Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1967: Κι έζησαν αυτοί καλά...

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1967, τέτοια ώρα, τι συνέβαινε στο Τατόι; Διαβάζουμε στην Απογευματινή (19-9-1967):
Τα ξημερώματα βρήκαν ακόμη στο γλέντι τους θαμώνες της Ωμπέρζ του Τατοΐου... Ήταν μια μεγάλη παρέα, γύρω στα 130 άτομα, που γιόρταζαν τον γάμο του κ. και της κ. Λαφαζάνη, που έγινε πριν λίγες ώρες, στις 9.15 στην Μητρόπολι... 
Από το βιβλίο Βίβα Ρένα (εκδ. Άγκυρα, 2002)


Ο Ανδρέας Κουβελογιάννης στη στήλη του "Αθήνα ώρα μηδέν" στο Έθνος (19-9-1967) περιέγραψε τον γάμο της Ρένας Βλαχοπούλου με τον Γιώργο Λαφαζάνη ως ένα "από τα σπουδαιότερα κοσμικά χθεσινά γεγονότα" που συγκέντρωσε "πλήθος από θαυμαστάς και πολυάριθμο κοσμικό και καλλιτεχνικό Κοινό". Το Εμπρός (30-9-1967) έγραψε πως ο γάμος ήταν "άλλη μια ευκαιρία για να φανούν τα αισθήματα λατρείας του κοινού [για τη Ρένα Βλαχοπούλου]. Χιλιάδες κόσμου είχαν κατακλύσει τον χώρο έξω της Μητροπόλεως, καθώς και μέσα, και επευφήμησαν ζωηρώς το ζεύγος".

Από την πρώτη σελίδα της Απογευματινής, 19-9-1967

Βραδυνή, 19-9-1967

Φαίνεται όμως πως δεν ήξεραν όλοι/-ες τι ακριβώς συνέβαινε. Γράφει η Απογευματινή:
Ένα μεγάλο ανώνυμο πλήθος είχε πολιορκήσει [στις 9.15μμ] την εκκλησία. "Μα τι γίνεται;" ρωτούσαν οι περίεργοι. "Παντρεύεται η Βλαχοπούλου!" "Η Ρένα;" "Ναι" "Οριστικά;" Ήταν γεγονός... Σε λίγο η αγαπημένη βεντέτα του κινηματογράφου και του ελληνικού τραγουδιού γινόταν κ. Λαφαζάνη...
Όπως συνηθίζεται, ο γαμπρός περίμενε τη νύφη. Γράφει το Έθνος:
Από τις 9 ακριβώς ο κ. Γιώργος Λαφαζάνης με μαύρο σμόκιν και λουλουδάκι χαράς στο πέτο περίμενε την Ρένα Βλαχοπούλου στις σκάλες της Μητροπόλεως ενώ οι γνωστοί κοσμικοί τον πείραζαν: "Έχεις καιρό να αποδράσης..." Στις 9.20 ακριβώς έφθασε η Ρένα Βλαχοπούλου.
Χρήστος Βλαχόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου, 
Γιώργος Λαφαζάνης, Κώστας Χαραλαμπίδης
(από το βιβλίο 
Βίβα Ρένα, εκδ. Άγκυρα, 2002)


Τη Ρένα συνόδευε ο αγαπημένος της αδελφός, ο Χρήστος Βλαχόπουλος, ενώ δίπλα στον Γιώργο Λαφαζάνη στεκόταν ο Κώστας Χαραλαμπίδης (σύζυγος της Φίτσας Ντάβου, φίλης και συναδέλφου της Ρένας, που είχε παίξει έναν μικρό ρόλο στη γνωριμία του ζευγαριού). Η Απογευματινή γράφει:
Απλή, μ' ένα μακρύ λευκό φόρεμα και άνθη στα μαλλιά, στάθηκε πλάι στον ανυπόμονο γαμβρό και μαζί χόρεψαν τον Ησαΐα.
Το γαμήλιο φωτογραφικό άλμπουμ της Ρένας Βλαχοπούλου 
και του Γιώργου Λαφαζάνη όπως εκτέθηκε
στην έκθεση
Diva Ρένα που έστησαν στο Badminton
η Δέσποινα Βολίδη και ο Μάκης Δελαπόρτας

Και το Έθνος συμπληρώνει:
Στο "Ησαΐα χόρευε" από το πολύ ρύζι και τα κουφέτα οι πολυέλαιοι σκοτείνιασαν! Κοπέλες από τον γυναικωνίτη έρραιναν συνεχώς με άνθη και οι μπομπονιέρες ήταν αρκετά πρωτότυπες.
Τόσο πρωτότυπες που, όπως έγραψε η Βραδυνή, οι καλεσμένοι/-ες "διεξήγαγον ομηρική μάχη" για να τις αποκτήσουν. Δημοσίευσε μάλιστα σχετική φωτογραφία στο... πρωτοσέλιδό της!

Από την πρώτη σελίδα της Βραδυνής, 19-9-1967

Ο λόγος όμως και πάλι στην Απογευματινή:
Κατάμεστη η εκκλησία. Γνωστοί καλλιτέχναι ήταν παρόντες. Λ. Κωνσταντάρας, Ν. Ρίζος, Ανδρ. Μπάρκουλης, Γ. Βογιατζής (ο μόνιμος... γαμβρός της Βλαχοπούλου στην οθόνη), Γ. Βογιατζής (ο τραγουδιστής), ο Γ. Κατσαρός, ο Μ. Καστρινός, η Λ. Άλμα [σημείωση του Rena Fan: η άλλη στενή φίλη της Ρένας από τον χώρο του θεάτρου, που ήταν δακρυσμένη στη διάρκεια της τελετής, όπως έγραψε το Έθνος στις 21-9-1967], ο Γ. Μουζάκης, ο Λ. Μαρκέας, ο Κ. Κλάββας, ο Κ. Καραγιάννης, ο Γ. Φλερύ και πολλοί άλλοι...
Το Έθνος συμπληρώνει τη λίστα των καλεσμένων, από την οποία δεν έλειψαν και οι κινηματογραφικοί παραγωγοί:
Είδαμε τον κ. Φ. Φίνο, τον κ. Δαμασκηνό, τον Κλ. Κονιτσιώτη, την Μάρω Κοντού, τον Γ. Φούντα με την Χρυσούλα Ζώκα, τον κ. Μοστρού, τον Φιλιππα Φυλακτό, τον Σπ. Φωκά, τον Γ. Καραμπεσίνη, τον Στ. Παράβα, τον κ. Α. Καρατζόπουλο.
Το Εμπρός ξεχωρίζει την πιο εντυπωσιακή παρουσία:
Πολλές οι βεντέττες που παρέστησαν στην τελετή: Αστέρες, στάρλετ και αστεράκια, που προσπαθούσαν να φωτογραφηθούν για να δούνε τον εαυτό τους δημοσιευμένο στις εφημερίδες. Ωραιότερη εμφάνισις πάντως ήταν η Ζωζώ Σαπουντζάκη, που η γοητεία της έκαμε ιδιαίτερη εντύπωσι και υπέγραψε πλήθος αυτόγραφα μετά την τελετή, τόσο που... αναγκάστηκε να δραπετεύση με το αυτοκίνητό της.
Φωτογραφία από την ιστοσελίδα www.fthis.gr

Η Απογευματινή μάς πληροφορεί και για όσα συνέβησαν μετά την τελετή:
Πνιγμένοι στα λουλούδια και στις ευχές (που τελικά δεν δέχθηκαν λόγω του... συνωστισμού) [οι νεόνυμφοι] βιάσθηκαν να εξαφανισθούν σε μια "Μερσεντές", που κορνάριζε χαρούμενα καθώς ανέβαινε την Μητροπόλεως... Το γαμήλιο γλέντι "για πολύ λίγους"--στενούς φίλους του ζεύγους κοσμικούς--δόθηκε στην "Ωμπέρζ" του Τατοΐου. Εκεί η Ρένα ξεφάντωσε πίνοντας ατέλειωτα σαμπάνια, χορεύοντας συρτάκι με τον σύζυγό της και τον κ. Κ. Χαριτάκη (άνω φωτογραφία) και κόβοντας την γαμήλια τούρτα.

 

Φωτογραφία από το βιβλίο του Μ. Δελαπόρτα
Βίβα Ρένα (εκδ. Άγκυρα, 2002)

Στην χαρούμενη συντροφιά διέκρινα τον κ. Κατσουλάκο, κουμπάρο του ζεύγαριού, τον Γ. Κατσαρό, τον Μ. Καστρινό, τον Βασ. Μπουρνέλλη, την Χρ. Ζώκα, την Δέσπ. Στυλιανοπούλου και άλλους. Οι νεόνυμφοι θα πραγματοποιήσουν το γαμήλιο ταξίδι τους στο τέλος του μηνός. Θα επισκεφθούν Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Αγγλία.
Κώστας Καραγιάννης, Γιώργος Κατσαρός,
Ρένα Βλαχοπούλου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου
φωτογραφία από την ιστοσελίδα www.fthis.gr

Και δεν μπορούσαν να φύγουν αμέσως για το γαμήλιο ταξίδι, γιατί, όπως έσπευσαν να μας θυμίσουν οι Ωτοβλεψίες των Νέων στη στήλη "Ακούω... Βλέπω..." (20-9-1967), η δουλειά προηγείται:
Δεν πρόλαβε να χαρή τον γάμο της με τον επιχειρηματία Γιώργο Λαφαζάνη η Ρένα Βλαχοπούλου. Προχθές εχόρεψε τον "χορό του Ησαΐα" στη Μητρόπολη κι από χθες ξαναπαίζει στο θέατρο του Κήπου. Ο γάμος-γάμος, αλλά και η δουλειά είναι δουλειά.
Τα Νέα, 20-9-1967

Ελληνικός Κόσμος, 20-9-1967
από το αρχείο του Μάκη Σουρμπή

Ωστόσο το νιόπαντρο ζευγάρι δεν κάθησε σπίτι του. Στις 19 Σεπτεμβρίου, μετά την εμφάνιση της Ρένας στην επιθεώρηση Λουλουδισμένη Αθήνα, το'ριξε και πάλι στη διασκέδαση, όπως μας πληροφορεί ο Ανδρέας Κουβελογιάννης στο Έθνος (20-9-1967):
Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ-ΛΑΦΑΖΑΝΗ, μαζί με τον σύζυγό της, πέρασαν μιαν ευχάριστη βραδυά σε πολλά νυχτερινά κέντρα. Παντού φίλοι, θαυμασταί και απλοί άνθρωποι, που γνώριζαν την ηθοποιό, εσηκώνοντο και της έδιναν συγχαρητήρια και φιλιά.

Τα δύο πρωτοσέλιδα που φιλοξένησαν φωτογραφίες από τον γάμο
της Ρένας Βλαχοπούλου και του Γιώργου Λαφαζάνη


Και τελικά η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Γιώργος Λαφαζάνης πραγματοποίησαν το γαμήλιο ταξίδι τους το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στο διάλειμμα ανάμεσα στις παραστάσεις της Λουλουδισμένης Αθήνας και της Αθήνας-Χαρτοπαίχτρας. Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς...

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της Μηχανής του χρόνου






Φωτογραφία από την ιστοσελίδα www.fthis.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: