Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1942: Στο Αλκαζάρ... ανυπερθέτως!

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1942 η Ρένα Βλαχοπούλου ξεκίνησε τις εμφανίσεις της στο βαριετέ του Αλκαζάρ. Επικεφαλής του προγράμματος ήταν ο γνωστός ποιητής, σκηνοθέτης και κονφερανσιέ Ορέστης Λάσκος. Η εμφάνιση αυτή σηματοδοτούσε την επιστροφή της Ρένας Βλαχοπούλου στις αθηναϊκές σκηνές έπειτα από μια περιπλάνηση στην επαρχία που ξεκίνησε την άνοιξη του 1942 στην Πάτρα και συνεχίστηκε σε κάποιες ακόμα πόλεις της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας: την Αμαλιάδα, τον Πύργο, το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο (και πιθανώς και σε κάποιες ακόμα...). 

Η Ρένα Βλαχοπούλου και το Τρίο Μουτσάτσος στη Ναύπακτο
Φωτογραφία από το βιβλίο του Φώτη Πολυμέρη
Των αναμνήσεων λιτανεία
(εκδ. Άγκυρα, 2003)

Στην περιοδεία αυτή η Ρένα εμφανιζόταν άλλοτε μόνη της και άλλοτε συντροφιά με το Τρίο Μουτσάτσος, στενούς συνεργάτες της εκείνη την περίοδο, που εμφανίστηκαν επίσης μαζί της στο Αλκαζάρ. Το Τρίο Μουτσάτσος αποτελούσαν ο Φώτης Πολυμέρης και οι αδελφοί Γιώργος και Χαράλαμπος Μαλλίδης. Ο Γιώργος Μαλλίδης της έγραψε μάλιστα ένα valse hesitation που διαφήμιστηκε στο εξώφυλλο της παρτιτούρας του ως "το μεγάλο εφετεινό σουξέ της Ρένας Βλαχοπούλου στο Αλκαζάρ".


Η εμφάνιση της Ρένας και του Τρίο Μουτσάτσος στο Αλκαζάρ είχε διαφημιστεί αρχικά για τις 7 Σεπτεμβρίου. Για κάποιον λόγο όμως οι τέσσερις καλλιτέχνες δεν εμφανίστηκαν τότε. Οι διαφημίσεις για την εμφάνισή τους δημοσιεύτηκαν ξανά στον αθηναϊκό Τύπο το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου με έναν τρόπο που μου προκαλεί εντύπωση. Το διαφημιστικό κλισέ "Αλκαζάρ--Την Δευτέραν ανυπερθέτως η Ρένα Βλαχοπούλου" εμφανιζόταν αρκετές φορές στο ίδιο φύλλο. Για παράδειγμα εμφανιζόταν δυο φορές στην πρώτη σελίδα της Βραδυνής...



...και άλλες δυο φορές στη δεύτερη σελίδα της ίδιας εφημερίδας (και μία φορά το αντίστοιχο κλισέ για το Τρίο Μουτσάτσος).



Στην Ακρόπολη το διαφημιστικό κλισέ εμφανιζόταν τρεις φορές στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας:



Στην ίδια εφημερίδα το κλισέ "Αλκαζάρ--Αύριον ανυπερθέτως η Ρένα Βλαχοπούλου" εμφανίστηκε δυο φορές την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου (και μια φορά το κλισέ του Τρίο Μουτσάτσος).



Και βέβαια, όταν έφτασε η... πολυπόθητη Δευτέρα της εμφάνισης της Ρένας Βλαχοπούλου στο Αλκαζάρ, μας το θύμισαν όλες σχεδόν οι εφημερίδες ως εξής:


Ρενοφανατικές λεπτομέρειες, το ξέρω, αλλά οι διαφημίσεις αυτές δείχνουν ότι το ονοματάκι της Ρένας Βλαχοπούλου, που μόλις δυο χρόνια πριν είχε εμφανιστεί δειλά-δειλά στις αθηναϊκές εφημερίδες, σιγά-σιγά εξελισσόταν σε "όνομα". Δυο μήνες αργότερα η συνεργασία της με τον Γιάννη Σπάρτακο στο θέατρο Πάνθεον θα το απογείωνε ως ένα πραγματικά πολύ μεγάλο όνομα...




Δεν υπάρχουν σχόλια: