Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Souzy tros!

Όχι, δεν αποφάσισα να καταργήσω τους ελληνικούς χαρακτήρες στο blog (υπάρχει και μια σχετική "ελληνολατρική" υστερία αυτές τις μέρες με αφορμή τη γραμματική του Δημοτικού, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλους ιστότοπους...). Το "Souzy tros" είναι μια δράση της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου που σε συνεργασία με τη συγγραφέα Cathryn Drake επιχειρεί, όπως διαβάζω στο σχετικό blog, "να σχολιάσει μεταφορικά την άρνηση του ελληνικού κράτους να αποδεχτεί την οικονομική χρεοκοπία, αλλά και τη γενικότερη παγκόσμια άρνηση του δυτικού κόσμου να αλλάξει το μη βιώσιμο σύγχρονο μοντέλο ζωής, και παίρνει τον τίτλο της από τη διάσημη σκηνή της ταινίας Η Παριζιάνα (Γιάννης Δαλιανίδης, 1969), στην οποία η εύσωμη πελάτης της μοδίστρας Ρένας Βλαχοπούλου, αν και ισχυρίζεται ότι κάνει δίαιτα για να χωρέσει στο καινούριο της φόρεμα, έρχεται στις πρόβες όλο και πιο... χοντρή"!

Πασίγνωστη βέβαια σκηνή με τις δύο... Ρένες (Βλαχοπούλου και Πασχαλίδου), αλλά δεν βλάπτει να την... ξαναθυμηθούμε και να την ξανα-απολαύσουμε.


Η δράση "Souzy Tros" της Μαρίας Παπαδημητρίου στήνεται στην καντίνα του Ελαιώνα (Μαρκόνι 8) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και προβολή της αγαπημένης Παριζιάνας. Όσοι/ες προσέλθουν στην καντίνα, θα έχουν την ευκαιρία να μεταποιήσουν τα παλιά τους ρούχα και να παρακολουθήσουν εγκαταστάσεις. Αντί για εισιτήριο, καλούνται να φέρουν μια... καρέκλα ως δωρεά στον χώρο και μεταχειρισμένα ρούχα, για να μεταποιηθούν στο εργαστήριο. Στην καντίνα της "Souzy Tros" θα υπάρχει φρέσκο και φτηνό φαγητό, όπως ελληνικός τραχανάς (ο τραχανάς άρεσε πολύ στη Ρένα Βλαχοπούλου, αν κρίνω από την αυτοσχέδια ατάκα της στο νούμερο του 1981 "Η αλλαγή της Ρένας": "Αχ, να 'χα έναν τραχανά τώρα....") αλλά και χούμους από τη Μέση Ανατολή. Η επιλογή του φαγητού δεν είναι τυχαία: απεναντίας, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι, είναι αντανάκλαση της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της σημερινής Αθήνας" και προβάλλει "τη μίξη αυτή σαν ένα σπόρο πολιτιστικής ανταλλαγής και εποικοδομητικής δημιουργίας"



Οι εμπνευστές της δράσης δηλώνουν στο blog της: "οργανώνοντας και φιλοξενώντας εργαστήρια, προβολές ταινιών, παραστάσεις και συναυλίες που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της αθηναϊκής κοινότητας, ελπίζουμε ότι η καντίνα θα λειτουργήσει ως καταλύτης συνεύρεσης και δημιουργίας, θα φέρει κοντά ανθρώπους με σκοπό την αλληλεπίδραση, την ανταλλαγή πόρων, καθώς και την από κοινού εξέταση των πρόσφατων πολιτικών και οικονομικών γεγονότων και των συνεπειών τους με στόχο τη γένεση ενός καινούριου δημιουργικού κεφαλαίου". Το μοντέλο της παλιάς αθηναϊκής αυλής επιχειρείται να αναβιώσει μέσα από το "Souzy tros", "όπου οι γείτονες μοιράζονταν την καθημερινή τους ζωή. Μια συλλογική παράσταση ηχηρά απούσα από τη σύγχρονη κοινωνία, θα προβάλει την από κοινού διαβίωση και δράση, καθώς και την απλή ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών, λειτουργίες ιδιαίτερα σημαντικές σε εποχές αβεβαιότητας. Ένα είδος μετά-μοντέρνου χώρου – παράσιτου, η καντίνα είναι επίσης παράδειγμα ενός πειραματικού τρόπου αναβίωσης παροπλισμένων χώρων, από τους τόσους που υπάρχουν στην Αθήνα, για νέες χρήσεις μέσα από την ανακύκλωση παλαιών κτιρίων με ελάχιστη παρέμβαση".

Το “Souzy tros”, η πιο πρόσφατη πλατφόρμα του Τ. Α. Μ. Α. (Temporary Autonomous Museum for All), της Μαρίας Παπαδημητρίου είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο παροχής επαγγελματικής κατάρτισης και δημιουργικής έμπνευσης για Έλληνες και μη-Έλληνες κατοίκους. Το όλο εγχείρημα ξεκινά με τις καλοκαιρινές προεκδηλώσεις της δράσης "Souzy tros" στις 18 και 19 Ιουλίου: πρόκειται για ένα διήμερο εργαστήριο μόδας. Η βραδιά της 18ης Ιουλίου θα ξεκινήσει στις 6μμ με ένα μίνι κοκτέιλ πάρτι με μουσική από τον DJ Ευτύχη και τη μεταποίηση ρούχων. Στις 9μμ θα προβληθεί η Παριζιάνα. (Σκέφτομαι τη σύμπτωση: 18 Ιουλίου του 1940 πραγματοποίησε η Ρένα την πρώτη της εμφάνιση στο αθηναϊκό κοινό, και για την ακρίβεια στο κέντρο Αρτζεντίνα, στο Καλαμάκι...). Στις 19 Ιουλίου, από τις 6μμ ως τις 2πμ, μια ομάδα δημιουργών αποτελούμενη από σχεδιάστριες/στές και κατασκευάστριες/στές, καλλιτέχνιδες/ες και φίλες/ους, καθώς και φοιτήτριες/τές Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, εξοπλισμένες/οι με ραπτομηχανές και όλα τα απαραίτητα υλικά, θα αναδιαμορφώσουν, με τη συμμετοχή του κοινού, τα μεταχειρισμένα ρούχα δημιουργώντας νέες φόρμες και στυλ. Παράλληλα, στο "Δωμάτιο των Καταστάσεων" του "Souzy tros" θα παρουσιαστεί η εγκατάσταση "Τα ρούχα του Αυτοκράτορα" του καλλιτέχνη και πρώην fashion editor Θάνου Κυριακίδη: πρόκειται για μια σειρά από ατμοσφαιρικούς "σκελετούς" υψηλής ραπτικής. 

Την οργανωτική ομάδα της δράσης αποτελούν οι Ελισάβετ Αντάπαση, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Ευτύχης Ευθυμίου, Νάντια Καλαρά, Ιωάννης Ντογατζής, Ντίνος Μπακουνάκης, Κατερίνα Οικονόμου και Μαίρη Χαλκιά.

Σπεύσατε λοιπόν στην καντίνα φαγητού και πολιτισμού "Souzy Tros" (Μαρκόνι 8, Ελαιώνας) για το "Σκίσε και ράψε" και βέβαια για την προβολή της Παριζιάνας την Τετάρτη 18 Ιουλίου. Σκέφτεστε κάτι πιο δροσερό για τις νύχτες του καύσωνα;

2 σχόλια:

mahler76 είπε...

καταπληκτικό πραγματικά!!!!

ΤΡΕΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ είπε...

Μπράβο για την πρωτοβουλία γενικώς, τυχεροί όσοι θα βρεθούν μεθαύριο στην προβολή!