Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1992: Μια συναυλία... φάντασμα!

Στις 25 Σεπτεμβίου 1992, αν θέλατε να πάτε σε κάποια παράσταση ή συναυλία και συμβουλευόσασταν το πρόγραμμα εκδηλώσεων του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση θα βλέπατε την αναγγελία μιας πολύ ενδιαφέρουσας συναυλίας:

Και παραπλεύρως θα διαβάζατε μια πιο αναλυτική περιγραφή του προγράμματος της βραδιάς:


Μελωδίες μιας τρυφερής εποχής
Η Ρένα Βλαχοπούλου στο Λυκαβηττό. Η δημοφιλής μας ηθοποιός θα ανέβει την Παρασκευή στο Λυκαβηττό (25 Σεπτεμβρίου), θα χορέψει και θα τραγουδήσει αναβιώνοντας τη δεκαετία του '60, με τα αξέχαστα τραγούδια των μιούζικαλ της εποχής, αλλά και με κομμάτια από επιθεωρήσεις. Μαζί της θα εμφανιστούν και μερικές πολύ γνωστές και αγαπητές κυρίες του πενταγράμμου όπως η Ζωή Κουρούκλη, η Άντζελα Ζήλια και η Ελίζα Μαρέλλη, αλλά και η εκρηκτική Σπεράντζα Βρανά. Με λίγα λόγια η βραδιά υπόσχεται και κέφι αλλά και μελωδία μιας άλλης, πιο τρυφερής εποχής.

Ραδιοτηλεόραση, 19-9-1992 

Το ζήτημα είναι ότι για αυτή τη συναυλία δεν έγραψε, από όσο γνωρίζω, κανένα άλλο έντυπο. Θυμάμαι ότι όταν διάβασα το σχετικό δημοσίευμα προσπάθησα να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με το θέατρο του Λυκαβηττού ή τον ΕΟΤ, που τότε νομίζω διαχειριζόταν το θέατρο, αλλά δεν απάντησε κανείς/καμιά... Η ιδέα μιας συναυλίας της Ρένας Βλαχοπούλου στο θέατρο του Λυκαβηττού είχε πρωτοσυζητηθεί ενάμιση χρόνο πριν, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1991. Τότε μάλιστα ένας συντάκτης του Οικογενειακού Θησαυρού είχε σχολιάσει: "να το δούμε και να μην το πιστέψουμε"... Πιθανότατα, η πετυχημένη εμφάνιση της Ρένας Βλαχοπούλου ως τραγουδίστριας στο Ρεξ τη σεζόν 1991-92 να έδωσε σε κάποιους την ιδέα να της προταθεί να εμφανιστεί και σε μια συναυλία (στον απόηχο μάλιστα των επιτυχημένων εμφανίσεών της στο ίδιο θέατρο, στις συναυλίες του Γιάννη Σπάρτακου το 1984), ίσως εκείνη να είπε το αρχικό "ναι" και η εκδήλωση να συμπεριλήφθηκε στο δελτίο τύπου που έστειλε ο ΕΟΤ στην αρχή του καλοκαιριού. Και η Ραδιοτηλεόραση βασισμένη σε εκείνο το δελτίο τύπου να έγραψε ό,τι έγραψε... Μετά, όμως, το σχέδιο προφανώς ναυάγησε. Η Ρένα Βλαχοπούλου είχε διάφορες έγνοιες τον Σεπτέμβρη του '92 (μεταξύ άλλων ένα περίπτερο και ένας κάδος σκουπιδιών παρανόμως έξω από το σπίτι της στη Δασιά και μέσα σ' όλα χάθηκε για άλλη μια φορά και ο... Μάο, το αγαπημένο της πεκινουά, με αποτέλεσμα η Ρένα να φτάσει στο σημείο να τον αναζητεί μέσω των εφημερίδων--έδωσε μάλιστα και το τηλέφωνο του σπιτιού της στη Βάρκιζα, ώστε να επικοινωνήσει μαζί της όποιος/όποια τον έβρισκε!)...

Ρένα και Σπεράντζα στις πρόβες
του Ορφέα το φθινόπωρο του 1984.
Από το εξώφυλλο του προγράμματος
της επιθεώρησης

Έξω η Ελλάδα από το Κιάτο

Πάντως το πρόγραμμα μιας τέτοιας συναυλίας με κεντρική ερμηνεύτρια τη Ρένα Βλαχοπούλου και γκεστ σταρ τις τέσσερις κυρίες θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον: με όλες τους κάτι την έδενε. Φυσικά πιο στενή συνεργάτιδά της από τις τέσσερις ήταν η Σπεράντζα Βρανά με την οποία είχε συνεργαστεί πολλές σεζόν στο Ακροπόλ και το Θέατρο Εθνικού Κήπου--και πιο πρόσφατα στον Ορφέα (σεζόν 1984-85). Αλλά και με την Άντζελα Ζήλεια συναντήθηκε κάποια στιγμή στο Ακροπόλ--στην επιθεώρηση Αθήνα Χαρτοπαίχτρα, αμέσως μετά τη βράβευση του τραγουδιού του Γιώργου Μουζάκη "Καλώς όρισες, έρωτα" που τραγούδησε η Άντζελα Ζήλια στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης αλλά στην παράσταση τραγουδούσε η Ρένα. Με την Ελίζα Μαρέλλη δεν θυμάμαι να συνεργάστηκε ποτέ, ωστόσο λίγους μήνες πριν η Ρένα Βλαχοπούλου είχε μιλήσει για εκείνη με κολακευτικά λόγια, στο καμαρίνι του Ρεξ, στον δημοσιογράφο Μάκη Τσιλιμιδό, για ένα αφιέρωμα της ΕΡΤ στη Μαρέλλη. Τελος, με τη Ζωίτσα Κουρούκλη την έδεναν κυρίως προσωπικές στιγμές. Θυμάμαι την αξέχαστη Κουρούκλη να διηγείται στον Σιδερή Πρίντεζη, στο Δεύτερο Πρόγραμμα, ότι συνταξίδεψε με τη Ρένα Βλαχοπούλου στο πλοίο που την πήγαινε στην Αμερική, ενώ τη γνώρισε καλύτερα (και την αγάπησε ιδιαίτερα) τη σεζόν 1989-1990, όταν η Ρένα συμπρωταγωνιστούσε στο Ακροπόλ με τη Μάρω Κοντού, στενή φίλη της Κουρούκλη (χώρια τα τραγούδια Σπάρτακου που ερμήνευσε η Κουρούκλη στο σινεμά, τη δισκογραφία και το ραδιόφωνο...).

Η Ζωή Κουρούκλη γιορτάζει την κυκλοφορία ενός δίσκου
με παλιές της επιτυχίες. Την πλαισιώνουν ο
Θάνος Μαρτίνος, η Βάσια Τριφύλλη,
η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Μίμης Πλέσσας και η κόρη της
Φωτογραφία από το περιοδικό
ΚΑΙ, Φεβρουάριος 1992


Τελικά τα "μη πραγματοποιηθέντα" της Ρένας είχαν τεράστιο ενδιαφέρον--ίσως κάποιες φορές να ήταν πιο ενδιαφέροντα και από τα "πραγματοποιηθέντα"!...






Δεν υπάρχουν σχόλια: