Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1956: Η κίνηση των αθηναϊκών θεάτρων

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1956 τα αθηναϊκά θέατρα, που έδωσαν μόνο βραδινές παραστάσεις, παρουσίασαν την ακόλουθη εισπρακτική κίνηση:

1) Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη: 7.661 δρχ. (παρουσίαζε τη θεατρική διασκευή του έργου του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται)
2) Ακροπόλ: 6.827 δρχ. (η μοναδική συνεργασία των αδελφών Καλουτά με τις επιχειρήσεις του Βασίλη Μπουρνέλλη που παρουσίαζαν την επιθεώρηση Αστέρια της Αθήνας στην οποία εμφανίζονταν επίσης ο Ορέστης Μακρής, ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Καίτη Μπελίντα, η Σπεράντζα Βρανά, η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Νίκος Ρίζος--μυθικός θίασος πραγματικά...)
3) Κατερίνας: 6.200 δρχ. (η κυρία Κατερίνα πρωταγωνιστούσε στο έργο Μάρτυς Κατηγορίας της Αγκάθα Κρίστι)
4) Βέμπο: 6.200 δρχ. (με την επιθεώρηση Ο Ρωμιός: επικεφαλής του θιάσου η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Κυριάκος Μαυρέας, η Αλίκη Βέμπο, η Σοφία Βερώνη--που θα γιόρταζε σήμερα--και ο Τάκης Μηλιάδης)
5) Περοκέ: 5.888 δρχ. (με την επιθεώρηση Γαρύφαλλο στ' αφτί, στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Καίτη Ντιριντάουα, ο Νίκος Σταυρίδης και η Μαρίκα Νέζερ)
6) Παρκ: 4.700 δρχ. (ο θίασος του Βασίλη Λογοθετίδη παρουσίαζε την κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου Θα σε κάνω βασίλισσα)
7) Σαμαρτζή: 4.013 δρχ. (με την αστυνομική κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη Ψηλά τα χέρια στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Μαρίκα Κρεβατά, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Γιώργος Γαβριηλίδης, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, η Γκέλυ Μαυροπούλου και η Αγγέλικα Καπελλαρή).

Κυριάκος Μαυρέας, Αλίκη Βέμπο, Ρένα Βλαχοπούλου, Σοφία Βερώνη, Κώστας Χατζηχρήστος
στον
Ρωμιό του θεάτρου Βέμπο το καλοκαίρι του 1956
Φωτογραφία από τη σελίδα του Γιάννη Χριστόπουλου
Μουσικό Θέατρο στο Facebook

Από τον πίνακα των εισπράξεων που παρουσίασαν τα Νέα στις 18-9-1956 λείπει το Θέατρο του Εθνικού Κήπου. όπου ο θίασος του Νίκου Χατζίσκου παρουσίαζε το έργο του Δ. Γιαννουκάκη Ο Μιμίκος και η Μαίρη, το θέατρο Κοτοπούλη που παρουσίαζε την κωμωδία του Λ. Βερνέιγ Η δικηγορίνα και το θέατρο Ντο-Ρε όπου η Αττική Σκηνή του Σωκράτη Καραντινού παρουσίαζε τις Νύχτες οργής. Από όλα τα παραπάνω θέατρα μόνο το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, το Ακροπόλ και το Βέμπο δεν άλλαξαν έργο όλο το καλοκαίρι. Δεν μπόρεσα να εντοπίσω τις κανονικές τιμές εισιτηρίων των θεάτρων παρά μόνο τις τιμές των λαϊκών απογευματινών του Σαμαρτζή που ήταν 10 δρχ. (πλατεία) και 5 δρχ. (εξώστης). Συνεπώς υποθέτω ότι η κανονική τιμή του εισιτηρίου κυμαινόταν γύρω στις 15 δρχ... 




Δεν υπάρχουν σχόλια: