Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1959: Αντικατάσταση

 Στις 8 Σεπτεμβρίου 1959 διαβάζουμε στα Νέα:

Το "ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ", που έρχεται σταθερώς επί κεφαλής της κινήσεως όλων των αθηναϊκών θεάτρων, από σήμερον αποκτά νέαν ερμηνεύτριαν των ωραίων τραγουδιών του εκλεκτού συνθέτου Αλέκου Σπάθη, τα οποία έως τώρα απέδιδεν η Ρένα Βλαχοπούλου, που μεταβαίνει όμως κάθε χρόνο διά κύκλον εμφανίσεων εις την Θεσσαλονίκην. Έτσι, τα τραγούδια του Σπάθη, που διανθίζουν την ωραίαν επιθεώρησιν του Γιώργου Γιαννακόπουλου, του Κώστα Νικολαΐδη και του Γιώργου Οικονομίδη, θ' αποδίδη η γνωστή καλλιτέχνις Μαίρη Μοντ.

Τα Νέα, 8-9-1959

Εκείνο το καλοκαίρι στο θέατρο Μετροπόλιταν παρουσιαζόταν η επιθεώρηση Σαμπάνια και ρετσίνα με επικεφαλής του θιάσου τον Κώστα Χατζηχρήστο, τη Ρένα Βλαχοπούλου και την Καλή Καλό. Στην παράσταση αυτή η Ρένα Βλαχοπούλου ερμήνευε τα τραγούδια "Εκείνα τα μάτια" και "Ο άντρας της ζωής μου" τα οποία από τις 8 του Σεπτέμβρη ανέλαβε η Μαίρη Μοντ. Ειδικά το δεύτερο, νομίζω, η Μοντ θα το τραγουδούσε με όλη της την ψυχή, αφού το συνέθεσε και το διηύθυνε κάθε βράδυ ο άντρας της ζωής της, ο Αλέκος Σπάθης. 

Μαίρη Μοντ και Ρένα Βλαχοπούλου
Από το βιβλίο του Μ. Δελαπόρτα
Βίβα Ρένα (εκδ. Άγκυρα, 2002)


Όσο για τη Ρένα Βλαχοπούλου, σίγουρα θα χάρηκε που έδωσε στη Μαίρη Μοντ τη θέση της, αφού ήταν κουμπάρα της και καλή της φίλη. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη σχέση του ζεύγους Σπάθης-Μοντ και για το πόσο τους συμπαραστάθηκε η Ρένα Βλαχοπούλου σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της ζωής τους, μπορείτε να διαβάσετε το παλιότερο αφιέρωμα του Rena Fan.

Και τα δυο τραγούδια που ερμήνευε πρώτα η Ρένα και μετά η Μαίρη Μοντ στο Σαμπάνια και ρετσίνα ηχογραφήθηκαν τελικά από τη Μοντ στους ραδιοθαλάμους του Ελληνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και το "Εκείνα τα μάτια" κυκλοφόρησε πολλά χρόνια αργότερα και σε CD.


Όσο για τις δραστηριότητες της Ρένας Βλαχοπούλου στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη του 1959 (και όχι μόνο) θα τις δούμε σε επόμενα "Σαν σήμερα"...



Δεν υπάρχουν σχόλια: