Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1984: Μια συνέντευξη τύπου

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1984 σχεδόν όλες οι αθηναϊκές εφημερίδες παρουσίασαν ρεπορτάζ από τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την προηγούμενη μέρα σχετικά με τις δυο συναυλίες με τις οποίες ο συνθέτης Γιάννης Σπάρτακος θα γιόρταζε τα 50 χρόνια του στο τραγούδι. Παρούσα στη συνέντευξη τύπου και φυσικά και στις δυο συναυλίες, που δόθηκαν στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου του 1984, η πιο στενή συνεργάτιδα του Γιάννη Σπάρτακου κατά τη δεκαετία του '40, η "Βασίλισσα της Τζαζ" Ρένα Βλαχοπούλου. 

Ελεύθερος Τύπος, 11-9-1984


Στη συνέντευξη, που δόθηκε στα γραφεία του ΕΟΤ, ο Γιάννης Σπάρτακος δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του για τις δυο συναυλίες, οι οποίες ήταν μια ιδέα του Ζακ Μεναχέμ που υλοποίησε ο Ιωσήφ Αβράμογλου. Δήλωσε πως στη συναυλία θα ακούγονταν συνολικά 32 τραγούδια, παλιότερες και νεότερες επιτυχίες του--αλλά και πέντε καινούρια τραγούδια που θα παρουσιάζονταν για πρώτη φορά στο κοινό: δύο από αυτά ήταν το "Σ' ένα ουίσκι" και "Τα μάτια σου τα γαλανά" που θα απέδιδε η Ρένα Βλαχοπούλου--η οποία τα είχε πρωτοτραγουδήσει λίγο καιρό πριν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή.

Ελευθεροτυπία, 11-9-1984


Η Ρένα Βλαχοπούλου δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Ήταν μια έκπληξη για μένα οι συναυλίες του Γιάννη Σπάρτακου. Η χαρά μου και η ικανοποίησή μου ήταν πολύ μεγάλες. Αυτό το είδος του τραγουδιού το αγάπησε όλος ο κόσμος και είναι, ίσως, καιρός να ξαναγυρίσουμε σε μια ποιότητα στην ελαφρά μουσική και σε μια σωστή κατάσταση στο ελληνικό τραγούδι, μακριά από κάθε τι ανατολίτικο". Ελαφρώς... συντηρητική η δήλωση της Ρένας (συνήθιζε στις συνεντεύξεις της να εμφανίζεται πιο συντηρητική από ό,τι ήταν στην ζωή της...), και στη διάρκεια της δεύτερης συναυλίας, όταν ο Γιάννης Σπάρτακος είπε ότι μια εφημερίδα έγραψε πως η μουσική του είναι μια αποτοξίνωση από τα μπουζούκια, η Ρένα έβαλε... νερό στο κρασί της: "Ε, όλα χρειάζονται, Γιάννη μου!" (λάτρευε άλλωστε η ίδια και το λαϊκό τραγούδι...).

Έθνος, 11-9-1984


Θα πούμε φυσικά κι άλλα για τη συναυλία αυτή...

Ακρόπολη, 11-9-1984


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: