Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ο "Μυστικός Δείπνος" της ελληνικής κωμωδίας

Η φετινή πασχαλινή ανάρτηση συνδυάζει τα... εικαστικά με το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Σας παρουσιάζω μια πρωτότυπη φωτογραφική σύνθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικο Κλικ (στο εορταστικό τεύχος του Ιανουαρίου 1999 που κυκλοφόρησε, ως είθισται, τον Δεκέμβριο του 2008) ως μέρος μιας "υπερπαραγωγής των στούντιο ΚΛΙΚ: κλασικά έργα με νέα διανομή και σκηνοθεσία. Αθάνατες επιτυχίες πάλι κοντά σας με νέους πρωταγωνιστές. Παρακαλείσθε να τηρείτε τη σειρά στο ταμίο". Αυτός ήταν ο πρόλογος για τα "Tableaux Vivants", για το ζωντάνεμα τεσσάρων κλασικών έργων και τεσσάρων έργων από τον 20ό αιώνα. Η "σκηνοθέτιδα" Μάρα Δεσύπρη, με τη βοήθεια της "σεναριογράφου" Μαργαρίτας Μιχελάκου και του "καλλιτεχνικού διευθυντή" Ηλία Μιχαλόλια παρουσίασαν τους οκτώ πίνακες με μια νέα ματιά, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεγάλα ονόματα από το θέατρο, τη μόδα, τη μουσική, την τηλεόραση, το Χρηματιστήριο και την πολιτική.


Η Ρένα Βλαχοπούλου επιλέχτηκε από τους συντελεστές της "υπερπαραγωγής" αυτής για τη νέα εκδοχή του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Στη νέα αυτή εκδοχή αντί για το τραπέζι του Χριστού και των δώδεκα μαθητών Του, έχουμε τον Μυστικό Δείπνο της σύγχρονης ελληνικής κωμωδίας: δώδεκα κωμικές/οί ηθοποιοί της νεότερης γενιάς πλαισιώνουν τη μεγάλη δασκάλα τους, τη Ρένα Βλαχοπούλου. Ο φακός της Μάρας Δεσύπρη απαθανάτισε ένα απόγευμα του Σεπτεμβρίου του 1998 τις/τους Καλλιόπη Ταχτσόγλου, Άννα Κουρή, Μαρία Καβογιάννη, Καίτη Κωνσταντίνου, Χρήστο Ευθυμίου, Τζόυς Ευείδη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Ρένια Λουϊζίδου, Υρώ Μανέ, Κόστα Κόκλα, Ματθίλδη Μαγγίρα και Γαλήνη Τσεβά στον ρόλο των μαθητριών/τών. Κατά τη γνώμη μου λείπει από τον πίνακα αυτόν η σπουδαία Χρύσα Ρώπα που ανήκει στην ίδια γενιά με τους/τις παραπάνω (νομίζω ότι είναι καταλληλότερη από τουλάχιστον μία από τις παραπάνω κυρίες για αυτή τη θέση). Ωστόσο, οι περισσότεροι/ες από τους/τις εικονιζόμενους/ες δικαίωσαν τη θέση τους στη σύνθεση αυτή δίνοντας εξαιρετικά δείγματα κωμικού ταλέντου στα δώδεκα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα. Μοναδικές απουσίες ο Χρήστος Ευθυμίου που "έφυγε" πρόωρα πριν από ενάμιση χρόνο και, φυσικά, η Ρένα Βλαχοπούλου που το έργο της συνεχίζει να διδάσκει τις νεότερες γενιές κωμικών και να τους υποδεικνύει τα σπουδαιότερα προσόντα της/του κωμικής/ού ηθοποιού: την αμεσότητα και την αλήθεια.


Για την ιστορία αναφέρω ότι στο πρωτότυπο αφιέρωμα του Κλικ παρουσιάστηκαν οι νέες εκδοχές των παρακάτω έργων: Νεαρός άρρωστος βάκχος του Caravaggio με τον Χρήστο Ευθυμίου, Ο θάνατος του Μαρα του Jacques-Louis David με τον Σταύρο Τζιούφα, Η Παναγιά με βρέφος σε ροδόκλημα του Stephan Lochner με την Κοραλία Καράντη, Στο αυτοκίνητο του Roy Lichtenstein με τον Μάριο Φραγκούλη (που είναι και ανηψιός της Ρένας!), American Gothic του Grant Wood με τη Μαρία Μπακοδήμου και τον Φώτη Σεργουλόπουλο, Living των Gilbert και George με τους Γ. Τριανταφύλλου και Δ. Αλεξάκη/Deux Hommes, και Golconde του Rene Magrille με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Στη φωτογράφηση χρησιμοποιήθηκαν κοστούμια των Κωνσταντίνου και Ευαγγελίνας Γερογιώργου. Για το μακιγιάζ και τα μαλλιά εργάστηκαν οι Μάνος Βυνιχάκης, Κερασία Κούη, Βανέσσα Κουτσοποδιώτου, Φράνσις Ευριπίδου. Βοηθός σκηνοθέτη ήταν ο Γιώργος Δημουλάς και διευθυντής παραγωγής ο Βασίλης Παππάς.

Με αυτή την εξαιρετική φωτογραφική σύνθεση σας εύχομαι Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση. Να περάσετε όμορφα αυτές τις μέρες με τα πρόσωπα που αγαπάτε. Το μπλογκ, που γίνεται αύριο δύο χρόνων, θα παρουσιάσει σε λίγες μέρες ένα αφιέρωμα στον συγγραφέα Λάκη Μιχαηλίδη που πέθανε την περασμένη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσει ένα αφιέρωμα στον "βασιλιά της προσωπογραφίας" στην Ελλάδα, τον πορτρετίστα Νίκο Ζαχόπουλο, που ζωγράφισε εξαιρετικά πορτρέτα της Ρένας Βλαχοπούλου και έζησε κοντά της τα τελευταία δεκαέξι χρόνια της ζωής της.

Χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά σε όλες και όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: