Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1957: Πετρογκάζ, Φαργκάς, Ιταλγκάζ... (ή Στη Χαβάη της Θεσσαλονίκης ΙΙ)

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1957 ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις του στο κοσμικό κέντρο Χαβάη της Θεσσαλονίκης το συγκρότημα του Γιώργου Οικονομίδη, στο οποίο συμμετείχε και η Ρένα Βλαχοπούλου. Εκτός από δημοφιλέστατος κονφερανσιέ, ο Οικονομίδης ήταν και παρουσιαστής πλήθους ραδιοφωνικών διαφημιστικών εκπομπών και αυτή του την ιδιότητα την εκμεταλλεύτηκε η εταιρία της Πετρογκάζ για να προωθήσει τα προϊόντα της μέσα από τις εμφανίσεις του συγκροτήματός του στη Χαβάη. Βλέπουμε παρακάτω πώς διαφημίστηκε στον Τύπο της Θεσσαλονίκης η στενή σχέση Οικονομίδη και Πετρογκάζ κάποιες μέρες πριν την έναρξη των εμφανίσεων αυτών:



Η καλλιτεχνική αυτή εξόρμηση στη Θεσσαλονίκη, όπως έχουμε ξαναπεί, συνέπιπτε με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η Ρένα Βλαχοπούλου είχε ήδη εμφανιστεί στη Χαβάη τον Σεπτέμβρη του 1955 (πάλι με Οικονομίδη-Φλερύ-Άλμα και τις αδελφές Άννα και Μαρία Καλουτά) και θα εμφανιζόταν επίσης και τα επόμενα δύο χρόνια (1958 και 1959). Στο σχήμα του 1957 συμμετείχαν εκτός από το χορευτικό ζευγάρι, το Τρίο Κιτάρα, η Λάουρα, η Μάριον Σίβα, η Μαίρη Μοντ και ο σύζυγός της Αλέκος Σπάθης. Το συγκρότημα συνόδευε η ορχήστρα Ποζέλι (δεν γνωρίζω αν πρόκειται για τον πατέρα της Λουίζας Ποζέλι). Όπως διαβάζουμε σε κάποιες από τις διαφημίσεις, σε περίπτωση κακοκαιρίας το συγκρότημα εμφανιζόταν στις αίθουσες του "Πικαντίλυ" και της Εμπορικής Λέσχης.



Εκτός από τις κουζίνες της Πετρογκάζ, ο Οικονομίδης διαφήμιζε (και πρόσφερε δώρα) της κουζίνας υγραερίου Φαργκάς που επίσης πωλούνταν στα καταστήματα της Πετρογκάζ. Όσο βρισκόταν δε στη Θεσσαλονίκη, παρουσίαζε τις διαφημιστικές του εκπομπές στον Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων της συμπρωτεύουσας (και υποθέτω ότι σε κάποιες τουλάχιστον εκπομπές θα τραγούδησε και η Ρένα Βλαχοπούλου).


Ο Οικονομίδης δεν ήταν ο μόνος κονφερανσιέ που διαφήμιζε κουζίνες υγραερίου. Ο συνάδελφός του Ίκαρος, που εμφανιζόταν την ίδια περίοδο στο κέντρο Μαύρος Γάτος, με επικεφαλής του προγράμματος τη φίλη και ξαδέλφη της Ρένας Μάγια Μελάγια, διαφήμιζε τις κουζίνες Ιταλγκάζ...


Ένας ακόμα δημοφιλέστατος κονφερανσιέ της εποχής, ιδιαίτερα αγαπητός στη Θεσσαλονίκη, ήταν φυσικά ο Άλκης Στέας, ο οποίος στη διάρκεια της ΔΕΘ του 1957 ήταν επικεφαλής του προγράμματος στο κινηματοθέατρο Παλλάς (χωρίς όμως να διαφημίζει κουζίνες υγραερίου...). Κάποια στιγμή δόθηκε η τιμητική του, στην οποία σύμφωνα με την παρακάτω διαφήμιση, επρόκειτο να εμφανιστούν όλες οι φίρμες που βρίσκονταν εκείνο τον καιρό στη Θεσσαλονίκη (άρα υποθέτω και η Ρένα Βλαχοπούλου...). Ανάμεσα στις ατραξιόν του Παλλάς ήταν η Ίσσα Περέιρα, η Καίτη Ντένις και το Τρίο Καντσόνε.


Δεν είχαν όμως μόνον οι φίλοι/-ες του ελαφρού τραγουδιού ευκαιρίες να διασκεδάσουν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ εκείνης της χρονιάς. Το κοινό και οι επισκέπτριες/-τες της Θεσσαλονίκης μπορούσαν να χαρούν ένα λαϊκό πρόγραμμα με επικεφαλής τη Μαριάννα Χατζοπούλου.



Ενώ οι φίλες/-οι του Στέλιου Καζαντζίδη μπορούσαν να τον απολαύσουν, μαζί με ολόκληρο το συγκρότημα της Κολούμπια, στο Λουξεμβούργον. Καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος ο συνθέτης Χρήστος Κολοκοτρώνης. (Δεν γνωρίζω αν ο "υπέροχος" Κώστας Προκοπίου είναι ο γνωστός τραγουδιστής του ελαφρού τραγουδιού...). Φυσικά μαζί του η θεσσαλονικιά βεντέτα Κική Παπαδοπούλου--που σε λίγο καιρό θα γινόταν πασίγνωστη ως Μαρινέλλα!...


Υποθέτω ότι οι τιμές στα κέντρα που εμφανίζονταν τα αστέρια του ελαφρού τραγουδιού ήταν πιο τσουχτερές από ό,τι στα κέντρα με λαϊκό πρόγραμμα. Πάντως όσες/-οι ήθελαν να χαρούν τη Ρένα Βλαχοπούλου πιο οικονομικά, μπορούσαν να δουν ξανά τις έγχρωμες Πρωτεουσιάνικες περιπέτειες (την πρώτη ταινία της Ρένας επί ελληνικού εδάφους) στον κινηματογράφο Β' προβολής Μοσκώφ.



Αυτό ήταν, πάνω-κάτω, το μουσικό--και το... διαφημιστικό!--κλίμα στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη του 1957, όπως το αποτύπωσαν οι διαφημίσεις της εφημερίδας Μακεδονία...

Η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Γιώργος Οικονομίδης
και... μέρος του Τρίο Κιτάρα
σε μεταγενέστερη, νομίζω, συνεργασία τους
(Φωτογραφία από το περιοδικό
Δίφωνο)





Δεν υπάρχουν σχόλια: