεν ξέρουμε ποια τραγούδια έλεγε ντουέτο με τη Δενάρδου. Ξέρουμε όμως ότι η Κλειώ Δενάρδου μόνη της τραγουδούσε, μεταξύ άλλων, τον "Μύθο" του Χατζιδάκι καθώς και τα τραγούδια "Χωρισμός", "Σκιά", "Ένα φιλί στον ήλιο", ενώ ο Τέρης Χρυσός τραγουδούσε τα "Αγαπημένη μου" και "Άμπατα". Πάντως, όπως έγραψε ο Άγγελος Μηλιάδης στη Βραδυνή (16-10-1970), την παράσταση έκλεβε η Ρένα Βλαχοπούλου "με τη μοναδική ζωντάνια και το αστείρευτο κέφι της".

Φωτογραφία από την Αεροπειρατίνα του μεσονυκτίου.
Διακρίνονται η Λίντα Άλμα, η Ρένα Βλαχοπούλου και η Κλειώ Δενάρδου.

Φαίνεται πάντως πως οι αεροπειρατείες ήταν της μόδας εκείνη την περίοδο, αφού την ίδια σεζόν η Ρένα έπεφτε θύμα μιας αεροπειρατείας και στην ταινία Η θεία μου η χίπισσα--για λίγο όμως, αφού κατάφερνε να αφοπλίσει τους αεροπειρατές!...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: