Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Από την "Οδό Πανός" στην "Οδό Ονείρων"...

Στο τεύχος 148 του περιοδικού Οδός Πανός του Γιώργου Χρονά που μόλις κυκλοφόρησε κεντρικό θέμα είναι η Οδός Ονείρων του Μάνου Χατζιδάκι. Το περιοδικό αναγγέλει επίσημα αυτό που μας είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ο εκλεκτός φίλος και συν-blogger bosko, ότι δηλαδή τον Οκτώβριο κυκλοφορεί μια νέα συλλεκτική έκδοση της Οδού Ονείρων: το CD με τη μουσική της παράστασης μαζί με ένα DVD που περιέχει το ολιγόλεπτο φιλμάκι που προβαλλόταν στη διάρκεια της παράστασης, ως αποκορύφωμα του βασικού νούμερου της Ρένας Βλαχοπούλου με τίτλο «Το όνειρο της οθόνης».

Βλαχοπούλου-Χατζιδάκις στο σουρρεαλιστικό φιλμ του Αλέξη Σολομού Αμάρτησα για το αρνί μου. Σε λίγες μέρες στις οθόνες μας! (φωτογραφία από το βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα Βίβα Ρένα, εκδ. Άγκυρα)


Υπενθυμίζω ότι στο νούμερο αυτό γινόταν σάτιρα των πρωταγωνιστριών του κινηματογράφου και η Ρένα από απλή γυναίκα της γειτονιάς μεταμορφωνόταν σε ιδιότροπη σταρ του σινεμά με το ψευδώνυμο Ρένα Βόλβο. Ο κόσμος παρακολουθούσε επί σκηνής το γύρισμα της ταινίας με σκηνοθέτη τον Γιώργο Κωνσταντίνου και σε λίγο έβλεπε και το ίδιο το φιλμ με τίτλο «Αμάρτησα για το αρνί μου» ή αλλιώς «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας»: πρωταγωνιστούσαν εκτός από τη Ρένα, ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις στον ρόλο του λήσταχου Μπαρμπούλα και ο Μίνωας Αργυράκης στον ρόλο του πατέρα της ατιμασμένης νέας... Σε λίγες μέρες, 46 χρόνια μετά την Οδό Ονείρων, θα έχουμε τη σπάνια τύχη να απολαύσουμε τους τρεις καλλιτέχνες σε αυτό το σουρρεαλιστικό φιλμάκι που σκηνοθέτησε ο Αλέξης Σολομός. Μου φαίνεται σαν ψέματα!

Η επανακυκλοφορία της Οδού Ονείρων γίνεται από την ΕΜΙ σε τριπλή μορφή: CD, αριθμημένο LP και Special Edition CD + DVD με το φιλμάκι της παράστασης (δεξιά βλέπετε τη διαφήμιση που βρίσκεται στο οπισθώφυλλο του τελευταίου τεύχους της Οδού Πανός). Συλλέκτες και συλλέκτριες, ετοιμαστείτε! Όσοι/ες θέλετε να θυμηθείτε περισσότερα για τον ρόλο της Ρένας Βλαχοπούλου στη «γέννηση» της Οδού Ονείρων αλλά και για την παρουσία της στην παράσταση, διαβάστε τις σχετικές αναρτήσεις του Απριλίου και του Ιουνίου.

Ας επιστρέψουμε όμως στο νέο τεύχος της Οδού Πανός: σ’ αυτό μπορείτε να διαβάσετε ένα κείμενο του Γιώργου Χρονά για την Οδό Ονείρων, το κείμενο του σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαϊδη που συνόδευε την τελευταία επανέκδοση του έργου σε CD και αποτελεί μια περιγραφή της παράστασης και, τέλος, ένα απόσπασμα από το βιβλίο Ο Μίνωας-Μινώταυρος και η Δαίδαλα της Άμυ Μιμς-Σιλβερίδη (εκδ. Οδός Πανός): στο κείμενο αυτό έχουμε μια σπάνια, γλαφυρή περιγραφή των παρασκηνίων της Οδού Ονείρων από τη σύντροφο του Μίνου Αργυράκη που μας μεταφέρει το κλίμα της προετοιμασίας του έργου και των παραστάσεων.

Εκτός από το αφιέρωμα στην Οδό Ονείρων, στο 142ο τεύχος της Οδού Πανός, που συμπληρώνει τον 28ο χρόνο κυκλοφορίας της, μπορείτε να διαβάσετε ένα αφιέρωμα στον Κάρλο Γκολντόνι που επιμελήθηκε ο Γιάννης Στάμος, ένα κείμενο του Ντίνου Χριστιανόπουλου «για τρία βιβλία», ενδιαφέροντα κείμενα των Φώτη Θαλασσινού και Γιάννη Γκούμα, καθώς και κριτικές για παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

fantastika nea!
tha tin parw tin kassetina giati einai kommati pia tis istorias tis ellinikis diskografias
featuring Rena, which is more important ;)

Rena Fan είπε...

Vangeli, σημαντικότατη είναι η έκδοση από μόνη της, ο δίσκος είναι κλασικός, αποδείχτηκε ότι... δεν είχε ανάγκη τη Ρένα! Αλλά η παρουσία της στο φιλμάκι, και μάλιστα στο πλευρό του Χατζιδάκι και του Αργυράκη, όπως και να το κάνουμε, θα δώσει μια άλλη αίσθηση!

μαριάννα είπε...

Μα και συλλέκτης να μην είναι κάποιος, το συγκεκριμένο τεύχος είναι να το χάσει; Διαμαντάκι πολύτιμο!
Να 'σαι καλά!
Καλησπέρα

Rena Fan είπε...

Όλα τα τεύχη της "Οδού Πανός" είναι διαμαντάκια! Καλησπέρα, γητεύτρια!

BOSKO είπε...

είδες; εσύ ενημερώθηκες από μένα πριν μήνες κι εγώ ενημερώνομαι τώρα από σένα για το τεύχος αυτό. Οπότε, λέω να περάσω απ' την Οδό Πανός μια βόλτα...

Rena Fan είπε...

Πήγαινε, γιατί είμαι σίγουρος όλο και κάποιο νέο θα έχεις να μας πεις μετά!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Με το σταγονόμετρο μας δίνουν το υλικό που έχουν στα “συρτάρια” τους καλά φυλαγμένο…
Θα είναι η 4η φορά που θα αποκτήσω την «Οδό Ονείρων» (1η το βινύλιο, 2η η πρώτη έκδοση σε cd, 3η η επανέκδοση με τα κείμενα του Νικολαϊδη και τώρα, η 4η με το σπάνιο φιλμάκι). Είδες πως καταφέρνουν να “κρατάνε” την αγορά?...
Συγνώμη, αλλά έχω λιγάκι εκνευριστεί με όλες αυτές τις επανεκδόσεις που πάντα φτάνουν και πολλές φορές ξεπερνάνε τα 20€, και προσθέτουν σταγόνα – σταγόνα το υλικό που υπάρχει απ’ την αρχή (δεν ανακαλύφθηκε τώρα το “χαμένο φιλμ”) και δεν το διαθέτουν μια και καλή. Συγνώμη και πάλι για τη γκρίνια.
Φυσικά και θα την αποκτήσουμε κι αυτή την έκδοση (δε τα χάνουμε κάτι τέτοια!).

Rena Fan είπε...

Θα συμφωνήσω, αγαπητέ Μάκη, για τις τακτικές των εταιριών. Θαρρώ αυτά είναι κόλπα που μας έρχονται από την Αμερική. Εκεί ας πούμε θα εκδώσουν επετειακό DVD για τα 30 χρόνια μιας ταινίας, στα 35 χρόνια θα ακολουθήσει άλλη έκδοση με λίγο περισσότερο υλικό στα extras, στα 40 χρόνια θα "ανακαλύψουν" λίγο υλικό ακόμα (και το ίδιο κάνουν και με CD, ειδικά με soundtracks)... Και εγώ 3η φορά θα την αγοράσω την "Οδό Ονείρων". Δεν ξέρω αν το φιλμάκι το είχαν χάσει και το ανακάλυψαν τώρα, πάντως ξέρω τι εύχομαι μέσα μου: να "βρουν"/βρουν κι άλλο υλικό και να μας δώσουν σε λίγα χρόνια και άλλη έκδοση. (Βρίσκουν και τα κάνουν, από εμάς τους συλλέκτες παίρνουν θάρρος για τέτοιες κινήσεις!)
Ας πούμε, ρίχνω μόνος μου την ιδέα, ξέρω ότι κάπου υπάρχει ηχογραφημένη η συνέντευξη που έδωσε ο Χατζιδάκις 2-3 μέρες πριν από την πρεμιέρα της "Οδού Ονείρων" στην εκπομπή του Αχιλλέα Μαμάκη "Το θέατρο στο μικρόφωνο". Λέτε να την έχουμε κι αυτή σε λίγα χρόνια σε CD;

Aντώνης είπε...

Τέλεια :)))))!!!!!