Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Μια απρόοπτη περιπέτεια από το καλοκαίρι του 1955...

Πριν από λίγες μέρες, στις 2 Αυγούστου, συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τη μέρα που πέθανε η χορεύτρια Λίντα Άλμα, η στενή φίλη της Ρένας Βλαχοπούλου και αγαπημένη σύντροφος του κορυφαίου ηθοποιού Μάνου Κατράκη. Ελάχιστοι/ες θυμούνται πλέον αυτή τη σπουδαία χορεύτρια. Οι ηθοποιοί παραπονιούνται συχνά για τη μοίρα τους και την εφήμερη τέχνη τους, που δεν αφήνει τίποτα πίσω πέρα από κάποιες ταινίες, αλλά σίγουρα οι χορεύτριες και οι χορευτές βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα, αφού και τα περάσματά τους από ταινίες μάλλον περνούν απαρατήρητα...



Πέρσι παρουσίασα ένα αφιέρωμα στο αγαπημένο αυτό ζευγάρι, φέτος σκέφτηκα να τιμήσω (καθυστερημένα, βέβαια) την επέτειο του θανάτου της Λίντας Άλμα με την αναδημοσίευση ενός κειμένου που πρωτοδημοσιεύτηκε στα Νέα στις 21 Ιουλίου 1955 και αναφέρεται σε μια απρόοπτη περιπέτεια που έζησαν οι δύο επιστήθιες φίλες και στενές συνεργάτιδες, η Ρένα Βλαχοπούλου και η Λίντα Άλμα (έχω κρατήσει την ορθογραφία του πρωτότυπου κειμένου):

ΜΙΑ ΑΠΡΟΟΠΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΜΑ
Εγνώσθη σήμερον ότι οι πρωταγωνίστριες του μουσικού θεάτρου κκ. Ρένα Βλαχοπούλου και Λίντα Άλμα, επιβαίνουσαι του ιδιοκτήτου αυτοκινήτου της δευτέρας, υπέστησαν στενήν παρακολούθησιν από ένα τζιπ που έτρεχε συνεχώς δίπλα στο δικό τους με κίνδυνο να συγκρουσθούν. Στο "πειρατικό" τζιπ που τις παρακολουθούσε σε όλη την διαδρομή της οδού Πατησίων επέβαινον δύο περίεργοι τύποι. Ούτοι εις ερώτησιν της κ. Βλαχοπούλου διατί τις ενχολεί και μάλιστα τόσον επικίνδυνο (sic) και δια την ζωήν των, απήντησαν με ακατανομάστους ύβρεις και χυδαιότητας. Τα δυο αυτοκίνητα εκείνην την στιγμή διήρχοντο προ του κινηματογράφου "Αθηνά".

-Οι δύο καλλιτέχνιδες εκράτησαν τον αριθμόν του "πειρατικού" τζιπ και υπέβαλαν μήνυσιν εναντίον των δύο βωμολόχων οι οποίοι και συνελήφθησαν.


-Σχετικώς με το επεισόδιον η κ. Ρένα Βλαχοπούλου λέγει τα εξής:
"Διασχίζαμε την οδόν Πατησίων με το αυτοκίνητον της Λίντας Άλμα, το οποίον και ωδηγούσε η ιδία, όταν έξω από τον κινηματογράφο "Αθηνά" αντελήφθημεν ένα τζιπ να μας παρακολουθή. Παραμερίσαμε για να περάση αλλά τίποτα. Σταθήκαμε, στάθηκε και αυτό. Τέλος άρχισε ελιγμούς μπροστά μας. Κινδυνεύσαμε να πέσουμε στο πεζοδρόμιο όταν παρετήρησα τους δυο μου αγνώστους επιβάτας του τζιπ να σταματήσουν πια αυτό το ενοχλητικό και επικίνδυνο παιχνίδι η απάντησις των δυο περιέργων τύπων στην παράκλησί μας ήταν ένας καταιονισμός ύβρεων. Τέτοιες λέξεις που άκουσα, συνεχίζει η κυρία Ρένα Βλαχοπούλου, μου ήταν αδύνατον να τις φανταστώ και πολύ περισσότερο να τις επαναλάβω. Οι άνθρωποι αυτοί φαινόντουσαν να ηδονίζωνται εκστομίζοντες αυτές τις φράσεις. Η σιωπή υπήρξεν η απάντησίς μας στην πρωτοφανή αυτή επίθεσι και περιωρισθήκαμε να κρατήσουμε τον αριθμό του τζιμ (sic) 4964, εν συνεχεία δε να αναφέρουμε τα διατρέξαντα στην Τροχαία υποβάλλουσαι ταυτοχρόνως και μήνυσιν".
Φαντάζεστε να συνέβαινε αυτό το περιστατικό σήμερα; Πόσο και πώς θα ασχολούνταν οι πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές και τα απογευματινά δελτία ειδήσεων; Πόδο κσι πώς θα το εκμεταλλεύονταν ίσως σημερινές καλλιτέχνιδες που θα τους τύχαινε αυτό;

Για όσους/όσες θέλουν να θυμηθούν ή να μάθουν ποια ήταν η Λίντα Άλμα, παραθέτω αυτό το χορευτικό της με τον μόνιμο παρτενέρ της Γιάννη Φλερύ, από την ταινία Χαρούμενο ξεκίνημα του Ντίνου Δημόπουλου και της Φίνος Φιλμ (1954). Το ζευγάρι Φλερύ-Αλμα κυριαρχούσε στα μουσικά θέατρα και τα κοσμικά κέντρα της Αθήνας για τριάντα χρόνια περίπου, ενώ εμφανίστηκαν και με επιτυχία και στο εξωτερικό, συνοδεύοντας την Εντίθ Πιαφ σε κάποιες περιοδείες της.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Rena Fan οι δύο παράξενοι τύποι, άραγε, γνώριζαν τις πρωταγωνίστριες; Τί λες;

Rena Fan είπε...

Πιθανώς να τις αναγνώρισαν, αν ήταν θεατρόφιλοι. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, εκείνα τα χρόνια τα ΜΜΕ δεν ήταν τόσο πολλά όσο σήμερα και έτσι οι καλλιτέχνες/ιδες δεν ήταν τόσο αναγνωρίσιμοι/ες όσο είναι σήμερα.